Hlavní obsah

Miliardář plánuje stavbu futuristického města v poušti

Novinky, Jana Nesvadbová

Zcela nové město fungující díky novým technologiím a umělé inteligenci se rozhodl v poušti v americké Nevadě vybudovat americký miliardář Jeffrey Berns, jenž zbohatl na prodeji kryptoměn. Právě s nimi má mít jeho město budoucnosti mnoho společného. Navrhnout si je nechal od architektů dvou studií - Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects a Tom Wiscombe Architecture.

Foto: Profimedia.cz

Nové město zajišťované systémem blockchains má vyrůst v nevadské poušti.

Článek

Tomu, že své sliby myslí Berns vážně, nasvědčuje mimo jiné i fakt, že v nevadské poušti stihl koupit 27hektarový pozemek v sousedství společností, jako jsou Google, Apple nebo Tesla a utratil za něj 170 milionů dolarů, tedy zhruba 3,88 miliardy korun.

Lokalita nese název Innovation park a nové chytré město má být řízeno díky technologii známé jako blockchains.

V současnosti je tento druh decentralizovaných databází známý zejména ve spojitosti právě s kryptoměnami, protože umožňuje - kromě jiného - bezpečné a přehledné obchodování s nimi. Ovšem právě bezpečný způsob zacházení s daty a jejich spravování má mít možnost využívat celé město, a to ke svému provozu obecně. Samozřejmě včetně jeho obyvatel, kteří tak získají velmi bezpečný systém pro veškeré elektronické interakce.

Foto: Profimedia.cz

Vzhled města je navržen tak, aby zapadl do okolního prostředí pouště.

„Kupříkladu obyvatelé budou moci využívat služby bankovnictví, volit a ukládat data v systému blockchains bez nutnosti používání prostřednických společností, nebo státu,” popisuje výhody nového města server New York Times.

Tak, jako zní futuristicky systém řízení města, vypadají i vizualizace jeho budoucího vzhledu. Za ním stojí dvojice losangeleských studií, jimž dal miliardář za úkol v maximální míře využívat nejnovější technologie ve všech oblastech.

„Efektivita, udržitelnost, průhlednost a využívání místních zdrojů nebudou předmětem kompromisů, ale záruky,” zaznívá na stránkách Bernsovy společnosti Blockchains.

„Spousta inovativních technologií změní způsob, jakým se budou obyvatelé města chovat v rámci svých každodenních životů, systém decentralizovaných databází bude v centru veškerého dění - především však bude udržovat všechny systémy poctivé, spravedlivé a demokratické,” slibuje společnost.

Foto: Profimedia.cz

V centru se počítá spíše s nižšími budovami, výškové stavby jsou naplánované na okraj.

Samotný návrh není ještě do všech detailů dokončen, z prvních snímků je ovšem zřejmé, že v centru nového města vyrostou spíše nízké budovy, s dopravní infrastrukturou ukrytou pod úrovní povrchu. Naopak, stavby na okraji budou výškové. Vzhled celku má pak rezonovat s okolním pouštním prostředím, a to jak barvami, tak tvarově.

Projekt počítá s vytvořením rezidenčních budov nabízejících bydlení pro několik tisíc lidí, vše doprovodí nezbytné kancelářské budovy a obchodní centra. Architekti nezapomněli ani na místa určená ke společnému a společenskému životu obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Město bude využívat solární energii, energii větru a bude mít i systém oběhu vody, v němž se bude tato vzácná tekutina recyklovat.

Město bude rovněž šetrně zacházet s energiemi, v plánu je využití energie větru a slunečního záření, důležitá bude však hlavně otázka vody, pro niž bude vytvořen oběh a bude se recyklovat.

V současné chvíli čeká město na schválení příslušných úřadů - pokud se jej podaří získat, se stavbou by se mělo začít již v příštím roce.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

„Buď to bude ta nejúžasnější věc, anebo nejspektakulárnější průšvih v dějinách lidstva. Zatím nevím ještě, co z toho. Doufám samozřejmě v první možnost. Na každý pád to bude pekelná jízda,” řekl Berns pro New York Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám