Hlavní obsah

Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Máte také už někdy plné zuby velkoměsta a sníte o tom odstěhovat se do klidné přírody? Inspirujte se naší redakční návštěvou u Jitky a Tomáše. Jsou ukázkovým příkladem toho, že nikdy není pozdě na to splnit si svůj sen. Na stáří se rozhodli pro velký životní krok, odešli z města na venkov a postavili si tam dům ze dřeva.

Foto: Jan Homola

Manželé si splnili sen a po letech rušného života se usadili v jižních Čechách, v dřevostavbě, kterou si tam nechali vybudovat.

Článek

Vydali jsme se do jižních Čech. Manželé Jitka a Tomáš i s jejich nejmladší dcerou nás přivítali za krásného slunného dne. Už při vystupování z auta na nás dýchl klid a pohoda. Dům se nachází v malé obci, která je obklopená lesy, rybníky a přátelskou atmosférou.

Popis dispozice domu
Dřevěný bungalov je postavený na velkém pozemku v blízkosti lesa. Hlavním vstupem se vejde do zádveří, ze kterého je vchod do technické místnosti, prádelny a chodby. Chodba je hlavním komunikačním kanálem v domě a vedou z ní dveře do koupelny, na samostatné WC, do tří ložnic a do největší obytné místnosti v domě. Ta je orientovaná na jihovýchod, má velké prosklené plochy a spojuje se v ní kuchyně, jídelna i obývací pokoj. Vede odsud také východ na terasu a zahradu.
Foto: Jan Homola

Hrubá stavba domu stála za pouhé dva dny.

Kdy u vás padlo rozhodnutí postavit si nový dům?

Pocházíme ze středních Čech, manžel je bývalý voják, a tak se celá naše šestičlenná rodina (máme čtyři dcery) stěhovala často za jeho prací po celé České republice, kam bylo zrovna potřeba. Nejdelší období jsme strávili v Praze, kde jsme bydleli v panelákovém bytě.

Na stáří už jsme chtěli klidné bydlení, to tempo v Praze je rychlé a my jsme cítili, že už potřebujeme zpomalit. V roce 2015 jsme se tedy rozhodli i s nejmladší dcerou z Prahy odejít.

Proč jste si zvolili místo v jižních Čechách?

Jižní Čechy jsme si vybrali, protože pro nás mají zvláštní atmosféru. Byli jsme zvyklí hodně cestovat a energie jižních Čech nám zkrátka učarovala. Naším snem bylo postavit si dům v přírodě a mít své soukromí.

Tady vlastně nemáme přímé sousedy, jen pár rekreačních objektů. Ale zbytek jsou jen lesy a příroda. Ostatní obyvatelé vesnice bydlí kousek dál, takže jsme součástí zdejší úžasné komunity a zároveň máme svůj vytoužený klid.

Foto: Jan Homola

Jedním z posledních dokončovaných prvků byly dveře.

Proč jste si vybrali právě tento pozemek?

Pozemek se nám líbil hned od první chvíle, kdy jsme se na něj přijeli podívat. Původně jsme ale hledali něco menšího, proto jsme na chvíli zaváhali. Když jsme se pak šli projít k blízkému rybníku, z hráze se vznesl nádherný orel, který tu hnízdí, a tak bylo rozhodnuto. Bylo to pro nás takové znamení, že tohle je to místo, které hledáme.

Řešili jste něco nestandardního při zasíťování pozemku?

Na pozemek už byl přivedený plyn a voda. Elektrickou přípojku jsme museli vést asi 50 metrů, což byl proces, který trval na celé stavbě snad nejdéle. Odpady máme řešené biologickou domácí čističkou, protože v obci není kanalizace. Funguje skvěle a s jejím provozem jsme moc spokojení.

Stačí dodržovat pár základních pravidel, jako je například používání ekologických čisticích přípravků, aby „hodné bakterie“ přežily.

Foto: Jan Homola

Díky dvoukřídlým posuvným dveřím je možné hlavní místnost domu propojit s chodbou a opticky ji ještě více zvětšit.

Byli jste hned od začátku rozhodnuti pro dřevostavbu?

Chtěli jsme mít stavbu postavenou rychle i vzhledem k našemu přibývajícímu věku. Proto jsme si zvolili dřevostavbu, která se nám zdála taky ekonomicky výhodná.

Vydali jsme se na veletrh dřevostaveb do Prahy a tam nás zaujala firma Wolf System. Pár odborníků nás pak ale začalo přemlouvat, abychom ze dřeva nestavěli. Začali jsme váhat. Jeli jsme se proto ještě podívat na vzorovou dřevostavbu a tam jsme se zmíněnou firmou diskutovali o všech našich představách i obavách, které jsme měli. A nakonec jsme se tedy vrátili k původní variantě dřevostavby, za což jsme nyní velice rádi.

Foto: Jan Homola

Hlavní místností domu je velký společenský prostor tradičně propojující kuchyň, jídelní zónu a obývací pokoj.

Stavěla vám firma dům na klíč?

Ano, stavbu nám firma dělala na klíč, řešili tedy kompletně celý proces včetně stavebního povolení. Žádné komplikace s úřady jsme neměli, tady na jihu jsou všichni velmi vstřícní. Firma nám řešila i základovou desku a všechny další dodavatele.

Je váš dům typový, nebo podle individuálního návrhu?

Měla jsem velice jasnou představu o našem budoucím domě. Ukázala jsem firmě obrázek stavby, která se mi líbila, jestli by mi ji takto nepostavili. A oni řekli ano. Měli jsme pak několik schůzek s architekty a techniky, kteří s námi řešili detaily. Vše probíhalo velmi hladce.

Foto: Jan Homola

Majitelé měli štěstí nejenom při výběru firmy, která jim dům dodala na klíč, ale také na sousedy v okolí, s nimiž se rádi pravidelně scházejí.

Jak dlouho trvala výstavba?

Poprvé se do země koplo v březnu 2017, měsíc zrála základová deska a koncem dubna nám potom postavili za pouhé dva dny hrubou stavbu. Následující asi tři měsíce probíhaly dodělávky na domě.

Začátkem srpna jsme se stěhovali, v té době nebyly hotové pouze interiérové dveře a pár dalších detailů, které se dodělávaly až po našem nastěhování.

Foto: Jan Homola

Rodina v domě strávila již první zimu a nemůže si tepelné vlastnosti stavby vynachválit. Po celou dobu bylo v domě příjemné teplo.

Jak vypadá vaše stavba po konstrukční stránce?

Konstrukční systém je z prefabrikovaných panelů o tloušťce 321 mm a střecha je z příhradových vazníků.

Využíváte nějak vzniklý půdní prostor?

V současné chvíli ho využíváme jen jako skladiště. Výhledově bychom tam chtěli udělat podlahy po celé ploše a vybudovat takové provizorní spaní, aby měla celá naše velká rodina kde složit hlavu, když se všichni sejdeme.

Foto: Jan Homola

V koupelně nechybí velké okno, které přivádí spoustu přirozeného denního světla.

A co vytápění? Jaký jste zvolili systém?

Topíme plynovým kotlem, který je napojený na podlahové topení. Máme za sebou první topnou sezónu a jsme z toho opravdu nadšení. Po tepelné stránce to funguje perfektně, v domě bylo příjemně teplo celou zimu.

Foto: Jan Homola

Hlavním zdrojem vytápění je podlahové topení připojené k plynovému kotli. Krbovou vložku majitelé používají spíše pro dobrou pohodu.

Podlahové topení, které je napojené na plynový kotel, bylo zapnuto asi jen pět hodin denně. A to jsme ani nemuseli topit ve všech místnostech.

Vyúčtování ještě nemáme, ale nepředpokládám žádnou pohromu, právě naopak. Máme ještě i krbová kamna v obýváku, ale tam si zatápíme spíš tak pro radost.

Vyskytly se v průběhu stavby nějaké komplikace?

Měli jsme drobné komplikace a zdržení s dodavateli, ale to všechno řešila stavební firma. Jediné, co jsme museli změnit, byly sítě proti hmyzu do oken a dveří. Máme totiž i venkovní žaluzie a sítě jsme museli z otevíracích vyměnit za posuvné. Jedinou tuto změnu jsme si zařizovali sami, jinak nebylo nikde nutné nic řešit.

Jaké máte sousedy?

Sousedé jsou skvělí, všichni jsou velmi přející a laskaví. Žijí tu různé věkové kategorie lidí a děláme společné akce, například výlovy rybníků nebo vánoční besídky. Scházíme se rádi, je to opravdu skvělá komunita lidí.

Splnila dřevostavba vaše očekávání? Rozhodli byste se dnes stejně, kdybyste byli znovu na začátku?

Dřevostavba splnila naše očekávání dokonale a určitě bychom se rozhodli stejně. Kdybych znovu plánovala dispozici, možná bych dům rozšířila tak o 1 až 1,5 metru. Líbilo by se mi, kdyby vstupní a technická místnost byly o něco větší. Ale to je asi jediný drobný detail, jinak jsme se vším naprosto spokojení.

Foto: Jan Homola

Obec nemá kanalizaci, a tak si majitelé nechali vybudovat biologickou domácí čističku. Na systém jejího používání a požadavky provozu si snadno zvykli.

Máte ještě nějaké plány s domem a pozemkem do budoucna?

Plánů máme hromadu! Parkovací stání, venkovní kuchyni, podkrovní spaní, mým snem je i stromový dům. Věřím, že to všechno zrealizujeme. Mám ráda sny a ráda si je i plním.

Technické parametry

Dispozice: 4+kk

Půdorys domu: 10 x 14,8 m

Konstrukční systém: prefabrikované sendvičové panely

Doba provedení hrubé stavby: 2 dny

Dům postaven v roce: 2017

Stavbu provedla firma:  Wolf System, spol. s.r.o.

Petra Pacáková, www.drevostavitel.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám