Hlavní obsah

Pražský byt se pyšní jedinečnou polohou i atmosférou

Právo, Sylva Svobodová

Minimalistický, decentní, nápaditý, a přitom útulný. Tak lze ve zkratce popsat interiér bytu, který jsme navštívili v centru Prahy. Nachází se v klidné ulici, jen pár kroků od Staroměstského náměstí.

Foto: Petr Horník, Právo

Byt s vysokými stropy, okny a dveřmi. Vše je původní, jen po renovaci. Stejně jako klasické stromečkové parkety z masivu.

Článek

Byt má jedinečnou polohu i atmosféru. Všude je to blízko a na ulicích je mnoho kaváren, galerií a historických domů, kterými se můžete kochat.

Foto: Petr Horník, Právo

Netradiční botník, kde jsou páry bot schované za prosklenými dvířky. Vše je uklizené, přehledné a rychle na dosah.

„Bydlím v Praze 1 už šest let, a vždycky říkám, že bych neměnil. Památky mám kolem sebe, užívám si to celý rok,“ říká s úsměvem majitel bytu Lukáš Otys.

Zásadní je lokalita

Prvorepublikový dům má svůj jasný styl a rukopis. Vysoké stropy, okna, dominantní dveře a stromečkové masivní parkety. Působí vznosně, všude je dostatek denního světla, jednotlivé pokoje jsou prostorné.

„Byt byl ve velmi dobrém stavu, zásadní rekonstrukce nebyla třeba. Jenom jsem vymaloval, zrenovoval staré parkety a nechal nalakovat dřevěné zárubně a dveře,“ říká majitel.

Foto: Petr Horník, Právo

Kuchyň je od předešlého majitele, ale skvěle zapadá do stylu. Bílé provedení nijak neruší a dává vyniknout designovému prvku – nerezové digestoři.

S dispozicí bytu 3+kk je naprosto spokojený a nic by neměnil. Pochvaluje si velkorysou vstupní halu, která nabízí dostatek úložných prostor, samostatnou pracovnu, kuchyň spojenou s obývacím pokojem a ložnici situovanou do klidné části bytu.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel má rád hudbu, a tak si pořídil přenosný reproduktor značky Marshall. Je v oblíbeném retro stylu.

Sehnat v této lokalitě bydlení nebylo snadné. Několikrát se majiteli stalo, že než došel na smluvenou prohlídku, byt už byl prodaný.

„Tento jsem našel přes inzerát a na rozmyšlenou jsem měl asi sedm minut. Čekali další zájemci, a tak jsem neváhal. Bydlím zde už dva roky, a bylo to dobré rozhodnutí,“ pochvaluje si Lukáš.

V pánském stylu

V interiéru je na první pohled poznat, že ho obývá muž. Barvy na stěnách jsou střídmé, převažují jemné odstíny šedé.

V barevném kontrastu je naopak nábytek: bílá vyvažuje černou, ve zvolených materiálech se střídají kov, sklo a dřevo.

Foto: Petr Horník, Právo

V interiéru jsou skvěle řešeny úložné prostory. Majitel rád cestuje, a takto pojal problém kam s kufry.

„Mám rád moderní styl, ale zase to nesmí působit příliš studeným dojmem. Betonové stěrky bych zrovna nepreferoval,“ přiznává náš hostitel. A my souhlasíme, protože interiér působí opravdu přívětivě. Určitě tomu napomohly i dlouhé okenní závěsy ušité z kvalitních látek.

Foto: Petr Horník, Právo

Pastelová šedá výmalba v kombinaci s bílou působí v ložnici velmi decentně.

V bytě o velikosti 71 m2 má dostatek místa na relax, práci i zábavu. Největší místnost zaujímají kuchyň s obývacím pokojem. Nepřehlédnutelná je černá kožená sedačka s konferenčním stolkem, televizor a poslechová aparatura.

„Hudbu miluju, provází mě odmalička. Radost mi dělá třeba stylový reproduktor Marshall. Je v retro stylu, ale technicky velmi sofistikovaný,“ říká majitel.

Foto: Petr Horník, Právo

Příjemné je čtecí křeslo, kde majitel rád relaxuje s knihou v ruce a popíjí výtečný drink.

V místnosti je bílá kuchyňská linka, u které se ale moc nevaří. Chybí také klasický jídelní stůl. Mladý muž totiž v bytě moc nepobývá a je gurmán, co rád zkouší zajímavé restaurace. Jako spolumajitel známé cukrárny Café Saint Tropez dbá na kvalitu, poctivé kulinaření a netoleruje umělé náhražky.

„Základ úspěchu je vždy v ingrediencích a recepturách, které jsou 50 až 100 let staré. Proto dovážíme některé suroviny z Francie. Vše ale poctivě vyrábíme u nás a jsem moc rád, že zákazníci jsou už ohledně cukrářských produktů mnohem náročnější,“ vysvětluje Lukáš Otys.

Foto: Petr Horník, Právo

Praktická je i koupelna s jednoduchou vyspádovanou sprchou a skleněnou zástěnou.

Originální a vtipné

Láska k cestování, hudbě, literatuře, dobrému jídlu a pití se prolíná jako červená nit celým interiérem.

Foto: Petr Horník, Právo

Šatní skříň v bílém lesku opticky rozšiřuje prostor a skvěle se doplňuje s černým nábytkem. Na desce jsou vystavené předměty z cest a nechybí samozřejmě vinotéka s kvalitní nabídkou.

Nás zaujala prosklená knihovna v klasickém stylu, kterou zhotovil truhlář na míru, a to hned ve trojím provedení.

Dvě se nacházejí v pracovně a jsou v nich knihy především o historii, politice, psychologii. Ta třetí je nezvykle postavená ve vstupní hale. Je rovněž prosklená, ale jsou v ní přehledně uložené páry bot.

Foto: Petr Horník, Právo

V pracovně dominantním prvkem prosklená knihovna, vyrobená od truhláře na míru. Skvěle zapadá do stylu prvorepublikového bytu.

Za zmínku stojí i vinotéka, praktická šatní skříň na míru, nad sebou sestavené police na kufry a inspirativní předměty z cest po celém světě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám