Hlavní obsah

Styl Bauhaus se vrací do módy. Letos oslavuje sto let

Novinky, tnk

Před sto lety se v Německu začal formovat světoznámý umělecký styl s označením Bauhaus, který velmi ovlivnil a dodnes ovlivňuje mnoho interiérových designových výrobků. Kreativní práce s tvary a jednoduchostí v oblasti dekorování rozhodně není věcí minulosti.

Foto: Einrichten design (2x)

Kousky zapadající do tohoto stylu nezapřou jistou jednoduchost a střídmost.

Článek

V roce 1919 vznikla vlivná umělecká škola, která měla hluboký vliv na umění, architekturu a interiérový design během celého následujícího století. Právě tato škola byla nazývána Bauhausem.

Stala se z ní významná umělecká instituce, která měla ve svém stylu za úkol spojovat umění s architekturou a interiérem a vyznávala určitou strohost a minimalismus.

Foto: Einrichten-deisgn.de, Creative Tops, Cloudberry living

Drobnější dekorace doladí interiér k dokonalosti.

Inspiraci tvůrci čerpali v modernismu. Součástí stylu bylo mnoho kruhových tvarů, hranatých rámů a sytých ploch primárních barev. Ty fungovaly jako dekorace a strhávaly na sebe pozornost. Šlo zpravidla o výrazné barvy, které v kombinacích vytvářely působivé efekty.

Foto: Plinio Il Giovane, Officinanove

Nábytek inspirovaný tímto stylem nezapře originálního ducha.

Pokud se rozhodnete do interiéru zakomponovat nějaké kousky ovlivněné tímto stylem, do svého domova tak bezesporu vnesete uměleckého ducha a punc sofistikovanosti. Hitem se v posledních letech staly hlavně geometrické motivy imitující pohyb.

Foto: Smithers of Stamford, In-es.artdesign

Volte výrazné a syté barvy, které prostor oživí.

Nábytek v tomto stylu má ale trochu strohé linie. Jde tak o ideální styl například pro zařízení pánských pracoven a prostor určených pro pracovní schůzky. Aby tyto kousky vynikly, mělo by být ostatní zařízení interiéru opravdu střídmé, až minimalistické.

Foto: Chaplins furniture

Typickými prvky pro tento styl jsou velké barevné plochy.

Rozhodně se vyvarujte kombinace nábytku v tomto stylu s křiklavými barvami nebo s hodně dekorativními objekty v romantickém stylu. Pamatujte, že Bauhaus vyznává jednoduchost a čistotu barev i tvarů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám