Projekt vznikl na základě veřejné architektonické soutěže. Hodnotící komisí byl vybrán návrh Atelieru Žiška od autorů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause. Výběrové řízení na zhotovitele vyhrála společnost Spilka a Říha z nedaleké Soběslavi.

Podle informací pořadatelů soutěže Stavba roku se díky dobrému architektonickému konceptu podařilo efektivně navrhnout uspořádání vnitřních prostor, kdy se podařilo poměrně náročné požadavky na funkci stavby ´vložit´ do stávajícího objektu bez nutnosti přístavby. Díky tomu si budova zachovala svůj tvar a investor ušetřil na nákladech.

Korunou stavby se staly hodiny v rámu ve zlaté barvě.

Korunou stavby se staly hodiny v rámu ve zlaté barvě.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku

Novinkou na stavbě je výrazný vikýř s hodinami. Ten se také stal symbolem dominantního postavení radnice v prostoru náměstí.

Zvenku se podoba stavby změnila jen minimálně. Velkou proměnou v interiéru se pak stalo využití podkroví. Do něj se podařilo vrátit zpět jako funkční exponát i historický hodinový stroj, který přes dvě století poháněl hodiny na nedaleké kostelní věži.

Vstup je řešen důstojně a elegantně.

Vstup je řešen důstojně a elegantně.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku

Budova vznikla v klasicistním stylu, nechybí v ní historicky cenné prvky. Nad přízemím jsou k vidění různé druhy kleneb (valené, křížové, česká placka).

Nad celým objektem byl původní valbový krov, který byl od počátku uvažován jako cenný prvek k zachování a přiznání v interiéru. Pod menší částí radnice bylo nízké nevyužívané podsklepení s valenými klenbami.

V budově sídlí i místní městská knihovna.

V budově sídlí i místní městská knihovna.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku

Radnice měla teplovodní vytápění s litinovými radiátory a mechanickou regulací v každé místnosti. Celý systém je napojen na centrální zásobování teplem provozované ve městě soukromou společností. Centrální kotelna spaluje biomasu.

Technicky snadno se zateplily podlahy a střecha, došlo k výměně oken. Fasáda ale musela být zachována. Alespoň dílčím zlepšením parametrů zdiva bylo podle informací ze soutěže Stavba roku užití tepelně izolačních omítek.

Starostova kancelář je velkoryse prostorná.

Starostova kancelář je velkoryse prostorná.

FOTO: Archiv soutěže Stavba roku

V rámci architektonického řešení byla radnice umístěna do přízemí, v patře je knihovna. Směrem do dvora jsou ve střeše doplněna střešní okna přisvětlující podkrovní prostory. V podkroví vznikl víceúčelový sál a klubovna pro městské spolky.

Nově jsou všechna podlaží bezbariérově spojena výtahem vedeným ve středu trojramenného schodiště vycházejícího ze vstupní haly, která je bývalým průjezdem.

Rekonstrukce radnice bude mít v soutěži velkou konkurenci v podobě dalších zdařilých staveb. Šanci ale rozhodně má. Titul Stavba roku navíc každoročně získává hned pět staveb. [celá zpráva]