Hlavní obsah

V soutěži o nejlepší evropskou stavbu je už jen čtyřicítka budov, Češi vypadli

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V silné zahraniční konkurenci na soutěžní přehlídce o Cenu Evropské unie za současnou architekturu 2019 neboli Mies van der Rohe Award letos neuspěl ani jeden z dvanácti nominovaných českých architektonických počinů. V seznamu čtyřiceti finalistů se ale objevila zajímavá proměna slovenské Mlynice v Bratislavě od ateliéru GutGut.

Foto: Mies van der Rohe Award

Ze slovenského industriálního objektu Mlynice se stal bytový a kancelářský dům a probojoval se mezi nejlepší evropské stavby.

Článek

Ocenění je udělováno vždy jednou za dva roky těm nejkvalitnějším a nejzajímavějším realizacím z celé Evropy. Vítězná stavba by měla významně obohacovat některé evropské město a být příkladem pro ostatní architekty a zadavatele.

Do finále se dostala desetina z přihlášených 

Soutěží spolu různé stavby. Jde o budovy veřejné, ale i soukromé. Klání tak může vyhrát bytový dům, vila, muzeum nebo škola. Letos bylo z evropských zemí nominováno 383 staveb, z toho jich z Česka pocházelo dvanáct.

Bohužel ani jedna porotu, v jejímž čele letos zasedla architektka Dorte Mandrupová z dánské Kodaně, neoslovila natolik, aby se dostala do finálové čtyřicítky. V ní jsou stavby, které budou představeny v katalogu a na putovní výstavě.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award, Jakub Skokan, Martin Tůma, BoysPlayNice (výřez)

Interiér je členěn na prostory pro byty, kanceláře a místa pro pořádání společenských akcí.

Finalisty představila Nadace Miese van der Rohe ve spolupráci s Evropskou komisí v druhé půli ledna. Nejúspěšnější byli Francouzi, kteří mají sedm želízek v ohni. O jedno méně pak má Španělsko.

Z výsledné pětice finalistů (bude známa v únoru) určí odborná mezinárodní porota ve španělské Barceloně letos na jaře jednoho vítěze - stavbu, která se bude pyšnit cenou za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award. Udělována je i Zvláštní cena pro začínající architekty.

Foto: Archiv Mies van der Rohe Award, Jakub Skokan, Martin Tůma, BoysPlayNice (výřez)

Konstrukce nosného železobetonového skeletu je dělena transparentními příčkami.

Vítěz si odnese i finanční ohodnocení. První cena obnáší v přepočtu 1,5 milionu Kč. Zvláštní cena pak vynese architektovi zhruba půl milionu korun.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám