Hlavní obsah

Jak vznikala moderní vila ve funkcionalistickém duchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu moderní rodinné vily ve funkcionalistickém duchu. K vytvoření dokonale stylového interiéru přizvala majitelka architekta Vladimíra Hippera.

Foto: Lukáš Hausenblas

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k modernímu umění. Nelze přehlédnout značné množství uměleckých artefaktů, které volila s jasnou vizí.

Článek

Krásná příroda pro život i sportovní vyžití, z dosahu průmyslových aglomerací i mimo obec, to jsou charakteristické atributy prostředí, kde začala majitelka budovat svůj vysněný domov – funkcionalistickou vilu, o níž měla poměrně jasné představy.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dům obklopuje citlivě řešená zahrada, kterou navrhl a realizoval architekt Vladimír Hipper.

S odstupem času však došlo k vytvoření nového interiéru. Původní nebyl dílem jmenovaného architekta. Tmavé podlahy, hodně šedé barvy a tmavé dřevo se omrzely a nepůsobily dobře.

Majitelka na vlastní kůži pocítila dopad nedokonale zvládnutého interiéru. Proč se tak vůbec stalo? V rozhodujících chvílích se totiž nemohla výstavbě po všech stránkách patřičně věnovat.

Foto: Lukáš Hausenblas

Vstupu do vily dominuje monolitické betonové schodiště (Břetislav Eichler) se schodišťovými stupni obloženými travertinem a nerezovým zábradlím a hned za ním zimní zahrada s barmskými liánami.

K dokonalému dotvoření funkcionalistické krásky došlo až o několik let později pod vedením architekta Vladimíra Hippera ze společnosti artVilla, který interiér vily kompletně přetvořil.

Majitelka si postupně našla víc času věnovat se svému domu. O změnách asi dva roky přemýšlela, než začala úplně od začátku.

Foto: Lukáš Hausenblas

Velkorysé otevření

Vilu utvářejí dva dominantní prostory. Přízemí s přijímací halou s krbem velkou asi 35 m2 a interiérovým bazénem 80 m2. Najdete zde také wellness prostor se saunou a příslušenstvím. Patro pak tvoří obytná hala o velikosti 150 m2 a další místnosti.

Foto: Lukáš Hausenblas

Bílou kuchyň oživují akcenty černé, dijonské žluté a zajímavě instalované osvětlení. Je vybavena spotřebiči Siemens.

Oba celky působí velmi otevřeně a vzdušně. Nejnižší stropy v obytné zóně patra v části kuchyně jsou vysoké 3 m, v jídelně a v obývacím pokoji pak sahají dokonce až do výšky 3,6 m.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pohodlné usednutí v obývacím pokoji nabízejí dvě pohovky, kožená (Classic Leather) a textilní (Antonio Citterio) a dvě kožená ikonická křesla Barcelona. Skleněný stolek navrhl architekt a je postaven na koberci (Arne Jacobsen) zhotoveném z kožešin.

Hlavním motivem stavby byly otevřené prostory a velký volně propojený multifunkční prostor, stejně jako bezbariérové propojení exteriéru s interiérem v obou podlažích, kdy například travertin z terasy prostupuje částečně i do interiéru. A najdete ho také na vnějších i vnitřních parapetech domu.

Prosklená křídla dveří lze otevřít a v teplých dnech už tak dost velkoryse koncipovaný obytný prostor interiéru zvětšit ještě o velkou terasu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pohled do části pracovny paní domu. Skříňky jsou vyrobené na míru z dýhy. Vnější stranu pokrývá padouk a vnitřní javor. Společnost koženému gauči Klippan (Ikea) dělá stylové trubkové křeslo

Stylovou čistotu podtrhují i vysoké dveře sahající od podlahy ke stropu. Hlavní důraz je v tomto domě kladen na nejoblíbenější materiál majitelky – travertin a místy zahlédnete i mramor. Nikde však nenajdete jedinou keramickou obkládačku.

V obou křídlech vily nahradila plovoucí podlahu bílá a smetanově béžová polyuretanová stěrka, jejichž odstíny byly namíchány na přání majitelky až v Dánsku.

Až na některé výjimky jsou podlahy v domě vyhřívané. Většina vybavení je zhotovena danému prostoru na míru podle autorských návrhů architekta.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nábytek ložnice je zhotoven na míru z dýhy evropské třešně v kombinaci s bílým klavírním lakem. Stejně jako lampy na nočních stolcích je navržen podle autorského návrhu architekta Hippera. Prostředí dotváří obraz akademické malířky Zdeny Höhmové.

Citlivé propojení a sladění celku je dobře patrné při pohledu na sestavu nábytku, která odděluje jídelnu od obývacího pokoje, a nábytkové řešení integrované kuchyně.

Foto: Lukáš Hausenblas

Velkorysá koupelna připomíná mramorový chrám, kde je rozprostřen pomněnkově modrý perský koberec. Sprchový kout je odlišen mramorem Africano. Umyvadla (Villeroy & Boch) jsou doplněna bateriemi Dornbracht, skříňka je zhotovena na míru z lakované MDF desky.

Vila má však dvě kuchyně. Jedna je součástí otevřeného celku – je obytná a ta druhá – technická se vlastně skrývá hned vedle za dveřmi. Jde o velmi praktické řešení „čisté“ a „špinavé“ zóny, kterou máte pěkně po ruce, ale i stranou, kde neruší lad otevřeného celku.

Součástí technické kuchyně jsou i další kuchyňské spotřebiče, také dvojitý dřez a samozřejmě i spíž pro potraviny. Místo tu našly také pračka se sušičkou.

Soukromá galerie

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k modernímu umění. Nelze přehlédnout značné množství uměleckých artefaktů, které už volila s jasnou vizí.

Mnohé získala i s věnováním přímo od oblíbených autorů. Vyjma jednoho autora byla díla do této vily začleněna až po konzultaci přímo s nimi.

Foto: Lukáš Hausenblas

Součástí pokoje pro hosty je i sprchový kout vybavený bateriemi Hansgrohe a obložený mramorem Africano.

Autor Jantarového listu své dílo ve vile sám umístil. Jantarový list je postaven tak, že při vybroušení čoček v něm zahradu vidíte čtyřikrát...

Majitelka si svoji vilu i dokonalou zahradu osázenou trvalkami, která je rovněž dílem architekta, maximálně užívá. Je nadšená, splnil se jí sen.

Foto: Lukáš Hausenblas

Půdorys přízemí: Bazén, vstupní hala, zimní zahrada, WC, relax, technická místnost, zádveří, garáž 1. podlaží: Obytná místnost, úklidová místnost, WC, pokoj, chodba, pracovna, koupelna, pokoj, terasa

Po návratu domů, zejména je-li několik dní mimo, blaženě podléhá klidu a zvlášť si uvědomuje zdejší krásu vnějšího i vnitřního prostředí a velkorysý vzdušný prostor. Architekt nadmíru vystihl její záměr.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám