Hlavní obsah

Směs cementu a drtě kamení se vrací na scénu na podlahách i dekoracích

Novinky, tnk

Podlahový materiál terrazzo, známý také jako teraco či terazzo, který byl dlouhé roky zatracován, si v bytovém designu opět získal své příznivce. Mix cementu a ušlechtilých kamenných drtí a barviv se ale letos nepoužívá jen na podlahy, ale stává se i materiálem a vzorem pro nábytkové a dekorativní kousky v domácnosti.

Foto: The Design Gift Shop, Sweetpea & Willow, Creative Tops, Idyll Home

Směs cementu a kamenných drtí se stává žádaným vzorem na trendy designových kouscích.

Článek

Terrazzo se nejčastěji používá k výrobě litých podlah předně do průmyslových areálů, kde podlahy čelí vysoké zátěži. Materiál dobře imituje kámen a používá se proto na schodiště, omítky nebo náhrobní kameny, obrubníky a podobně.

Povrch bývá leštěn, kartáčován a impregnován – dosahuje se tak efektu připomínajícího kvalitnější a cenově náročnější materiály typu mramor nebo žula.

Foto: AIXŌ

Výhodou koberců s tímto motivem je, že na nich příliš nebude vidět případná nečistota.

Motiv mozaiky z různých typů kamenných materiálů se v designu začíná v posledním roce objevovat stále častěji. K vidění je letos na různých textiliích, kobercovinách i na tapetách.

Foto: Mindthegap

Tapety se vzorem terrazza působí střídmým dojmem.

Výhodou tohoto materiálu je, že na něm nejsou příliš vidět drobná poškození, opotřebení a nečistoty. Ocení ho tak předně rodiny s malými dětmi a obecně početnější domácnosti se zvířecími mazlíčky.

Foto: Nedgis

Z oblíbeného materiálu často vznikají stabilní lampičky.

Vzor terrazza je hodně oblíbeným motivem na linoleu. Objevuje se v praktickém béžovém, šedavém či černém provedení. To se letos opět vrací na scénu a začíná se objevovat i v luxusnějších interiérech, než tomu bylo doposud.

Foto: Einrichten design, AIXŌ

Jde o těžký materiál. Desky stolů jsou z něj hodně odolné.

Terrazzo bylo naposledy trendy v 70. letech minulého století. Tato skvrnitá mozaika mramorových zbytků vznikla u benátských řemeslníků před více než tisíci lety.

Foto: Einrichten design

Kousky s motivem terrazza nejlépe vyniknou v jinak minimalističtějších interiérech.

V posledních letech nabízí terrazzo pestřejší a hravější barevné alternativy. Dnes se objevují v terrazzu i výraznější barvy a kousky zeleného i narůžovělého mramoru. Mozaika je díky tomu mnohem efektnější a na první pohled upoutá pozornost.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám