Hlavní obsah

Vybíráte nábytek na terasu? Vyzkoušejte modulové sestavy

Právo, Sylva Svobodová

Všimli jste si, že venkovní terasy začínají připomínat obývací pokoj? Stojí na nich pohodlné sedačky s polstrováním, nechybí odpočinkové lůžko a nízké stolky. Vše je variabilní, komponenty lze jakkoliv přeskládat.

Foto: Ikea

V létě jde o atmosféru, pohodu a společné strávené chvíle. Vykouzlíme ji rozmanitými dekoracemi a sedět můžeme přitom i na starém nábytku po babičce.

Článek

Chceme odpočívat vleže, pohodlně se natáhnout a užívat si léta. A modulové sestavy jsou k tomu jako stvořené. Mají měkké opěrné polštáře i příjemné matrace, na kterých záda nebolí.

Foto: Mountfield

Zahradní nábytek Portals je variabilní, s pohovkami z eukalyptového dřeva a polstrovanými polštáři. Odkládací stolky lze kombinovat podle fantazie, prostorových dispozic a počtu hostů.

Nábytek celoročně venku

Tvar venkovní sedačky, velikost a počet sestavených modulů je na nás. Můžeme si je dopřát na velké terase i na malé ploše. Některé sedačky nabízejí i odnímatelné područky a zádové opěrky, které se dají zasunout do jiné části. Všechny ale mají velmi kvalitní textilie opatřené vrstvou bránící proniknutí vody dovnitř nábytku nebo speciální rychleschnoucí výplně, kterým vlhkost nevadí.

Sestavy jsou tedy určeny k celoročnímu pobytu venku, na zimu se nemusejí nikam stěhovat. A to je při jejich rozměrech velká výhoda!

Foto: Bonami

Krémový prošívaný sedací vak je vhodný i do exteriéru. Tvarově se přizpůsobí tělu, ocení ho dospělí i děti. Materiál umělá kůže, výplň polyesterové kuličky. Rozměry 130 x 80 x 80 cm, cena 5799 Kč.

Jídelní stůl a židle mají samozřejmě svoje místo jisté, ale využíváme je spíše ke stolování. Kolik židlí potřebujeme, určuje počet členů v domácnosti, ale vždy myslíme i na hosty.

Populární jsou rovněž houpačky, které milují hlavně děti, nebo houpací sítě, v nichž relaxují dospěláci. Tak si je klidně dopřejte, nejlépe v tichých koutech zahrady.

Foto: Mountfield

Teakový nábytek Venice je vyroben z odolné dřeviny, má trvanlivý výplet z technické tkaniny Batyline.

Z praktického hlediska je rozumné vybavit se i rozmanitými skříňkami a uzavíratelnými boxy s víkem, do nichž uložíme sedáky, polštářky, hračky i časopisy. Zahrada je uklizená a v případě nečekané přeháňky máme doplňky rychle v suchu.

Najdi vhodné místo

A kam s posezením? Nejlépe blízko ke vstupu do domu, zároveň ale preferujeme klidné a tiché místo, kde nás neruší sousedé, kde je závětří a polostín.

Když nebude nábytek pod zastřešením, dbáme na to, aby byl velmi odolný vůči povětrnostním vlivům. Výběr správné zahradní sestavy ovlivní i povrch, na kterém bude stát. Je to trávník, dřevěná terasa, dlažba?

Kovový nábytek není vhodné postavit přímo na trávu, protože se boří. Pozor i na mezery dřevěných prken, tenké nožky židlí by se mohly propadat.

Materiál pod drobnohledem

Dřevo - preferujte kvalitu, vyplatí se to. Zahradní nábytek je vystaven rozmarům počasí a musí hodně vydržet. Kromě smrku a borovice se nabízí tvrdší a odolnější buk, dub. Mezi top se řadí exotické dřeviny, třeba teak, který skvěle snáší vodu.

Také se zamyslíme, zda je dřevěný nábytek stohovatelný, skladný a jak snadno se s ním manipuluje.

Foto: Hornbach

Zahradní polohovací křeslo ze dřeva (olejovaná akácie), rozměr 69 x 59,5 cm, výška 110 cm, maximální zatížení 120 kg.

Ratan - patří mezi přírodní materiály, je lehký, vzdušný, lze ho jemně obrousit a obnovit bezbarvým lakem na dřevo.

Hitem je umělý ratan, který je takřka nezničitelný. Ten kvalitní věrně imituje vzhled toho přírodního, ale nepotřebuje žádnou speciální péči.

Foto: Hornbach

Zahradní lounge sestava - lenoška, materiál šedobéžový ratan, součástí jsou dvě křesla a dvě stoličky, zahradní stolička má úložný prostor, polstrování. Cena 9790 Kč.

Kov - elegantní, lehký, bezúdržbový (s práškovým lakováním), odolný a s dlouhou životností. Vyrábí se z hliníku, někdy oceli. Oba materiály mají vysokou nosnost, jsou nenáročné na údržbu. Komfort chladného kovu doplňují syntetické tkaniny, dřevěné prvky (područky), hřejivé podušky, měkké polstrování, polštáře.

Foto: Teek

Relaxační nábytek Holly značky Stern. Součástí je variabilní pohovka, která je zároveň lehátkem, nabízí polohování sedáků. Konstrukce je hliníková, práškově lakovaná, výplně sedáků z běžné pěny, potah 100% akryl. Nutno chránit před deštěm.

Plast - je lehký, snadno se udržuje, nevadí mu letní přeháňky. Vybírejte kvalitnější sortiment, vyhnete se tak blednutí barev a nízké nosnosti nábytku. Preferujte tvrdé plasty s delší životností, volte barevné designové kousky, třeba se zabudovaným LED osvětlením.

Údržba plastu potěší: povrch nábytku stačí ostříkat hadicí a očistit hadříkem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám