Hlavní obsah

Nezbavujte se nábytku s příběhem, poslouží dalším generacím

Právo, Sylva Svobodová

Starožitný nábytek je nadčasový, cenný a krásný. V interiéru je solitérem, který na sebe vždy strhne pozornost. Zaslouží si, abychom o něj pečovali a uchovali ho pro další generaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kubistický nábytek patří mezi nadčasové a cenné kousky. Z výstavy v domě U Černé Matky Boží v Praze.

Článek

Starožitný nábytek se nejlépe vyjímá ve starších domech s vysokými stropy, masivní podlahou a ve velkorysých prostorech. Ale patří i do běžných interiérů v moderním stylu. Prostor se stane útulnější, nadčasový a komfortní.

Rozhodně nic nevyhazujte, i kdyby se vám takový nábytek nehodil. Máte ještě tu možnost dobře ho prodat. Jestli ale k němu máte citovou vazbu, vzpomínky, dejte mu šanci „napsat další příběh“ ve vašem domově.

Foto: Fler

Designově nadčasový konferenční stolek Pavouk od designéra Jindřicha Halabaly.

Kde ho vybírat

Starožitnost z druhé ruky – to je dobrý nápad, jak stylově a rychle zařídit naše bydlení. Než ale vytáhnete peněženku z kapsy, snažte se zorientovat v nabídce a zjistit, co skutečně chcete. Pro některé je nápomocný Instagram, který nabízí spoustu kontaktů na prodejce starožitností, vintage věcí.

Vydejte se i do kamenných obchodů, i když nakupovat online je samozřejmě pohodlnější a rychlejší. Může se ale stát, že na fotce bude vypadat předmět trochu jinak než ve skutečnosti (pečlivě zjistěte dané rozměry nábytku či dekorace).

Určitě se vyplatí prolistovat či přečíst kvalitní knihu na dané téma. Vyznáte se tak lépe ve stylech, zjistíte orientační ceny a získáte celkově větší přehled.

Foto: Fler

Retro kousky z 50. a 60. let se nemusí válet na půdě. Zaslouží si nové čalounění a důstojné místo v interiéru.

Ponechat, či prodat?

Starý nábytek má svoji patinu a duši, své skalní příznivce. Ti mu dávají přednost, protože minimalistický styl s „chladnou tváří“ jim nevyhovuje. Interiér vybaví komplet starožitnostmi, vintage kousky, drobnými dekoracemi či nábytkem z druhé ruky.

Dobří sběratelé se vyznají v nabídce antik obchodů, pravidelně navštěvují specializované veletrhy, ale i vetešnictví, bleší trhy.

Většina z nás takovými fandy není a získá jeden či dva kousky starožitného či retro nábytku v rámci dědictví. Možnosti, jak s nimi naložit, jsou dvě: ponechat a včlenit do stávajícího interiéru, nebo prodat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český kubismus je pojem. Spojován je s architektem Josefem Gočárem, který navrhl první kubistickou stavbu v Čechách (Dům U Černé Matky Boží v Praze), je autorem i vestavěného nábytku.

Zásadní je zjistit hodnotu. Proto nejdříve starožitný kousek vyfoťte, včetně uvedeného roku, podpisu, pátrejte po signatuře, po jakýchkoli bližších informacích o předmětu.

Určitě ho pečlivě změřte (šířka, výška, hloubka) a zašlete online vybraným starožitníkům, kteří posoudí jeho hodnotu.

Starožitnost a moderní interiér

Křeslo, ušák, židle či sofa lze obléct do nového kabátku. Stačí vybrat šikovného čalouníka, nechat si poradit s výběrem potahové látky a dát retro kousku novou image. Barva látky má vždy ladit s ostatními bytovými textiliemi v interiéru.

Dřevěný nábytek, který je už poškozený, patří do rukou uměleckého truhláře. Ten ho podle potřeby zbrousí, opraví, vytmelí, opatří novou šelakovou politurou (pololesk, vysoký lesk), namoří apod.

Foto: Profimedia.cz

Stará židle se v rukou restaurátora promění k nepoznání. Nábytek proto nevyhazujte, dejte mu šanci.

Někdy to vypadá, že se se starožitným kouskem nedá nic dělat, ale opak je mnohdy pravdou. Nábytek se dříve vyráběl z kvalitní tvrdé dřeviny a hodně vydrží. Skleník, knihovna, skříň či psací stůl po restaurování opět budou v kondici. A nám udělají radost mnoho dalších let.

Nebojte se, starožitnost či retro kousek dobře ladí i s moderním nábytkem. Moderní kousky jsou obvykle v decentních odstínech, převažuje bílá, šedá, krémová, písková. To se báječně hodí, protože starožitnost v původní barvě (tmavě hnědá, medová) v takové společnosti hezky vynikne.

Určitě to ale nepřehánějte – stačí jeden, maximálně tři starožitné kousky do jedné místnosti.

Může se vám hodit na Seznamu:

Starožitnost v interiéru

Vykouzlí v každém domově útulný a hřejivý pocit, komfortní a nadčasový prostor.

Skvěle se kombinuje i s ryze moderním nábytkem, stává se v prostoru dominantou.

Celek určuje detail, starožitné dekorace z antikvariátu jsou cenově dostupné a v interiéru podtrhnou daný styl.

Starožitnosti jsou nadčasové: design první republiky, propracované art deco či nápaditý funkcionalismus se nikdy neomrzí.

Reklama

Výběr článků

Načítám