Hlavní obsah

Pronajímaný byt proměnili ve vlastní domov, vše řešili prakticky i na efekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouholetém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro své vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo být, museli nejprve naplánovat jeho rozsáhlou rekonstrukci.

Foto: Lukáš Hausenblas

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor společný pro obývák s kuchyní a jídelnou, odkud je také vstup na terasu. Optického oddělení odpočinkové zóny se dosáhlo pomocí policového systému.

Článek

Rozlehlý 140metrový byt s velkou terasou se nachází v posledním patře bytového domu a majitelé ho víc než deset let pronajímali. Po té době se rozhodli, že by se do něj chtěli nastěhovat a začít v něm sami bydlet.

Foto: Lukáš Hausenblas

Požadavek na maximum úložného místa splňuje velké množství vestavěných skříní, které se jako skříně vůbec netváří.

Veškeré zařízení bytu bylo už hodně „použité“, a aby se čtyřčlenná rodina cítila v bytě komfortně, chtělo to všechno vyměnit, ale také částečně upravit dispozici, která se k tomu nabízela.

Foto: Lukáš Hausenblas

Zmizely příčky a dveře mezi chodbou a obytným prostorem, čímž se místnosti hezky propojily.

Zadání pro firmu Zaki Design, kterou si vybrali, bylo následující – uzpůsobit byt rodičům a jejich dvěma dospívajícím dětem, maximalizovat úložné prostory, ale tak, aby se netvářily jako klasické skříně, zařídit interiér moderně a nadčasově a stylově ho sjednotit.

Očima designéra

„Aby se prostor více prosvětlil a obývák s kuchyní opticky zvětšil, otevřeli jsme dispozici probouráním příčky mezi vstupní chodbou, čímž jsme chodbu částečně vtáhli do obytného prostoru, a hezky ji tak propojili s kuchyní spojenou s jídelnou a obývákem. Obývací prostor jsme pak opticky oddělili od jídelny vysokým paravánem, který nabízí zavírací úložné prostory a police,” uvedl autor realizace Petr Hodan.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pracovní část kuchyně s ostrůvkem opticky vymezuje i stropní podhled se zabudovaným osvětlením.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jídelní stůl v kombinaci kovu a masivního dřeva doplňují židle Moritz od Tonu se žlutým a bílým čalouněním a barevně odlišným podnožím.

„Dalším významným sjednocujícím prvkem je podlaha. Původně byla v každé místnosti položena jiná krytina, což působilo velmi nesourodě. Všude byl tedy položen vinyl v dekoru světlého dřeva. Také jsme zrušili veškeré prahy a přechodové lišty, čímž se celý interiér krásně propojil a opticky zvětšil.”

Foto: Lukáš Hausenblas

V ložnici je zajímavým prvkem obklad za postelí, přecházející až nad lůžko.

Z původního zařízení bytu nezůstalo vůbec nic, tedy se kompletně rekonstruovaly koupelny a veškerý nábytek kromě sedacího se vyráběl na míru.

Foto: Lukáš Hausenblas

Rovněž v koupelně došlo k netradičnímu použití materiálu, konkrétně k položení podlahové krytiny na obklad zdi.

V návrhu zařízení nechali majitelé volnou ruku s tím, že paní domu si přála oživit interiér žlutou barvou, kterou autoři do bytu dostali pomocí židlí a doplňků. Děti si měly do pokojíků vybrat doplňkovou barvu – dcera zvolila červenou a syn zelenou.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dcera si pro zpestření pokoje vybrala červenou barvu. Hezkým prvkem je vestavěná policová zeď a obklad zdi za postelí, použitý i na postel.

Foto: Lukáš Hausenblas

Chlapecký pokoj oživuje zelená barva. Neobvyklým kouskem je pracovní stůl zakomponovaný do čela postele a postranní policové skříně.

Prakticky i na efekt

Vinyl, který je na podlaze, se pro větší efekt použil také k obložení zdi za vanou, toaletou a mezi sprchovým koutem a vanou.

Zajímavého efektu autoři docílili deskami z lamina v dekoru betonové stěrky, které slouží jako přední plochy vestavěných skříní, ale také jako obklad zdi mezi chodbou a obývacím prostorem a dále v ložnici, kde je na zdi za postelí a přechází až na strop, čímž opticky vymezuje prostor pro spaní.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dalším zajímavým ale hlavně funkčním prvkem je u vstupu sestava se zrcadlem, v níž je mělká skříň, které se otvírají rohy z obou stran. Je to šikovný úložný prostor na lyže a snowboardy, které se tak dají z jedné strany uložit do skříně a z druhé vytáhnout.

Požadavek na úložné prostory plní vestavěné skříně, komody, prostorná kuchyň a policové systémy s otevřenými i uzavíratelnými přihrádkami. Barevný základ interiéru tvoří bílá, doplněná šedou a světlým dekorem dřeva.

Petr Hodan
Společně se zákazníky navrhuje interiéry, které se snaží šít na míru a tak, aby naplňovaly jejich potřeby.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám