Hlavní obsah

Stolní a stojací lampy - dekorativní krásky v interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Stolní a stojací lampy jsou krásky, které doplňují centrální svítidlo u stropu. Svítí na vymezenou plochu, jsou bytovým doplňkem i dekorací. Lákají na originální design, netradiční materiály, tvar i velikost.

Foto: Eglo (2x)

Kolekce svítidel z řady Stellato. Zdrojem světla je patice E 27, výkon 60 W, lze nahradit úspornou. Svítidla jsou vyrobena z oceli, dřeva a skla. Cena 809 Kč.

Článek

Kromě vzhledu zvažujte při nákupu také užitné vlastnosti - rozměr a materiál svítidla, zdroj světla, výkon ve wattech, stupeň izolace IP, cenu a kvalitu.

Preferujte obchody s dobrou referencí, kde umějí poradit a zákazníkovi se věnují. Určitě vás překvapí, jak je výběr pestrý.

Foto: Eglo

Svítidlo Sendero, zdrojem světla je patice E27, výkon 60 W. Svítidlo je vyrobeno z oceli, matného niklu, dřeva v dekoru javor. Výška 415 mm, průměr 18 mm, cena 889 Kč.

Abyste netápali, ujasněte si, co přesně chcete, kam lampa přijde, jak může být veliká, zda stylově souzní s interiérem...

Foto: Butlers

Čtenář knih potřebuje klidné místo, pohodlnou sedačku, knihovnu při ruce a hlavně dobré světlo. Dekorativní i účelná je oblouková stojací lampa, cena 3990 Kč.

Stolní lampy

Patří na pracovní stůl, noční stolek k lůžku, na komodu či poličku. Mohou být polohovatelné, mít natáčecí stínidlo nebo vypadat jako solitérní bytové dekorace.

Foto: Westwing

Originální stolní lampu Arthur zdobí jemné lístky. Je extravagantní a decentní zároveň. Výška 60 cm, cena 1799 Kč.

Na pracovní stůl vybírejte lampu s polohovatelnými rameny. Pak lze směrovat tok světla tam, kam přesně potřebujete. Osvědčila se svítidla, která světlo rovnoměrně rozprostírají do větší plochy - oči nejsou oslněné, lépe se koncentrujete. Skvělá je i funkce stmívače, protože lze regulovat intenzitu. Jako zdroj do pracovní lampy preferujte LEDky a studenou barvu světla (3000 až 6500 K).

Foto: Westwing

Stolní lampa na vytvoření atmosféry se jmenuje Andrea, má jednoduché stínítko a kovové podnoží v patině. Výška 65 cm, cena 3799 Kč.

S dekorativní stolní lampou vytvoříte atmosféru, která vás po náročném dni zklidní. Pusťte si oblíbenou hudbu, rozsviťte a nechte vrhat stíny na stěnu, obrazy, interiérové květiny a nábytek.

Vyberte lampu, která nadchne na první pohled, je něčím zajímavá: osloví barva a materiál stínítka, přírodní provedení ve stylu peříček, minimalismus ve spojení s odhaleným zdrojem světla, retro podnoží nebo záměrně přiznaný napájecí kabel. Doporučuje se teplá barva světla, kolem 2700 K.

Foto: Luxurytable

Čirá lampa je vhodná nejen do vinného sklepa, ale i do interiéru. Je vyrobena ze skutečně používaných lahví v regionu Champagne. Lze ji použít jako stolní lampu i závěsné svítidlo. LED světelný systém, výška 29 cm, průměr 8,8 cm, cena 2790 Kč.

Stojací lampy

Jsou tichým společníkem při čtení a reprezentují krásné bytové kousky. Doplňují centrální stropní svítidlo, které nezvládne perfektně nasvětlit stránku knížky, pletací jehlice nebo výšivku v ruce.

Foto: Butlers

Stojací lampa Giant v provedení pracovního svítidla má polohovatelná ramena a natáčecí stínítko. Cena 2990 Kč.

Foto: Viabel

Hravá stojací lampa je vlastně zvětšenina stolní lampy. Má odolnou konstrukci a hlavně bytelný podstavec, který je stabilní. K dostání je i v růžové barvě. Cena 9730 Kč.

Obvykle je najdeme v obývacím pokoji či pracovně, v blízkosti křesla nebo sedačky. Jsou vysoké, štíhlé s dominantním stínidlem (kov, textilní materiál, sklo). Oblíbené jsou elegantní lampy tzv. tripod se třemi opěrnými nohami.

Foto: Luxurytable

Stojací lampa Lusito Tripod v provedení Luxury silver dub černý lesk. Kabel o délce 1,6 m je schovaný uvnitř jedné z noh. Součástí kabelu je nášlapný vypínač, podnože masiv. Cena stojací lampy 8890 Kč. Cena stolní lampy Lusito Tripod Mini 5790 Kč.

Foto: Westwing

V retro stylu nás vítá stojací lampa Antenne, která je vhodná pro nasvícení koutu s křeslem, zajímavého artefaktu i starožitného nábytku. Cena 5049 Kč.

Pro čtení vyberte stínidlo s tokem světla směrem dolů, praktický je i stmívač. Lze tak snadno zatemnit, když vás přepadne spánek. Do stojací lampy patří rozptýlené světlo se zdrojem, spíše v teplé barvě světla, přibližně 2700 K.

Foto: Butlers

Jednoduché černé stínítko, nastavovací trojnožky. To je stojací lampa Tripod, která skvěle padne do moderního i venkovského interiéru, cena 4590 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Proč LED zdroje vládnou

Lampy s LED zdrojem mají zajímavý design a jsou úsporné. Spotřebují méně energie, jejich životnost je dlouhá, neblikají, hned se nastartují do plného výkonu, nezahřívají se a na dotek nejsou horké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám