Hlavní obsah

Nebojte se imitací dřeva v interiéru, nechte je plně vyniknout

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podlaha, nábytek i obklady stěn jsou ze dřeva, a nikdo se tomu nediví. Masiv milujeme a sáhneme po něm ve chvíli, kdy je náš interiér pocitově studený. Dřevo prostor zútulní, ale pozor! Používejme ho podle zásady – méně je více.

Foto: Westwing

Typ masivního dřeva, povrchová úprava a struktura určují i styl nábytku, interiéru.

Článek

Kromě masivu a dýhy jsou na trhu i povedené imitace dřevin. Od těch pravých jsou často k nerozeznání, a navíc nabízejí další praktické vlastnosti.

Skvěle se udržují, jsou cenově dostupnější, nevadí jim kontakt s vodou, jsou odolné vůči poškrábání, mechanickému opotřebení. Řeč je třeba o fóliích na dvířkách nábytku či vinylové podlaze.

Foto: Kontio

Srubový dům Kontio splňuje nároky moderního bydlení, i když jste přitom obklopeni dřevem. Dřevo umí „dýchat“, v interiéru udržuje příjemné klima.

Dřevo na podlaze

Pokrývá velkou plochu a má zásadní vliv na styl a dojem z interiéru. Volba správné dřeviny na podlahu je velmi důležitá. Vnímejme její barvu, kresbu a kombinujme vše s citem.

Foto: Quick-step

Atypická dřevěná podlaha v tmavém provedení, materiál přírodní dub wengé hedvábný.

Výhody: dřevo má při správné péči dlouhou životnost, zachovává si původní vzhled, má skvělé tepelně izolační vlastnosti, je antialergické, nabízí možnost renovace.

Foto: Kpp

Dřevěná podlahová krytina je velmi příjemná na dotek, nabízí mnoho druhů dřevin, povrchových úprav a struktur.

Nevýhody: neošetřenému dřevu vadí prostor se zvýšenou vlhkostí, nesnáší delší kontakt s vodou. Konkrétně měkké dřevo (smrk, borovice) lze snadno mechanicky poškodit. Dřevo stále pracuje, reaguje na výkyvy teplot, může seschnout. Bývá ve vyšší cenové kategorii.

Dřevo a koupelna

Dřevo je příjemné na omak, v prostoru vytváří útulný dojem. Používá se na nábytek, a to klidně i v koupelně! Nemusíte se bát odstřikujících kapek z umyvadla ani páry ze sprchy. Ale jen za určitých podmínek.

Foto: Dřevojas

Nábytková řada Perola je z poctivého masivního dubového dřeva. Je bez úchytek, otevírá se pomocí dotykového kování push to open. Povrchově je ošetřena proti vodě.

Koupelnový nábytek totiž může být i z poctivého masivního dřeva a vše s přehledem vydrží. Jen skříňky musejí být speciálně ošetřeny, aby je nijak neporušila všudypřítomná voda a vlhkost.

Dřevo je krásný materiál a vidět zpracovanou koupelnovou skříňku ze zajímavě rostlého dřeva je radost. Pocit hřejivosti v koupelně s bílou sanitou rozhodně oceníme. Zvláště po ránu.

Foto: Le bon

Koupelnový nábytek Vipp má jednoduché tvary, zaujme precizním zpracováním.

Dřevo v detailu

Nábytek, podlahy a dveře. Zde používáme dřevo velmi často. Ale hodí se i na drobné dekorace a bytové doplňky. Ze dřeva jsou sošky, šperkovnice, rámy obrazů, zrcadel i malé retro rámečky zásuvek a vypínačů.

Dokonce i dveřní kliky, madla a mušle, které hezky oživí plochu dveřního křídla. Kromě pravého dřeva lze volit i zdařilé imitace, které jsou od přírodního k nerozeznání.

Foto: M&T

Kování Maximal, provedení černý titan. Výplň přírodní dýha, vše na dveřní klice.

Určitě vybírejte dekorativní předměty, které dobře ladí s jinou dřevinou. Oblíbené jsou dub, wenge, jasan, ořech nebo buk.

Tip pro vás

Údržba nábytku z masivu či dýhy je náročnější, vyšší je i cena. Na nábytek však lze zvolit fóliovaná dvířka, od skutečného dřeva k nerozeznání.

Foto: Bonami

Toaletní dámský stolek se zrcadlem a šperkovnicí vyrobený z masivního dřeva. Krásný designový kousek, který potěší každý den.

Fólie umí totiž napodobit povrchy mnoha dřevin (dub, buk, borovice, ořech, olše, jasan), a to včetně plastické struktury. Dokonalé přilnutí fólie k ploše dvířek nabízí možnost aplikovat fólii s dřevodekorem i na dvířka s hlubokým frézováním. Docílíme tak rustikálního vzhledu.

Stejně tak lze imitovat i dřevěnou podlahovou krytinu. Někdy se hodí vyměnit ji za materiál, který má praktické vlastnosti (zvládá lépe kontakt s vodou, drápky zvířat).

Oblíbený je vinyl, jenž spolehlivě napodobí dřevo a umí odolat nástrahám rodinného života. Je mimořádně odolný vůči poškrábání, 100% voděodolný, na omak teplý, příjemné je po něm chodit naboso.

Pozor na chyby

Vyvarujte se používání více druhů dřevin, které spolu neladí: dávat k sobě světlé s velmi tmavými, studené odstíny s teplými, volit k sobě výrazné kresby. Zásadou je držet se nejlépe dvou, maximálně tří dřevin.

Foto: J. A. P.

Na povrchu dveří Master Door lze díky moderní hliníkové konstrukci libovolně horizontálně i vertikálně kombinovat přírodní dýhu s dalšími materiály. Cílem je vytvořit jednotný styl.

Interiér, ve kterém se opakuje dub na podlaze, nábytku i stěnách, může začít nudit. Dbejte na zajímavé akcenty, barevné doplňky, nápadité textilie.

Foto: Trachea

Praktické vlastnosti, příznivou cenu a zdařilý dekor nabízejí dvířka T.segment, která mají na svém povrchu odolné LTD lamino. Odolají nárazům, poškrábání.

Dřevo nesmí zahltit místnost a působit dojmem přeplněnosti. Kombinujte ho proto s bílou barvou. Vedle ní masiv vynikne a celkový dojem se odlehčí.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Odborníci doporučují

Světlá dřeva jako jasan, javor a bříza navozují dojem lehkosti, vzdušnosti. Hodí se ke střízlivému, jednoduchému interiéru.

Výraznou kresbu dřeva používejte na menší ploše, dbejte na neutrální pozadí, obezřetně kombinujte s bytovými textiliemi. Navíc platí: čím výraznější prvek, tím dříve se okouká!

Dřeva k sobě musí ladit barevně a kresbou. Nespoléhejte se na katalogy, je třeba vidět reálné vzorky. Využijte možnosti zapůjčení vzorku domů a sledujte ho při různé intenzitě denního i umělého světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám