Hlavní obsah

Chata na Modrém jezeře je vzpomínkou na otce i letní prázdniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chata na Modrém jezeře (Blue Lake Retreat) v americkém Texasu od studia LakeFlato Architects je jednou z vítězných staveb oceněných v soutěži AIA Housing Awards 2017. Evokuje nostalgické vzpomínky na letní prázdniny, které klient trávil u tohoto jezera a zároveň je uctěním památky jeho otce – architekta.

Foto: Andrew Pogue, LakeFlato Architects (7x)

Chata na Modrém jezeře

Článek

Výrazným prvkem podlouhlé třípodlažní rezidence, patrným na první pohled, je její nejvyšší patro vybudované nad úrovní korun okolních stromů.

Prosklená severní stěna umožňuje otevřený výhled na jezero, menší okna a dveře v jižní stěně jsou obráceny k zalesněnému svahu. Nejvyšší podlaží je otevřené a dostatečně rozlehlé, aby tu mohla trávit čas celá rodina.

Foto: Andrew Pogue, LakeFlato Architects

Výrazným prvkem rezidence je nejvyšší patro.

Dřevěná terasa, která na severní straně domu vystupuje nad vodní plochu, je postavena na nosnících ukotvených v protějším svahu tvořících můstek spojující dům s okolím.

Foto: Andrew Pogue, LakeFlato Architects

Z domu i terasy se nabízejí nádherné výhledy do okolí.

Podle poroty „jednoduchý design domu příjemně a plynule propojuje interiér s exteriérem, obojí se potkává v konstrukci domu”.

Foto: Andrew Pogue, LakeFlato Architects

Ložnice se nacházejí v nižších podlažích domu.

Na nižších podlažích se nacházejí čtyři oddělené ložnice, každá s vlastní koupelnou. Veškerá komunikační propojení se nacházejí vně domu a umožňují tak intenzivnější propojení s okolní přírodou.

Malý dvoupodlažní domek postavený přímo na jezeře se čtvercovým plaveckým molem a prostorem pro malý člun kopíruje architektonický styl hlavní budovy. S terénem je rovněž spojený můstkem na jižní straně.

Foto: Andrew Pogue, LakeFlato Architects

Dřevěná terasa částečně vystupuje nad vodní plochu.

Foto: Andrew Pogue, LakeFlato Architects

Materiály na stavbu byly vybírány především podle trvanlivosti a životnosti a byly záměrně umístěny s ohledem na působení slunce a větru na každé ze tří úrovní stavby.

Foto: Andrew Pogue, LakeFlato Architects

Dvoupodlažní domek s plaveckým molem a prostorem pro malý člun kopíruje architektonický styl hlavní budovy.

Veronika Mannová, www.mujdum.cz, LakeFlato Architects

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám