Hlavní obsah

Architektonický skvost Expo 58 na pražské Letné slaví 60 let a otevírá své dveře

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Vizuálně nepřehlédnutelná budova, původně restaurace tzv. bruselského výstavního pavilonu z roku 1958, na okraji pražské Letné zaujme svým nadčasovým vzhledem hned na první pohled. Dnes zde sídlí reklamní agentura Havas, která své dveře otevře o víkendu veřejnosti v rámci festivalu Open House Praha. Díky kameře Novinek můžete nakouknout dovnitř už teď.

Restaurace Expo 58 na pražské Letné slaví 60. výročí od úspěchu v BelgiiVideo: Novinky

 
Článek

Pavilon tvořený několika budovami a reprezentující Československo na světové výstavě Expo 58 v Bruselu byl bez nadsázky architektonickým skvostem. Letos slaví od svého vzniku šedesátileté výročí. V Bruselu se tehdy setkal s mimořádným ohlasem a získal nejvyšší ocenění - Zlatou hvězdu a k tomu třináct dalších ocenění. Dodnes se z něj zachovala jeho nejtypičtější část - někdejší restaurace.

Bruselský pavilon byl navržen do prostředí parku se vzácnými dřevinami a tomu jeho charakter také odpovídal. Stavba ctila okolní přírodu a doslova se s ní prolínala. Návštěvníci měli možnost být neustále v kontaktu s přírodou a zároveň se kochat samotnou stavbou, která zaujala například střídajícími se velkými prosklenými a plnými plochami. To vše podtrhoval zvláštní styl venkovního nasvícení.

Po obrovském mezinárodním úspěchu byl pavilon demontován a přesunut zpět do Prahy. Umožňovala to totiž jeho chytře řešená konstrukce, která přesun stavby předpokládala. Výstavní část pavilonu byl umístěna v tehdejším Parku kultury a oddechu Julia Fučíka, dnešním Výstavišti, restaurace pak získala místo na okraji Letenských sadů s nádherným výhledem na řeku Vltavu a Nové Město.

Foto: Novinky

Nadčasová budova poskytuje neskutečný výhled na Prahu.

Autory návrhu pavilonu a tedy i restaurace typické svým polokruhovým tvarem je trojice architektů František Cubr, Zdeněk Pokorný a Josef Hrubý. Pro zajímavost, posledně jmenovaný se těsně před druhou světovou válkou proslavil návrhem tehdejšího nejmodernějšího obchodního domu v zemi – Bílé Labutě.

Jako luxusní restaurace fungoval objekt na Letné až do roku 1990. Výstavní pavilon na Výstavišti v roce 1991 vyhořel a musel být stržen.

„Rekonstrukce zde probíhala v letech 1997 až 2001 a od tohoto roku je zde sídlo naší firmy, reklamní agentury Havas,“ řekla Novinkám manažerka komunikace firmy Simona Kožuchová s tím, že přestože je budova bývalé restaurace pro veřejnost normálně uzavřená, není problém se do ní během roku po domluvě podívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám