Hlavní obsah

Majitel továrny na barvy si nechal postavit nadčasovou vilu hned vedle svého podniku

Novinky, Text: Tomáš Pavlíček, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Továrník Johann Fischer si nechal v Ústí nad Labem postavit vilu od ústeckého architekta Franze Illinga. Vyrostla na pozemku hned vedle majitelovy továrny na barvy. Její tvary jsou jasně funkcionalistické. Jednoduchá stavba má nadčasového ducha, díky kterému si moderní vzhled zachovává dodnes.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: V zahrádkách 32, čp. 599, Ústí nad Labem

Článek

Vila vznikla v roce 1930 a má jednoduché a čisté tvary. Architekt vycházel z funkcionalistických zásad, které ale kombinoval s tradičnějšími prvky. Vilu tvoří poměrně kompaktní hranol, který architekt porušil předsazením prosklené venkovní verandy, která zároveň kryje vstup do domu, a hmotou jakési věže, která je obrácena do zahrady a ukrývá schodiště.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: V zahrádkách 32, čp. 599, Ústí and Labem.

Vzhled exteriéru byl daný kombinací internacionálního stylu a tradičních architektonických přístupů. Fasáda je čistá, omítnutá a bezozdobná. Použití kamenné podezdívky působí tradičním dojmem, stejně jako i téměř klasický regionální prvek, kterým je vyzdívání nebo obklad oken režným zdivem.

Tyto prvky odkazují nejen k funkcionalismu, ale i k inspiraci německým expresionismem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Nákres prozrazuje architektův záměr nechat fasádu čistou. Zdobnými prvky na ní jsou obklad oken režným zdivem a kamenná podezdívka.

Fischerovi měli čtyři děti, dvě starší dcery a dva syny, pokoje jsou ale projektovány pouze pro syny. Zdá se, že obě dcery, v roce projektu dva a třiadvacetileté, mohly být už vdané.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Obytné místnosti mají velkorysé rozměry.

Johann Fischer vlastnil továrnu, jejíž výroba byla zaměřena na širokou škálu různě použitelných laků a tmelů. S manželkou Ninou měli již zmíněné čtyři děti, dcery Ilsu a Nellitu a syny Hanse a Kurta.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Obrys vily je stupňovitý. Korunuje ho ábradlí v nejvyšší části.

Architekt Franz Illing, kterého si majitel vybral za autora své vily, se narodil roku 1903 v Ústí nad Labem, kde působil pravděpodobně až do roku 1945.

V druhé polovině třicátých let byly podle jeho návrhů postaveny minimálně dva nájemní domy. Oženil se, v padesátých letech se mu narodila dcera Uršula a syn Michael. Další osudy stavebníka i jeho architekta jsou zatím neznámé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám