Hlavní obsah

Chcete netradiční podlahu? Vsaďte na trojrozměrný designový tisk

Novinky, Jana Nesvadbová

K nejzajímavějším premiérám holandského Design Weeku, který proběhl koncem října v Eindhovenu, patří bezesporu představení inovativní technologie trojrozměrného tisku podlah. Systém umožňuje vytvořit podlahu doslova s jakýmkoli designem a v jakékoli velikosti. Velkou předností je použití materiálů, které jsou ohleduplné k přírodě nebo recyklované. Kromě toho jsou i vzhledově velice atraktivní.

Foto: Aectual (4x)

Trojrozměrně tištěné podlahy vynikají na první pohled svou pestrostí a nevšedním designem.

Článek

Systém vytvořila holandská společnost Aectual. Vlastní trojrozměrný tisk se na první pohled příliš neliší od toho, co si člověk při spojení slov 3D tisk a podlahy představuje – podstatou je velké tisknoucí rameno pohybující se po kolejnicích.

Foto: Aectual

Litá podlaha do tištěné matrice se hodí do mnoha typů interiérů.

Právě to s velikou přesností vytvoří ve výrobní hale základní matrici, kterou pak pracovníci přepraví na místo určení, tedy do interiéru, kde má být podlaha umístěna. Teprve tam se základní matrice vyplní.

Foto: Aectual

Tištěná podlaha může být vytvořena v jednom celku, ale lze ji po libosti skládat i do panelů.

Technologie nadchla odborníky i veřejnost nejenom naprostou volností ve volbě vzorů podlahy, ale i v neomezenosti jejích rozměrů.

V neposlední řadě je pak předností tohoto druhu podlahy skladba materiálů, pro niž se Holanďané rozhodli. Jako tisknoucí médium zvolili bio-plast, zatímco k vyplnění slouží tzv. teraco. Jinými slovy, nový typ podlahy vzniká kombinací dvou metod – trojrozměrného tisku a vytváření litých povrchů.

Teraco
Název teraco pochází z italského terrazzo. Označuje směs betonu, do které byly přidány úlomky ušlechtilých kamenů a hornin, například mramoru, čediče apod. a barviv. Směs se používá právě na vytváření litých povrchů, nejčastěji podlah. Někdy tak bývá označena i dlažba vytvořená tímto stylem. Výhodou je především možnost vytvoření požadovaného vzoru.
Foto: Aectual

Tištěná matrice vytváří na podlaze výrazný vzor, který pak doplňuje přesně vytvořená a probarvená směs.

Autoři technologie si pochvalují, že s tímto systémem mohou vyjít maximálně vstříc představám a potřebám architektů a designérů.

Stačí, aby jim zadali vzor, který si do daného interiéru představují, a jeho vytvoření, případně úprava jsou otázkou několika kliknutí tlačítkem myši.

Foto: Ilse Leenders

Podlaha nejprve vzniká jako trojrozměrně vytištěná matrice, kterou pak na místě vylijí už tradičním způsobem.

Zajímavá je také vysoká trvanlivost takto vytvářených podlah. Sami autoři je doporučují především do velkých prostranství, která navštěvují během dne stovky lidí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ne nadarmo byla první taková podlaha instalovaná v japonském Tokiu, v jednom z obchodů řetězce Loft, který nabízí především suvenýry. Další podlaha je plánována pro největší holandské letiště Schiphol u Amsterdamu. Má být položena už během listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám