Hlavní obsah

Luxusní ranč uprostřed divočiny má všechno. Přistávací dráhu i hvězdárnu

Novinky, Jana Nesvadbová

Horké letní dny někdy svádějí ke snění o tom, jaké by to bylo, kdyby... Pro milovníky luxusu a americké divočiny by tématem pro příští představy mohl být ranč nazvaný nenápadně - West Creek Ranch (doslova Ranč u Západního potoka). Patří zakladateli televizního kanálu Discovery Johnu Hendricksovi, který jej nabízí k prodeji. V přepočtu za 3,4 miliardy korun. Jeho vybavení zcela odpovídá horentní částce, nechybí ani hvězdárna.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní budova ranče stojí v nádherné divočině. Obklopuje ji pozemek o rozloze 28 čtverečních kilometrů.

Článek

Ranč se rozkládá na ploše 28 čtverečních kilometrů a leží na samé hranici států Colorado a Utah. Konkrétně na území Utahu zasahuje dvěma čtverečními kilometry svých pozemků.

Foto: Profimedia.cz

Koníčkem současného majitel, zakladatele TV kanálu Discovery je astronomie. Součástí jeho domu je proto také soukromá observatoř.

Ranč je v současnosti v nabídce prestižní realitní kanceláře, která jej vede jako „rodinný dům”. K této skromné charakteristice má ovšem daleko. Kromě hlavní budovy je na ranči několik dalších stavení, například příbytek pro hosty, stáje a v horách pak srub se třemi ložnicemi.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní budova ranče je postavena v charakteristickém stylu amerických obydlí budovaných na územích ovládaných původně španělskými kolonizátory.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní budova má 2043 čtverečních metrů užitné plochy rozložených do čtyř podlaží, jež všechna obsluhuje výtah. V domě je možno objevit osm ložnic a stejný počet koupelen.

Srdcem společenského života obyvatel ranče je velká hlavní místnost, ke společnému stolování pak slouží méně formální, tzv. snídaňová jídelna a pak honosnější jídelna pro více formální příležitosti. Prostorná kuchyň je vybavena tak, aby uspokojila i nejnáročnějšího kuchaře.

Foto: Profimedia.cz

V domě je celkem šest krbů.

Nádherný panoramatický výhled nabízí velká pracovna, zábavu lze najít nejenom v tělocvičně, ale také v malém soukromém divadelním sále, herně, výtvarném ateliéru, případně si lze zaplavat v bazénu nebo odpočinout ve vířivce.

Příjemnou atmosféru pomůže navodit šest krbů v různých místnostech ranče. Milovníky literatury pak nepochybně potěší dvě patra vysoká kruhová knihovna.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu je zařízen převážně v rustikálním stylu.

Dům je postaven v typickém stylu americké architektury z hliněných cihel pokrytých mazaninou a zpevněných trámy, také některé části jeho interiéru jsou ve stejném stylu. Jiné jsou ovšem pojednány honosněji, ty pak zdobí mramorové sloupy, oblouky a prvky i nábytek z lakovaného dřeva.

Foto: Profimedia.cz

Prostorná kuchyň je zařízena a vybavena tak, aby v ní profesionální kuchař našel vše, co ke své práci potřebuje.

Ranč je vytápěn i ochlazován pomocí tepelného čerpadla země-vzduch, pro všechny případy je pak vybaven ještě záložním generátorem.

Foto: Profimedia.cz

V interiéru lze objevit i sloupy z leštěného mramoru.

O luxusním vybavení ranče hovoří krom jiného vlastní heliport a travnatá ranvej. Garáž je dostatečně velká, aby pojala pět automobilů.

Foto: Profimedia.cz

V hlavní budově je celkem osm ložnic.

Soukromá hvězdárna i stopy dinosaurů

Opravdu výjimečným činí ranč soukromá hvězdářská observatoř. Ta má charakteristickou otočnou kupoli s více než 3,5 metry v průměru. (Její povrch je měděný.) „Odjakživa mě zajímal vesmír a věda,” svěřil se John Hendricks serveru Mansion Global.

„Nevzpomínám si, že bych někdy neměl teleskop,” dodal. Jak upřesňuje server FOX31, hvězdárna ranče je osazena profesionálním dvacetipalcovým teleskopem značky Meade.

Foto: Profimedia.cz

Ranč má i vlastní observatoř.

Velkou část území ranče zabírají pastviny, kde se popásá dobytek, koně, ale i losi a bizoni. Nechybí pstružná řeka a několik jezírek rovněž ideálních pro rybaření. Na území ranče je rovněž biotop obývaný medvědy a pumou.

Foto: Profimedia.cz

Horní patro kruhové knihovny.

Aby toho nebylo málo, na území zasahuje horský masiv z období prekambria. Nadšenec, který holduje archeologii, pak nepochybně zajásá i nad skutečnými zachovalými stopami dinosaurů, které lze na ranči také objevit.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám