Jako v mnoha podobných případech, přinesly i zde stavební práce nečekané překvapení. Bytem prochází větrací potrubí v podobě 15 trubek, jež bylo nezbytné zachovat na místě. S tím první návrh změny dispozice nepočítal, a tak jej designérka operativně přizpůsobila novým okolnostem.

Nápaditě řešené kovové poličky začínají v obývací části a pokračují až k jídelní zóně.

Nápaditě řešené kovové poličky začínají v obývací části a pokračují až k jídelní zóně.

FOTO: Radek Hensley

Nezpochybnitelnou dominantou obývací části společenské místnsoti jsou velké nástěnné hodiny nad sedací soupravou.

Nezpochybnitelnou dominantou obývací části společenské místnosti jsou velké nástěnné hodiny nad sedací soupravou.

FOTO: Radek Hensley

Vlastní proměna dispozice spočívala v přenesení kuchyně do obývacího pokoje, kde zabírá jeden roh. V prostoru na ni volně navazuje jídelní zóna.

Původní obývací pokoj byl standardně velký, a tak bylo nutno při slučování všech tří místností do jedné šetřit každým centimetrem.

Kovová podnož jídelního stolu vznikla na zakázku.

Kovová podnož jídelního stolu vznikla na zakázku.

FOTO: Radek Hensley

Z někdejší samostatné kuchyně se stal dětský pokoj. Ložnice zůstala téměř v původní podobě. Designérka nechala pouze posunout dveře ve stěně tak, aby bylo možné vytvořit velkou vestavnou skříň. Ta je ostatně největším úložný prostorem v bytě. Dominantou je ovšem čalouněná postel a výrazná tapeta na zdi za ní.

Zajímavostí je absence centrálního svítidla v místnosti. Nahrazují ho závěsné lampy u postele, které tak mohou lépe vyniknout. Doplňují je pak ještě bodová světla před skříní.

V ložnici návštěvníka na první pohled zaujme várazná tapeta, jež je protipólem jednobarevného povrchu vestavné skříně.

V ložnici návštěvníka na první pohled zaujme výrazná tapeta.

FOTO: Radek Hensley

V ložnici záměrně chybí hlavní svítidlo. Cílem bylo zdůraznit lampy zavěšené po stranách postele.

V ložnici záměrně chybí hlavní svítidlo. Cílem bylo zdůraznit lampy zavěšené po stranách postele.

FOTO: Radek Hensley

Stejně jako v ložnici, také v předsíni, hned za vchodovými dveřmi, vznikl další vestavný úložný prostor. Tam je ukryt botník, šatní tyč a kromě dalšího i vysavač a žehlicí prkno.

Místo vany vznikl v koupelně sprchový kout.

Místo vany vznikl v koupelně sprchový kout.

FOTO: Radek Hensley

Změnami prošlo i jádro bytu. Majitelé si přáli zachovat oddělenou toaletu, vanu v koupelně měl ale nahradit sprchový kout. Ten nyní zabírá celou šířku místnosti a těší se nebývalé velikosti.

Také skříňku pod umyvadlem bylo možné vytvořit ve větším rozměru. Koupelna není tradičně obložena keramickými dlaždicemi. Místo nich navrhla designérka aplikovat na stěny pryskyřičnou stěrku s povrchovou úpravou do mokrých prostor.

V chodbě zdobí jednu ze stěn obrázky z výletů majitelů. Pod stropem pak vznikl zavěšený úložný prostor.

V chodbě zdobí jednu ze stěn obrázky z výletů majitelů. Pod stropem pak vznikl zavěšený úložný prostor.

FOTO: Radek Hensley

Aby v koupelně zůstalo dost volného prostoru, jsou pračka se sušičkou „uschované” v nově vzniklém výklenku v chodbě, který je řešen jako vestavná skříň. Zde jsou kromě toho uskladněny také čisticí prostředky a další domácí potřeby.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Hana Vláčná (2x)

Nová dispozice

Nová dispozice

Mladý pár získal byt, který na první pohled upoutá svým výjimečným charakterem a atmosférou. Prakticky žádná ze stěn v něm není čistě bílá, designérka pracovala často s výmalbou nebo stěrkou, jako hlavní barvy zvolila modrou a šedou v různých odstínech. K nim pak volila další doplňky a kusy nábytku.

Takto zvolená barevná paleta tvoří hezké pozadí pro jemně naznačený industriální styl, který v tomto případě zastupují především četné doplňky z kovu, velké nástěnné hodiny a další detaily.