Dům byl navržen jako moderní interpretace bungalovů ze šedesátých let minulého století a je patrné, že architekti plně respektovali svažitost pozemku. Stavba je tak nenásilně usazena ve svahu, který kopíruje.

Dominantou domu je 34 metrů dlouhá střecha s délkou štítu 7,5 m. „Z ulice se střecha doslova stává pátou fasádou," uvedli Charles Côté a Jean-Sébastien Herr, spoluzakladatelé studia MU Architecture.

Stavba je nenásilně usazena ve svahu.

Stavba je nenásilně usazena ve svahu.

FOTO: Stephane Groleau

Pro obložení fasády architekti zvolili kombinaci dvou přírodních materiálů, žuly a dřeva. Palubky tvořící dřevěný obklad jsou připevněny svisle pro umocnění dojmu strmější střechy.

Žulové obklady jsou naopak použity horizontálně, čímž se docílilo optického rozšíření stavby. Temnější exteriér domu krásně kontrastuje se světlým a vzdušným interiérem.

Kuchyň v bílém provedení je moderní a nadčasová.

Kuchyň v bílém provedení je moderní a nadčasová.

FOTO: Stephane Groleau

Ve světle minimalismu

Přístup do domu je po příjezdové cestě a vstupuje se přímo do prvního patra. Výklenek s velkými arkýřovými okny na třech stěnách, tzv. bay windows, a světlíky zaplavují prostor přirozeným světlem.

Okna realizovala kanadská firma Alumilex. Všechny místnosti jsou umístěny tak, aby tvořily jedinou lineární řadu.

Televize zůstává důmyslně ukryta.

Televize zůstává důmyslně ukryta.

FOTO: Stephane Groleau

Otevřená kuchyň, propojená s jídelnou a obývacím pokojem, zaujímá centrální část horního patra. Kuchyň v bílém provedení je moderní a nadčasová. Díky své barvě splývá se zdí, jež ji opticky prodlužuje až ke stropu. Kuchyňský ostrůvek naopak vystupuje z dubové podlahy.

Úložné prostory jsou uzavřené a byly navrženy do nejmenších detailů, aby zakryly veškeré technické aspekty. Televize tak zůstává důmyslně ukryta a vestavný krb Freedom (Stûv) elegantně zapadá do celkového konceptu místnosti.

Ze společenského prostoru je přímý vstup na venkovní terasu.

Ze společenského prostoru je přímý vstup na venkovní terasu.

FOTO: Stephane Groleau

Ze společenského prostoru je přímý vstup na venkovní terasu a do zahrady, odkud se otevírá úžasný výhled na jezero Memphremagog.

Z kuchyně se majitelé „tajnými“ dveřmi dostanou do prádelny a komory. Kromě obývací části se v domě nachází tři ložnice s vlastní koupelnou, sauna, tělocvična, relaxační místnost a garáž.

Kromě obývací části se v domě nacházejí i tři ložnice s vlastní koupelnou.

Kromě obývací části se v domě nacházejí i tři ložnice s vlastní koupelnou.

FOTO: Stephane Groleau

Ozdobou hlavní koupelny je oválná, volně stojící vana Terrassa britské značky Victoria + Albert. Vana je z vysoce odolného materiálu Quarrycast, který je vyroben z jemně mletého vulkanického vápence smíchaného s pryskyřicí. Obklady a dlažba jsou z mramoru Carrara z kolekce Classtone výrobce Neolith.

Ozdobou hlavní koupelny je oválná, volně stojící vana Terrassa.

Ozdobou hlavní koupelny je oválná, volně stojící vana.

FOTO: Stephane Groleau

Z terasy vedou kamenné schody k dvoupodlažní loděnici posazené na vodě. Po venkovním schodišti je přístup na střešní terasu, odkud se naskýtá možná ještě kouzelnější výhled na jezero.

Dana Klomínková, www.mujdum.cz