Hlavní obsah

Vila Josefa Železného je podařeným funkcionalistickým domem s ocelovou konstrukcí

Novinky, Text: Zdeněk Lukeš, editace: tnk

V roce 1934 byl v Praze-Krči v ulici K Habrovce 8 postaven funkcionalistický domek s ocelovou konstrukcí. Autoři stavby byli přesvědčeni, že ocelová kostra stavby, vyrobená ve Vítkovických železárnách, umožní velmi rychlou montáž rodinných domků. To se jim potvrdilo a celý systém stavby si dali patentovat. V podobném stylu pak vznikla vila lékaře Josefa Železného v Jimramově.

Foto: Jiří Podrazil

Vila s adresou: Jimramov, Dolní čp. 257

Článek

V Praze vznikl jen jeden další objekt v tomto systému, mladí absolventi školy architektury Josefa Gočára na pražské Akademii výtvarných umění Jaroslav Kincl, Lev Krča a Stanislav Tobek ale své znalosti plně rozvinuli právě u jimramovské vily.

Foto: Jiří Podrazil

Budově se nedá upřít nadčasový styl.

Vila byla navržena díky osobním vazbám jimramovského obvodního lékaře Josefa Železného na architekta Lva Krču, který pocházel z nedaleké Velké Bíteše a v oblasti Novoměstska měl více zakázek.

Obvodní lékař Josef Železný koupil parcelu na krásném místě u betonového můstku přes řeku Svratku. Šlo ale o záplavové území, proto neměl být dům podsklepen.

Foto: Archiv publikace Slavné vily kraje Vysočina

Dům nemá sklep, což je nicméně u dnešních staveb běžné.

Se stavbou se začalo v roce 1936, hned po kolaudaci plánů. Dobové amatérské fotografie lékaře Železného zachycují rychlou montáž ocelové kostry a další práce na dokončení domku o rok později.

Foto: Archiv publikace Slavné vily kraje Vysočina

Stavba připomíná klasickou stavebnici.

Šlo o typickou funkcionalistickou stavbu s plochou střechou a terasou. Výrazným motivem je odvážně vyložená markýza nad vstupem. Venkovní schodiště vede do patra, kde byla umístěna ordinace doktora Železného se zázemím, za ní kuchyně.

Směrem na jihovýchod ve snížené části domu byl velký obývací pokoj s jídelnou a dětským koutkem. V horním patře byly kajutové ložnice a velká terasa nad obývákem. V přízemí pak garáž, další technické provozy a pokoj služebné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám