Hlavní obsah

Kdysi to byl tropický ráj s kamenným vodopádem. Teď podléhá zkáze

Novinky, Jana Nesvadbová

Býval to malý tropický ráj v americkém Birminghamu, ve státě Alabama. Velký dům vybudovaný z kamene, s kamenným vodopádem, japonskou zahradou, která svou krásou a množstvím druhů rostlin mohla směle soutěžit s oficiálními botanickými zahradami. Původní majitelé však zemřeli a kupce pozůstalí hledali dlouho bez úspěchu. Reportéři agentury AP přinášejí záběry chátrající krásy někdejšího království kamene a rostlin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opuštěná rezidence v Alabamě kdysi připomínala tropický rájVideo: Caters News, AP

 
Článek

Někdejší opulentní sídlo vzniklo v roce 1963 jako rodinná rezidence. Jeho dominantním rysem jsou masivně působící kamenné zdi, které mu daly také jeho název - Dům z kamene.

Rezidence s celkovou plochou 836 m² má pět ložnic, stejný počet koupelen, dvě kuchyně a několikero obývacích pokojů, společenských místností a hal. Jednu z místností vyhradili majitelé svým oblíbencům - ptákům. A nebyla to žádná malá komůrka. Dodnes lze žasnout nad obrovskými rozměry tohoto sálu, který zasahuje přes dvě podlaží. Mezi nimi je otevřený prostor, jímž mohli ptáci volně prolétávat mezi podlažími. Místnost měla obrovská okna, takže se její opeření obyvatelé mohli těšit ze spousty přirozeného denního světla po celý den.

V 70. letech minulého století byl objekt rozšířen ještě o přístavbu, v níž býval krytý bazén.

Nemenší pozornost však majitelé domu věnovali jeho zahradě, jež se rozkládá na dvou hektarech a byla osázena desítkami druhů zejména tropických rostlin a zařízena ve stylu japonských zahrad. Bývalo zde hned pět jezírek s kapříky koi, přes jedno z nich se klenul dřevěný můstek lakovaný červeně a černě a nedaleko stojí dosud altánek ve stejných barvách.

Jak vzpomínají sousedé, v dobách své největší slávy se zahrada stávala cílem mnoha návštěv, které se rády jen procházely zahradou a užívaly si doslova ten malý kousek tropického ráje. Býval zde i kamenný vodopád, z jehož vršku bylo možné skočit do jezírka. Za jeho vodní clonou se pak skrývala jeskyně se sprchou.

Majitelé rezidence zemřeli v letech 2008 a 2012. Od té doby zůstala několik let neobydlena a bez náznaků péče. Drtivá většina rostlin v zahradě i uvnitř proto uhynula.

„Podle předpokladů ale dům už někdo koupil a noví majitelé jej plánují renovovat. Sídlo je tak obrovské a unikátní v porovnání s okolní zástavbou... Domy v okolí jsou zhruba třetinové. Rozměry i cenou,” cituje agentura AP web Abandoned Southeast (Opuštěný Jihovýchod), jehož autor Leland Kent dům prozkoumal a nafotil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám