Hlavní obsah

Mezi nejpovedenějšími stavbami pro letošní rok je i chrám vín v podobě stodoly

Novinky, Jana Nesvadbová

Jednou ze staveb přihlášených do letošního ročníku soutěže Stavba roku 2018 je tzv. 100dola. Jak její zeměpisná poloha - v moravských Valticích - prozrazuje, není určena k ustájení zvířat či zemědělské techniky. V této stodole sídlí galerie a prodejna vín s impozantními podzemními degustačními prostory. Stodola patří mezi letos nominovaná díla, tedy ta, která mají šanci v soutěži získat prestižní titul.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Autoři galerii a reprezentativní prostory vinařství začlenili do okolí velice trefně zvolenou podobou stodoly. S jejím názvem si ovšem vyhráli a stavbu pojmenovali 100dola.

Článek

Autory projektu jsou architekti z ateliérů Arch 21 a M2AI.com, investorem pak rodinné vinařství Châteu Valtice. Součástí projektu kromě vlastní stodoly byla dále rotunda, spojovací chodby v podzemí, zpevněné plochy v exteriéru a oplocení, s tím související terénní úpravy a náměstí v duchu výstavby historických náměstí v evropských metropolích. Součástí stavby byly rovněž nově vytvořené rozvody kanalizace a vodovodů, včetně vodních prvků - fontány a jezírka s padající vodou.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Stavba na první pohled odhaluje, jak velký důraz byl při jejím vzniku kladen na původní materiály i stavební postupy. Vytvoření vzoru perforací ve zdi vyžadoval například velkou dávku pečlivosti při tradiční práci se starými pálenými cihlami.

Popis stavby
Hlavní budova je dvoupodlažní zděná stavba. Nadzemní část slouží jako prodejna a galerie, v podzemí jsou ukryty degustační prostory, jejichž srdcem je kruhová rotunda a na ně pak navazující chodby propojující nově vybudovanou stavbu se stávajícími objekty vinařství a jeho sklepy.Zastavěná plocha: 1105 m²Plocha podlah: 1136 m²Obestavěný prostor: 8900 m³Kapacita osob v galerii: 60Kapacita osob v ochutnávkových místnostech: 117
Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Vděčným prvkem pro potěchu návštěvníků je fontána zabudovaná do náměstí před stodolou.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Inspirací pro vzhled náměstí před stodolou byla historická náměstí evropských metropolí. Do vzoru se podařilo hezky zakomponovat i kruhový světlík podzemní rotundy.

Objekt je dvoupodlažní, přízemí je do podkroví otevřený prostor sloužící jako prodejna zařízená zděnými archivními vinnými boxy. Centrálním prvkem je ovšem pečlivě restaurovaný historický vinařský lis z roku 1803, jenž byl převezen ze zámeckého sklepa. Lis tím majitelé zároveň zachránili před neodvratnou zkázou, protože v původních vlhkých podmínkách chátral.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Do podzemí se sestupuje po kruhovém, barokizujícím schodišti z režných cihel. Bezbariérový přístup umožňuje výtah zabudovaný v jeho centrální části.

Velice působivým prvkem podzemí stodoly, tzv. „chrámu vína”, je kruhová místnost zvaná rotunda s přístupy z osmi stran a centrálním úložištěm vín ve tvaru prosklené pyramidy. Ve stropě rotundy je zasazen kruhový okulus v podobě „božího oka”, který je zde také jediným zdrojem denního světla. S rotundou sousedí degustační místnosti a technického, případně i hygienického zázemí objektu. Dále se odtud rozbíhají podzemní chodby, jimiž je stodola propojena se stávající budovou vinařství. Právě nově vybudované podzemní chodby umožňují nový vstup do tzv. Křížového sklepa z roku 1640. Dosavadní přístup do této historické místnosti vedl neprakticky přes sklad a výrobní prostory vinařství.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Okolí rotundy nabízí až magický pohled do jejího interiéru.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Podzemní rotunda dýchá na návštěvníka atmosférou starobylých mystérií, templářských tajemství a dávno zapomenuté symboliky ožívajících dnes už jen na stránkách románů.

Hra s číslem 8
Počet osmi vstupů do rotundy architekti nezvolili vůbec náhodně. Odpovídá stylu staveb rodu Lichtenštejnů, pro něž je příznačná práce s historickou symbolikou založenou na principech posvátné geometrie. „Číslo 8 má také silný symbolický význam nejen v posvátné geometrii. Znázorněno bývá například jako nekonečno (ležatá osmička), osmiramenné hvězdy, osmiúhelník (symbolizující sloučení kruhu a čtverce - v posvátné geometrii někdy nazýváno jako kvadratura kruhu). Často bývá znázorněno číslo 8 také bájným hadem 'Uroborem'. Tyto a další symboly jsou dále citlivě zakomponovány i nad rotundou v zadlážděném náměstí,” uvádějí ve svém průvodním textu ke stavbě.
Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

V degustačních místnostech se může o kvalitě valtického vína přesvědčovat více než sto lidí naráz.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku 2018

Lustr s motivem čísla osm splétaného z těl dvojice hadů.

Jak autoři uvedli během krátkého představení stavby při příležitosti vyhlášení letos nominovaných staveb na prestižní titul Stavba roku, pro prodejnu a galerii vín se snažili vymyslet takový typ objektu, který by dobře zapadl do rustikálního prostředí Valtic. Proto zvolili stodolu. Při jejím budování pak v co největší míře využívali původních stavebních postupů a původních materiálů. Za zmínku proto stojí například zdi ze starých pálených cihel, tradiční postupy při budování kleneb nebo ručně stříkané fasády atd.

Stavba roku 2018

Soutěž Stavba roku vstoupila letos do svého 26. ročníku. Stejně jako v minulých letech, také nyní měla veřejnost možnost zvolit si svého favorita.

Prohlédnout si jednotlivá díla můžete zde:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám