Dům, který měli architekti rekonstruovat a rozšířit, byl postaven na zakázku v roce 1954 na úpatí hory San Jacinto v takřka pouštním prostředí. Jeho charakter odpovídal tehdejšímu oblíbenému stylu rančů, které se v Americe v padesátých letech stavěly. Tento je ovšem orientován na pozemku tak, aby se během dní nadměrně neprohříval a aby jeho obyvatelé byli přes den chráněni před ostrými slunečními paprsky.

Charakteristickým rysem domu, který architekti ponechali beze změn byla velká prosklená stěna v hlavním společenském prostoru.

Charakteristickým rysem domu, který architekti ponechali beze změn, byla velká prosklená stěna v hlavním společenském prostoru.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Plot je vyroben z plátů korodované oceli. Do nehostinné krajiny dobře zapadá.

Plot je vyroben z plátů korodované oceli. Do nehostinné krajiny dobře zapadá.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Přímo před domem je velký bazén. I jeho voda pomáhá ochladit horký vzduch v létě.

Přímo před domem je velký bazén. I jeho voda pomáhá v létě ochladit horký vzduch.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Základem byly výrazné, přiznané sloupy a trámy a v tomto případě pak především na zakázku vytvořená stěna složená z dřevěných oken. Architekti oceňují i spoustu drobných, více či méně nenápadných detailů a řešení, které svědčí o velmi precizní práci původního architekta stavby, jehož jméno se jim ale už nepodařilo zjistit.

Do domu se vstupuje ze dvora, který vznikl přistavěním části domu.

Do domu se vstupuje ze dvora, který vznikl přistavěním nové části.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Část pro hosty má i svůj vlastní vstup.

Část pro hosty má svůj vlastní vstup.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Je tedy jen logické, že se v rámci rekonstrukce snažili zachovat především původní atmosféru a charakter stavby. Nově ji ale více otevřeli, jednotlivé zóny teď mnohem lépe plní svou funkci a navazují na sebe.

Chráněná terasa před ložnicí majitelů

Chráněná terasa před ložnicí majitelů

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Díky přístavbě má dům nyní více než dvojnásobnou plochu podlah (ze zhruba 100 m2 je nyní 209 m2), při pohledu z ulice to ovšem není takřka znát.

Zatímco v původní podobě měl dům pouze jednoduchý, téměř obdélníkový půdorys, nově je jeho tvar do písmene L.

Vstupní chodba vede přímo do společenské místnosti.

Vstupní chodba vede přímo do společenské místnosti.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Chladivý efekt má i podlaha z leštěného betonu.

Chladivý efekt má i podlaha z leštěného betonu.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Mezi oběma křídly domu vznikl chráněný dvorek. Právě z něj se pak vchází hlavním vstupem dovnitř.

Napravo od vstupu je prostorná společenská zóna s kuchyní uspořádanou rovněž do písmene L, na ni navazující jídelní zónou a obývací částí. Společenský prostor nabízí díky zachované prosklené stěně nádherný výhled do okolí a na zahradu s bazénem.

Velká prosklená stěna přivádí do interiéru spoustu světla, byť je dům cíleně stíněn.

Velká prosklená stěna přivádí do interiéru spoustu světla, byť je dům cíleně stíněn.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Jídelní stůl je blízko prosklené stěny, aby se stolovníci mohli při jídle kochat výhledem do zahrady.

Jídelní stůl je blízko prosklené stěny, aby se stolovníci mohli při jídle kochat výhledem do zahrady.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Novinkou je vytvoření malých soukromých terásek před ložnicemi, které více vyhovují současnému kalifornskému stylu.

V obývací části nechybí ani krb.

V obývací části nechybí ani krb.

FOTO: Lance Gerber 2017

Kuchyň je organizovaná do písmene L.

Kuchyň je organizovaná do písmene L.

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Novinkou oproti původnímu uspořádání je především velkorysý prostor, který je v domě vyhrazen pro návštěvy. Ty mají k dispozici nejenom ložnici s navazující koupelnou, ale i vlastní obývací pokoj, který jinak slouží jako pracovna. Z obou těchto místností se pak vychází na jednu z již zmiňovaných soukromých teras.

Ložnice pro hosty

Ložnice pro hosty

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Praktickým detailem, který vytvořil už původní architekt, bylo zastínění prosklené stěny dlouhými přesahy střechy. To zcela odpovídá slunnému a teplému podnebí Kalifornie. Bez přirozeného zastínění by se jinak interiér domu zbytečně přehříval.

Ložnice majitelů

Ložnice majitelů

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Koupelna majitelů

Koupelna majitelů

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Zajímavou kapitolou je volba materiálů. Architekti se inspirovali okolní pouští. Záměrně se omezili pouze na syrové, drsné a minimalistické řešení. Korodovaná ocel plotu svou barvou přesně odpovídá barvám okolní přírody, na stěnách je pak možné objevit omítku v barvě písku. Tmavohnědá okna pasují dohromady s barvou plotu.

Půdorys domu: 1 - dvorek, 2 - vstup, 3 - obývací pokoj, 4 - jídelna, 5 - kuchyň, 6 - spíž/prádelna, 7 - ložnice majitelů, 8 - terasa majitelů, 9 - koupelna majitelů, 10 - venkovní sprcha, 11 - ložnice hostů, 12 - koupelna hostů, 13 - pracovna/pokoj hostů

Půdorys domu: 1 - dvorek, 2 - vstup, 3 - obývací pokoj, 4 - jídelna, 5 - kuchyň, 6 - spíž/prádelna, 7 - ložnice majitelů, 8 - terasa majitelů, 9 - koupelna majitelů, 10 - venkovní sprcha, 11 - ložnice hostů, 12 - koupelna hostů, 13 - pracovna/pokoj hostů, 14 - terasa hostů, 15 - technické zázemí

FOTO: HMH

Průběh rekonstrukce

Průběh rekonstrukce

FOTO: Stefane Barbeau 2017

Původní podoba domu

Původní podoba domu

FOTO: Archiv majitelů domu