Hlavní obsah

Rekonstrukce starší nemovitosti se stává fenoménem

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nemovitostí se zvyšují a zároveň klesá počet nových stavebních povolení. Lze očekávat, že úrokové sazby porostou a mnozí žadatelé o hypotéku na ni ani nedosáhnou. A tak se zvýší zájem o rekonstrukce starších bytů či domů.

Foto: Dřevojas (2x)

Rekonstrukce bytu vždy znamená finanční a psychickou zátěž. Ale když zvolíte kvalitního dodavatele, budete spokojeni. Začněte vždy rekonstrukcí koupelny.

Článek

Podle analýzy společnosti Probydlení ze skupiny Finep Holding plánuje rekonstrukci bytu nebo rodinného domu každý třetí majitel nemovitosti, která byla postavena před rokem 2000.

Podle statistik preferujeme rekonstrukce vnitřních prostor, zejména koupelny a kuchyně. Novinkou jsou dětské pokoje, což je možná dáno i „kultem“ dítěte dnešní doby. Objevila se i zvýšená poptávka po zabezpečení majetku. Zajímáme se o elektronické systémy, které zažívají boom stejně jako jiné technologie.

Specifika rekonstrukce

U rekonstrukce neplatí, že čas jsou peníze, a co je rychlé, levné, je i dobré! Větší i menší rekonstrukce je ve finále vždy zásah do domu či bytu a celá akce je tu z důvodu vylepšení bydlení. Proto nedělejte kompromisy ohledně ceny na úkor kvality, komfortu.

Rekonstrukce je množina jednotlivých kroků, které na sebe musejí navazovat, ale ne vždy je lze provést najednou. Při postupné rekonstrukci musíte přemýšlet hodně dopředu a vědět, co bude následovat i v dalších letech. Chybou jsou izolované tzv. hurá práce, na které nelze navázat.

Důležité je rozvrhnout si finance. Hypotéce se dnes skoro nikdo nevyhne, ale počítejte s tím, že dojde k navýšení finančního rozpočtu průměrně o 10 %. Vyplatí se myslet i na rezervu.

Základem je kvalitní projektová dokumentace, kterou si nechte zpracovat od autorizovaného architekta či projektanta. Jestli preferujete alternativní technologie, volte vždy specialistu v oboru, který má o nákladech dokonalý přehled.

Zjistěte si, zda v rámci rekonstrukce staršího domu úřad vyžaduje stavební povolení. Jinak stačí obvykle jen ohlášení. Před první návštěvou stavebního úřadu si připravte všechny dokumenty, které musíte doložit, ať své návštěvy omezíte na minimum.

S pojistkou máte klid

Nejste odborníci na vše a je dobré oslovit i právníka. Zkontroluje smlouvu s dodavatelem, poukáže na možná rizika. Zaměřte se zejména na zajištění termínů a kvality, aby nemohl dodavatel stavbu prodlužovat a měnit typ používaných materiálů. Nutné je ohlídat nastavení ceny, aby nevznikaly tzv. vícepráce.

Domy v rekonstrukci se stávají terčem zlodějů. Jsou to otevřené prostory, do nichž je snadné se vloupat. Oploťte pozemek, nenechávejte na stavbě nezajištěné věci, využijte alarmy, kamery.

Určitě se pojistěte, pojistnou částku věcí i nemovitosti volte tak, aby odpovídala skutečné hodnotě všech věcí na stavbě. Při uzavírání smlouvy se důkladně seznamte s tím, co se skrývá ve výlukách k pojištění nemovitostí. V případě rekonstrukce domu nezapomeňte pojistit i sousedící stavby (zahradní domky, studny, oplocení, bazén).

Součástí pojištění stavby není pojištění movitých věcí, což se málo ví. „Je určitě výhodné sjednat dva produkty, kdy jedna pojistná smlouva ochrání stavbu objektu a druhá pak chrání její vybavení,“ dodává Marek Orawský z První klubové pojišťovny.

Uzavřete rovněž pojištění odpovědnosti vlastníka budovy a pozemku, protože nikdy nevíte, zda na někoho nespadne nářadí či se nepropadne provizorní dřevěný můstek.

Rekonstrukce koupelny

Nové obklady, dlažba a kompletní sanita promění starou koupelnu k nepoznání. Svižně se rekonstruují bytová jádra, ale i chalupy, kde trávíme podstatnou část roku.

Ve specializovaných obchodech je skvělá nabídka kolekcí, které jsou v různých stylech – venkovském, retro, moderním, minimalistickém, romantickém. A tak snadno objevíte, co je vašemu srdci nejbližší.

Foto: Dřevojas

V nové koupelně je místo nejen na vanu, ale i sprchový kout. Oslovte kvalitního dodavatele, který nabídne ucelenou kolekci zařizovacích předmětů, nábytku.

Než se pustíte do rekonstrukce jádra, oznamte záměr realizace na SVJ nebo družstvu. Ve spolupráci s odbornou firmou zjistíte reálný stav jádra: rozměry, stav stoupaček, elektroinstalace (výška vývodu v návaznosti na sprchu), stav přívodu plynu, zkontrolujete výšku podlah, umístění odtahu vzduchu z koupelny a digestoře.

Dále se zpracuje návrh na zařízení a vybavení jádra, určí se, z čeho se bude stavět (např. Ytong). Přichází fáze vybourání starého jádra a odvoz odpadu. Po vyzdění nastupují elektrikáři a instalatéři, ti také provedou tlakovou zkoušku. A konečně začíná práce obkladačů, kteří srovnají povrch, obkládají, spárují.

Po důkladném vyschnutí a vytvrdnutí spár nastupují firmy, jež instalují zařizovací předměty. V závěrečné fázi nezapomeňte, že je nutné provést revizi plynu a elektro.

Při rekonstrukci bytového jádra se může objevit problém s odpady. Starou vanu chcete vyměnit za sprchový kout, ale někdy to prostě z důvodu stávajícího vedení odpadů nejde. Pak je rozumnější pořídit novou vanu se zástěnou. Když nerespektujete technické omezení, hrozí, že bude docházet k zatékání, šíření zápachu a odpady nebudou plnit svoji funkci.

Také pamatujte: rekonstrukce bytového jádra by měla být první v pořadí. Od ní se teprve odvíjejí nové podlahy, dveře, rozvody. Není nic horšího, když při další rekonstrukci musíte opět sáhnout do již zrealizované části!

Rekonstrukce kuchyně

Nespokojenost majitelů panelákového bytu se starou kuchyňskou linkou je pochopitelná. Nevyhovuje design ani kvalita.

Foto: Trachea

Původní paneláková kuchyň měla bílý keramický obklad a modrá čelní dvířka s nekvalitními úchyty.

V malém bytě jste ale limitovaní prostorem, rozvody vody i elektřiny, a tak je mnohdy nemožné radikálně měnit dispozici, velikost linky.

Máte dvě možnosti: zajít do kuchyňského studia a nechat si vyrobit sestavu přesně na míru.

Nebo se nabízí i úspornější varianta: ponechat stávající korpus a vyměnit čelní nábytková dvířka, pracovní desku a zadní obklad.

Foto: J. A. P.

Linka s novými čelnímu dvířky s digitální grafikou. Za linkou je celoskleněný obklad z Grafoskla. Nemusíte se bát, kalené sklo vydrží.

„Odstrojovat linku doporučuji v pořadí odshora dolů, kromě dvířek vyjímat z korpusu i panty,“ vysvětluje Martin Dusík z firmy Trachea.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Holou linku můžete osadit novými dvířky a materiálem: v nabídce jsou třeba barevné fóliované povrchy, frézované nebo opatřené digitální grafikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám