Hlavní obsah

Mladý pár změnil dispozici bytu, získal domov v lehce industriálním stylu

Novinky, Jana Nesvadbová

Mladý pár z Prahy si koupil vybydlený byt. Jeho původní dispozici 2+1 od začátku plánoval změnit na 3+kk. Nově vzniklá místnost se měla stát dětský pokojem. S prosbou o návrh řešení a zařízení interiéru se majitelé obrátili na designérku Hanu Vláčnou. Ta jim vytvořila moderní domov v jemně industriálním stylu.

Foto: Radek Hensley

Byt pro mladý pár navrhla designérka v jemně industriálním stylu.

Článek

Jako v mnoha podobných případech, přinesly i zde stavební práce nečekané překvapení. Bytem prochází větrací potrubí v podobě 15 trubek, jež bylo nezbytné zachovat na místě. S tím první návrh změny dispozice nepočítal, a tak jej designérka operativně přizpůsobila novým okolnostem.

Foto: Radek Hensley

Nápaditě řešené kovové poličky začínají v obývací části a pokračují až k jídelní zóně.

Foto: Radek Hensley

Nezpochybnitelnou dominantou obývací části společenské místnsoti jsou velké nástěnné hodiny nad sedací soupravou.

Vlastní proměna dispozice spočívala v přenesení kuchyně do obývacího pokoje, kde zabírá jeden roh. V prostoru na ni volně navazuje jídelní zóna.

Původní obývací pokoj byl standardně velký, a tak bylo nutno při slučování všech tří místností do jedné šetřit každým centimetrem.

Foto: Radek Hensley

Kovová podnož jídelního stolu vznikla na zakázku.

Z někdejší samostatné kuchyně se stal dětský pokoj. Ložnice zůstala téměř v původní podobě. Designérka nechala pouze posunout dveře ve stěně tak, aby bylo možné vytvořit velkou vestavnou skříň. Ta je ostatně největším úložný prostorem v bytě. Dominantou je ovšem čalouněná postel a výrazná tapeta na zdi za ní.

Zajímavostí je absence centrálního svítidla v místnosti. Nahrazují ho závěsné lampy u postele, které tak mohou lépe vyniknout. Doplňují je pak ještě bodová světla před skříní.

Foto: Radek Hensley

V ložnici návštěvníka na první pohled zaujme várazná tapeta, jež je protipólem jednobarevného povrchu vestavné skříně.

Foto: Radek Hensley

V ložnici záměrně chybí hlavní svítidlo. Cílem bylo zdůraznit lampy zavěšené po stranách postele.

Stejně jako v ložnici, také v předsíni, hned za vchodovými dveřmi, vznikl další vestavný úložný prostor. Tam je ukryt botník, šatní tyč a kromě dalšího i vysavač a žehlicí prkno.

Foto: Radek Hensley

Místo vany vznikl v koupelně sprchový kout.

Změnami prošlo i jádro bytu. Majitelé si přáli zachovat oddělenou toaletu, vanu v koupelně měl ale nahradit sprchový kout. Ten nyní zabírá celou šířku místnosti a těší se nebývalé velikosti.

Také skříňku pod umyvadlem bylo možné vytvořit ve větším rozměru. Koupelna není tradičně obložena keramickými dlaždicemi. Místo nich navrhla designérka aplikovat na stěny pryskyřičnou stěrku s povrchovou úpravou do mokrých prostor.

Foto: Radek Hensley

V chodbě zdobí jednu ze stěn obrázky z výletů majitelů. Pod stropem pak vznikl zavěšený úložný prostor.

Aby v koupelně zůstalo dost volného prostoru, jsou pračka se sušičkou „uschované” v nově vzniklém výklenku v chodbě, který je řešen jako vestavná skříň. Zde jsou kromě toho uskladněny také čisticí prostředky a další domácí potřeby.

Foto: Hana Vláčná

Původní stav

Foto: Hana Vláčná

Nová dispozice

Mladý pár získal byt, který na první pohled upoutá svým výjimečným charakterem a atmosférou. Prakticky žádná ze stěn v něm není čistě bílá, designérka pracovala často s výmalbou nebo stěrkou, jako hlavní barvy zvolila modrou a šedou v různých odstínech. K nim pak volila další doplňky a kusy nábytku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Takto zvolená barevná paleta tvoří hezké pozadí pro jemně naznačený industriální styl, který v tomto případě zastupují především četné doplňky z kovu, velké nástěnné hodiny a další detaily.

Reklama

Související články

Stylová proměna malého bytu

Manželé Anna a Hrvoje žili ve svém bytě 2+1 v chorvatském Záhřebu o velikosti 60 m2 již několik let. Dispozičně jim vyhovoval, ale delší dobu již plánovali...

Výběr článků

Načítám