Hlavní obsah

V České ceně za architekturu soutěží bezmála dvě stě staveb

Novinky, tnk

V letošním ročníku prestižní soutěže Česká cena za architekturu se spolu utká 186 architektonických staveb. Hlavní cena v klání je jen jedna. Dostává ji stavba, která je dobrým příkladem pro architekty, stavaře i zadavatele. Prohlédněte si některé stavby, které vzešly z férové architektonické soutěže s potvrzením od České komory architektů.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Lukáš Němeček

Smuteční obřadní síň ve Valašském Meziříčí od kanceláře Archislužba.cz.

Článek

Do soutěžní přehlídky České komory architektů se letos mohla přihlásit díla vzniklá na území České republiky mezi lety 2014 až 2018. Téměř dvě třetiny staveb byly nicméně dokončeny loni.

Novostavby podobně jako v předchozím ročníku převládají nad rekonstrukcemi. Účast je o pětinu vyšší než v loňském roce.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, New Visit

Podzámecký park Tyršovy sady v Pardubicích od architektonické kanceláře New Visit

I letos se podle ČKA potvrzuje, že důležitým tématem výstavby v České republice zůstává bydlení, i když počet přihlášených staveb určených pro bydlení oproti loňsku mírně poklesl.

Za téměř třemi čtvrtinami projektů stojí soukromí investoři. U veřejných zakázek je pak tradičně výraznější podíl rekonstrukcí.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Sportovní hala v Kuřimi od Cuboid Architekti

Z přihlášených je hodně staveb z Prahy nebo Brna, což je oproti předchozím ročníkům změna. Pražská díla tvoří dokonce celou třetinu všech přihlášených.

Své práce mohli do soutěže přihlásit jak sami autoři, tak jejich přihlášení mohlo být navrženo i členy Akademie České ceny za architekturu.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Jiří Straka

Zrekonstruovaná hospoda se sálem v Máslovicích od ateliéru Bod Architekti

O ocenění se mohla ucházet i díla přihlášená do předchozích ročníků, vyjma těch, která byla již nominována na cenu. Tato možnost ale moc využita nebyla.

Vítěze soutěže vybere odborná prestižní sedmičlenná mezinárodní porota z užšího okruhu nominovaných. Předsedá jí Imke Woelková, německá architektka a teoretička architektury.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Revitalizace Masarykova náměstí v městské památkové zóně města Stříbro od studia M&P Architekti.

Užší výběr bude znám 13. června. Nejvyšší ocenění, tedy finalisté a hlavní cena, bude vyhlášeno na slavnostním galavečeru 14. listopadu. Uděleny budou také Ceny za výjimečný počin.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám