Plné dva roky si vyžádaly velmi razantní úpravy interiéru i exteriéru dvoupatrového domku se zahradou usazeného na jednom brněnském kopci. Počet užitných metrů se v původní šedé kostce značně rozrostl díky několika dalším přistavěným kostkám v podobě střešní nástavby, arkýře v pracovně a garáže s terasou.

Díky velkorysému prostoru vyčleněnému pro kuchyň si majitelé mohli dovolit minimalistické skříňky a celou sestavu pojmout bez soklů. Lesklé přední plochy doplňuje pracovní deska z umělého kamene.

Díky velkorysému prostoru vyčleněnému pro kuchyň si majitelé mohli dovolit minimalistické skříňky a celou sestavu pojmout bez soklů. Lesklé přední plochy doplňuje pracovní deska z umělého kamene.

FOTO: www.modernibyt.cz

Nově vybudované části jsou na domě jasně čitelné díky odlišně tónované omítce. Úprava vnitřní dispozice zase umožnila ze dvou oddělených bytů vytvořit jeden vzdušný exkluzivní prostor s letní střešní nástavbou a přízemním pokojem pro hosty s koupelnou, přilehlou dvojgaráží, šatnami a bohatým technickým zázemím.

Kuchyň od jídelny dělí levitující bar zakončený skleněnou nohou. Vzdušný efekt umocňuje nasvícení jeho vnitřního prostoru. Barové židle jsou značky Fenice.

Kuchyň od jídelny dělí levitující bar zakončený skleněnou nohou. Vzdušný efekt umocňuje nasvícení vnitřního prostoru. Barové židle jsou značky Fenice.

FOTO: www.modernibyt.cz

Téměř stoprocentní shoda

Majitelé pobývali v domě i nějaký čas před rekonstrukcí. I přestože se jim tam bydlení zamlouvalo, chtěli si ho víc přizpůsobit k obrazu svému. Tomu se ale tehdejší zařízení v okázalém stylu 90. let rozhodně nepodobalo. Jejich představám odpovídal spíš minimalistický, moderní, vzdušný a stylově čistý interiér.

Dva otočné ušáky jsou pořízené u firmy Natuzzi. Pohovku vyrobil brněnský čalouník podle návrhu majitelů, kteří se inspirovali u renomované německé značky. Kompozici doplňuje minimalistická TV stěna.

Dva otočné ušáky jsou pořízené u firmy Natuzzi. Pohovku vyrobil brněnský čalouník podle návrhu majitelů, kteří se inspirovali u renomované německé značky. Kompozici doplňuje minimalistická TV stěna.

FOTO: www.modernibyt.cz

S architektonickým návrhem se majitelé obrátili na architektku Markétu Veselou a s řešením interiérů na studio Design Atak. Hodně věcí si vzájemně korigovali, ale v pětadevadesáti procentech se dokonale shodli. Martin razí heslo, že odborné věci se mají nechat odborníkům, a tak i ti „jejich“ měli plnou důvěru.

Společenské patro tvoří jeden velký obytný prostor. Kuchyň s jídelnou od obývacího pokoje opticky odděluje vyzděný modul s biokrbem. Součástí místnosti je i čítárna, kterou měly původně uzavírat prosklené dveře.

Společenské patro tvoří jeden velký obytný prostor. Kuchyň s jídelnou od obývacího pokoje opticky odděluje vyzděný modul s biokrbem. Součástí místnosti je i čítárna, kterou měly původně uzavírat prosklené dveře.

FOTO: www.modernibyt.cz

„Díky tomu, že jsme měli jednoho architekta a jeden ateliér, povedlo se udržet jednotnou linku jak v exteriéru, tak i ve vnitřním vybavení celého domu, což, myslím, je někdy velmi složité,“ vysvětluje Martin.

Technicky vzato

Velkým dilematem bylo pro majitele maximalistické řešení v podobě proražení stropu mezi druhým a třetím patrem, kde měla vzniknout galerie. Po ujištění statiků i architektky, že to stavba unese, vzniklo podle nich to nejlepší, co v domě je.

Interiér se krásně otevřel a také díky skleněnému zábradlí je prostor vzdušnější a nabízí i pěknou podívanou na neobvyklé řešení daného prostoru.

Barevné řešení dětského pokojíčku vymyslela paní domu. Nechtěla totiž použít typickou růžovou a snažila se, aby bylo zařízení nadčasové a rostlo s holčičkou.

Barevné řešení dětského pokojíčku vymyslela paní domu. Nechtěla totiž použít typickou růžovou a snažila se, aby bylo zařízení nadčasové a rostlo s holčičkou.

FOTO: www.modernibyt.cz

Dalším velkým zásahem byla střešní nástavba, v níž vznikla prosklená letní kuchyňka a koupelna s přímým vstupem na rozlehlou terasu. V létě se rodina na terasu pravidelně přestěhuje, tak jí přijde vhod vířivka s lehátky a letní posezení u stolu či v ratanové pohovce. Jaký komfort nabízí přilehlá letní kuchyňka, o tom není třeba diskutovat.

Kromě pohodlného dvoulůžka nabízí ložnice i mnoho až netušených úložných prostorů. Na ložnici navazuje šatna a koupelna.

Kromě pohodlného dvoulůžka nabízí ložnice i mnoho až netušených úložných prostorů. Na ložnici navazuje šatna a koupelna.

FOTO: www.modernibyt.cz

Technickým oříškem bylo také skleněné zábradlí lemující galerii a schodiště do všech pater. Jednak bylo velmi komplikované vyrobit kalené sklo s úhlopříčkou větší než čtyři metry, náročná byla i manipulace se samotnou skleněnou deskou vážící zhruba 250 kg. Některé kusy se musely dělat postupně a kvůli zpoždění bylo nutné posunout i kolaudaci.

Do hlavní rodinné koupelny se vešel sprchový kout i vana. O každodenní poklidnou osobní hygienu se postarají dvě umyvadla z litého mramoru.

Do hlavní rodinné koupelny se vešel sprchový kout i vana. O každodenní poklidnou osobní hygienu se postarají dvě umyvadla z litého mramoru.

FOTO: www.modernibyt.cz

Na efekt, ale účelně

Co v designu interiéru trošku vybočuje, může být majitelova pracovna, která je podle jeho přání víc jako budoár džentlmena. Design 30. let reprezentuje pohovka s dýhou wengé zapracovanou do knihovny a ostatně i rafinovaně ukrytý výsuvný prosklený bar na koňaky a rumy.

Zajímavým prvkem je tu i obklad boční zdi, jehož část nenápadně ukrývá niku s vestavěnou skříní.

Zajímavým technickým, ale i designovým prvkem je zavěšený jakoby levitující nábytek v kuchyních, bar a postel v ložnici. V dětském pokoji si designéři pohráli s odrazem barev. Díky vymalovanému fialovému pásku u okna vzniká v místnosti difuzní fialové světlo.

Výsuvný prosklený bar dává tušit, že jde o mužský budoár, konkrétně majitelovu pracovnu lehce stylizovanou do 30. let minulého století.

Výsuvný prosklený bar dává tušit, že jde o mužský budoár, konkrétně majitelovu pracovnu lehce stylizovanou do 30. let minulého století.

FOTO: www.modernibyt.cz

Okouzlující výhled na město nabízí nově vzniklé velké okno u galerie, které v původním návrhu vůbec nebylo. Veškerý nábytek byl zhotovený na zakázku firmou, s níž Design Atak úzce spolupracuje. I to přispělo ke kvalitě provedení a jednotné lince interiéru.

Slovo designérů

„Celý dům lze definovat tak, že každé patro má svoji funkci. V přízemí je technické zázemí s pokojem pro hosty. První patro slouží jako společenská část, kterou tvoří velký, portály propojený obytný prostor s jídelnou, kuchyní, čítárnou a malou koupelnou. Druhé patro představuje klidovou zónu s ložnicí, šatnou, dětským pokojem, pracovnou a velkou koupelnou. A třetí patro je stvořené pro relaxaci.

FOTO: www.modernibyt.cz

Spojující linkou, protínající celý interiér, a zároveň nosným prvkem jsou přírodní materiály jako dýha wengé, bíle lakované plochy a sklo. Sklo je tu použité čiré nebo lakované v podobě obkladů z lacobelu v tónech zemitých barev. Vsadili jsme na kontrasty, kdy celým domem prolíná kombinace tmavě hnědé a bílé barvy. Z jednoduchosti těchto materiálů se dal vytvořit osobitý prostor, který se měl slučovat i s povahou práce obou investorů. Požadavek tedy zněl: udělat moderní, vzdušný a minimalistický interiér, který bude působit lehce konzervativně, ale neměl by postrádat i prvky hravosti, což se díky otevřenému přístupu investorů povedlo.“

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz