Hlavní obsah

Lidé jsou ochotní si za dům připlatit. I kvůli pikantnímu jménu ulice

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aspekty, které ovlivňují cenu domu, mohou být někdy k neuvěření. Své o tom nepochybně vědí realitní makléři ve Velké Británii. Podle zjištění agentury AP jsou na pohled údajně strozí až chladní Britové ochotni zaplatit i několik desítek tisíc liber navíc za dům, který bude stát v ulici s nemravně znějícím jménem. A že mají z čeho vybírat!

Britové si rádi připlatí za přisprostlou adresuVideo: Novinky/AP

 
Článek

Přehlídka komických a nemravných názvů ulic, kterou redaktoři agentury sesbírali, začíná lidovou úpravou jinak nevinné cedulky Public Byway, z níž kterýsi vtipálek umazal písmeno L. Z Veřejné cesty se tak rázem stala cesta Pubická.

Pak ale již následují cedule autentické, nikým neupravené. Příkladem je třeba adresa v Shephedu, předměstí anglického Loughborough. Zde mají ulici jménem Butthole Lane, česky cesta Řitní otvor. Její název pochází z doby Tudorovců, jejichž lučištníci na tomto místě měli své cvičiště. Onen termín pak byl jiným názvem pro terče, které používali.

Historie a název místa jsou možná úsměvné, ovšem veškerý humor končí ve chvíli, kdy se člověk rozhodne si v této ulici koupit dům. Ten zde vyjde v průměru na 399 199 liber (cca 12 milionů korun). Obdobný dům kdekoli jinde v okolí ovšem stojí zhruba 178 560 liber (cca 5,4 milionu korun).

Že je „Řitní otvor” opravdu terno, potvrzuje i jeho obyvatelka, pětašedesátiletá paní Penny Whiteová: „Neměnila bych. Miluji ty reakce, když v obchodech dávám svou adresu,” uvedla pro agenturu.

Ztvrdnutí i bobr

Neméně se musí jistě uculovat obyvatelé Hardon Road ve Wolverhamptonu. Ti totiž zase vyplňují, že bydlí na cestě Ztvrdnutí. I v ní je průměrná cena domu o 30 až 60 tisíc liber (0,9 až 1,8 milionu korun) vyšší než v okolí.

Jinou úsměvnou adresou je Beaver Close, tedy volně přeloženo Bobří jednosměrka. Zde je možné se ještě tvářit, že člověk dvojsmysl v názvu ulice nechápe. To ovšem neplatí pro obyvatele, jejichž pojmenování ulice je natolik přímočaré, že jiný význam prostě nepřipouští.

V takové situaci jsou pak i obyvatelé Uptonu nad Severnou, kteří bydlí v Minge Lane, tedy v překladu na cestě Vulva. Za tento nevšední název může prý původní charakter dané čtvrti města. Byly zde nevěstince a nápis měl být jasným majákem pro námořníky, aby zbytečně nebloudili.

Podle zjištění redaktorů ani zde neplatí, že by nemravný název (navíc jasně odkazující ke kdysi vykřičenému charakteru čtvrti) byl z realitního hlediska přítěží. Právě naopak! Domy se zde prodávají v průměru o 50 tisíc liber (1,5 milionu korun) dráž než v okolních ulicích.

Překvapivě vadí Konec zvonečku

Abychom ale nebyli k Britům nespravedliví, samozřejmě že ne všichni se radují z možného dvojsmyslu či otevřené nemravnosti ve své adrese.

Příkladem jsou obyvatelé ulice Bell End ve městě Rowley Regis. Jejich adresa má celkem poetický název, jejž lze přeložit jako Konec zvonečku.

Lidé zde bydlící ovšem zrovna v lednu loňského roku vedli kampaň za změnu názvu ulice. Jejich děti jsou totiž terčem posměchu mezi spolužáky. Mají ale smůlu, místní historička totiž naopak sepsala petici za zachování názvu, v níž připomíná, že název ulice nikterak nesouvisí s dětským pojmenováním pánského pohlaví, ale vztahuje se k bývalé královské lovecké chatě, na níž prostě visel zvon. Úředníci dali pak za pravdu historičce a rozhodli, že se název měnit nebude.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Chtěli byste bydlet také na podobně nemravné adrese?
Ano, přijde mi to vtipné
10,4 %
Neusiloval/a bych o to záměrně, ale netrápilo by mě to
66,7 %
Ne, je to hloupé
22,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 96 čtenářů.

Reklama

Související články

Chata ukrytá pod kapucí

Podnebím zkoušený vrchol norské hory Imingfjell byl místem, na kterém měly architektky ze studia Arkitektværelset navrhnout chatu pro své klienty. Aby to...

Co zkontrolovat na střeše po zimě

Blíží se konec zimy a to je pro majitele domů období, kdy se už už chtějí vrhnout do zahradničení. Ještě před tím by ale měli nejprve zkontrolovat střechu...

Výběr článků

Načítám