Hlavní obsah

Vinárna získala ocenění za design, interiér je inspirován jeskyní a sklípkem

• Aktualizováno
Novinky, tnk

Ocenění za design může získat jakýkoli prostor, pokud je zajímavý. Příkladem toho je nevšední interiér vinárny ve španělském městě Valladolid, který byl inspirován podobou klasické jeskyně. Autoři chtěli vytvořit prostor, který bude působit jako útočiště a nabídne hostům dostatek soukromí. Projekt byl oceněn v soutěži A'Design Platinum 2018 za nejlepší interiér a rovněž získal cenu pro nejlepší obchodní prostor EuroShop RetailDesign 2018.

Foto: Imagen Subliminal (5x)

Za sebou řazené prvky tvarují prostor do jiné podoby. Autory jsou Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito a Sixto Martín Martínez.

Článek

Působivý interiér vytvořila firma Zooco Estudio. Jde o mladou architektonickou kancelář, založenou v roce 2008, se sídlem ve španělském Madridu a Santanderu.

Obvodový tvar prostoru je inspirován podobou dřevěných sudů, které bývají k vidění ve starožitných klenutých sklepích. Dostatek místa je vyčleněn výstavním prostorům pro víno. Nechybí ale ani místo pro samotné ochutnávky vína.

Foto: Imagen Subliminal

V baru je dostatek místa pro archivaci vína.

Části interiérové konstrukce, postavené postupně za sebou, vytvářejí klenutý prostor. Díky tomu vinárna evokuje starověké podzemní sklepy.

Foto: Imagen Subliminal

Jinak fádní prostor je zajímavě členěn mnoha segmenty.

Jednotlivé díly jsou umístěny ve vzdálenosti 15 cm od sebe. Prostor je tak nápaditě tvarován pomocí dřevěných žeber, která proměňují prostor v originální interiér.

Foto: Imagen Subliminal

Prostoru dodávají na zajímavosti skleněné plochy.

Tvůrci vsadili hlavně na tři materiály: dřevo, používané pro žebra systému, inspirované sudy, kámen na podlaze, jaký měly antické sklepy, a zrcadla jako na produkt, který vytváří působivý svět odrazů a svými odlesky připomíná kapalné složení vína.

Foto: Imagen Subliminal

V prostoru je několik skládacích stolků, které umožní pohodlnou degustaci.

Zooco Estudio se snaží ve svých projektech volit jemné materiály a jednoduché tvary, aby dosáhlo nadčasové a funkční estetiky. To se autorům v tomto případě nepochybně povedlo.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám