Hlavní obsah

Moderní konferenční stolky vynikají nejen designem

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trend směřuje k minimalismu - raději sada lehkých menších kousků než jeden robustní solitér. Stolky v obýváku se stávají takřka neviditelnými díky průhledným deskám z tvrzeného skla a vzdušným liniím. Nebo naopak vynikají designem a možnostmi, které nabízejí.

Foto: Butlers

Stolky Table talk vynikají lehkostí. Do prostoru podstavce můžeme ukládat věci, polštáře, deky apod. Set dvou kusů je k dostání za 2490 Kč.

Článek

Na tradiční masivní nábytek stojící vedle křesel a pohovky odkládáme knihy, časopisy, návštěvě na něm nabízíme něco k pití, malé občerstvení. Obvykle má pod deskou jednu i více polic, někdy i příčně rozdělené. Je vhodný do větších prostor, kde nepřekáží v průchozí zóně.

Foto: Ikea

Stolní desky z tvrzeného skla sady Vittsjö jsou odolné vůči skvrnám a snadno se čistí. Nožky lze výškově přizpůsobit nerovnému povrchu. Velikosti 50 x 50 cm a 90 x 45 cm. Cena 1490 Kč.

Foto: Ikea

Stůl Stockholm s povrchovou úpravou z ořechové dýhy s nohami z masivního ořechu dodává místnosti hřejivost a přírodní dojem. Velikost 180 x 59 cm. Cena 4990 Kč.

Více účelů a vzhled

Současný styl směřuje k optickému potlačení konferenčních stolků, přitom víceúčelovost zůstává, pouze je delegována na větší počet kusů. Zpravidla jsou si vzhledově podobné, ovšem mají různé velikosti, někdy i tvar (obdélník, čtverec).

Skladba zahrnuje např. kávový stolek, na další umístíme vázu s květinami, svícen, lampu, třetí poslouží k odkládání brýlí a knih. Je-li třeba, přeneseme některé z nich do jiné místnosti, postavíme do rohu.

Foto: Jena nábytek

Černobílá Madeleine překvapí netradičním zpracováním a otočnou základnou. Vyniká minimalistickým vzhledem. Cena 5999 Kč.

Foto: Bonami

Minimalistický stolek Echo s deskou jako přenositelným tácem je dílem newyorské značky Safavieh. Cena 7499 Kč.

V menších pokojích šetří prostor typy s rozkládací deskou. Existují také skládací sestavy s podsedáky, stoly, které lze sesunout pod sebe, podstavce, na nichž je otáčivá vrchní deska, takže získáme dvojnásobek povrchu. Některé dokonce vypadají jako klícka, box, do nichž ukládáme hračky, plédy, polštáře a deky.

Foto: Westwing

Jednoduchý vozík, nebo konferenční stolek? Mobilní nábytek může mít mnoho podob! Gregoire s deskou z jedlového dřeva. Cena 5599 Kč.

Oblíbené materiály

Moderní jsou kovové nožky a skleněná deska, o jejíž pevnost se nemusíme bát. Pro stoly se používá kalené bezpečnostní sklo. Pokud je použito jen ve formě výplně, má sílu 6 mm. Jestliže chceme mít desku stolu celoskleněnou, spolehneme se na sílu aspoň 10 mm. Může být průhledné, působí tak velice vzdušně, což oceníme v bytech malých rozměrů.

Sklo s potiskem (motiv, digitální fotografie, kresba), probarvené i černé podtrhne atmosféru interiéru.

Foto: J.a.p.

Stolek z grafoskla s grafickým motivem se stane originálním designovým doplňkem obývací místnosti.

Foto: J.a.p.

Stolek z tvrzeného skla má velmi pevnou desku. V průhledné verzi nijak opticky nenarušuje prostor.

U stolních desek jsou stále oblíbené dýha, dřevovláknitá MDF deska s laminovaným či lakovaným povrchem. Z přírodního trendu vycházejí seříznuté špalky s dokonale uchovanou kresbou dřeva.

Dřevo vynikne v rustikálně laděných pokojích, nejlépe v kombinaci s lehkou kovovou konstrukcí.

Foto: Westwing

Spojení mangového dřeva a netradičního železného podstavce umocňuje exotický vzhled stolku Hourglass Brown. Cena 3599 Kč.

Foto: West nábytek

Originální deska z masivu akácie stolku Viktoria je odlehčena vzdušně působící kovovou konstrukcí. Cena 17 989 Kč.

Karton, speciálně upravená kvalitní papírová lepenka, si své místo v českých domácnostech teprve nachází. Je velmi lehký, a přitom pevný. Nábytek z kartonu se dá snadno rozkládat i ukládat, když ho právě nevyužíváme.

Plast a kov se uplatňují spíše jako materiály pro nožky a podstavce. Plast nabízí barevnost a tvarovou rozmanitost, takže mu sluší prostá skleněná průhledná stolní deska.

Foto: Westwing

Typ Criss Cross nalezneme na trhu ve čtvercových i v obdélníkových variantách. Nohy z nerez oceli, deska z tvrzeného skla. Cena 9599 Kč.

Hliník a ocel s různými povrchovými úpravami, v lesklém, matném i patinovaném provedení, zaujmou čistými, lehce působícími liniemi, které dodávají stolku atraktivní a elegantní vzhled.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám