Hlavní obsah

Nastal čas mixování, sušení a zavařování

Právo, Sylva Svobodová

Zdravé ovocné a zeleninové šťávy, výživné koktejly pro děti, lehké drinky s kapkou alkoholu pro dospělé na večer, olej na salát a sušené plody na mlsání po celý rok. Ovoce a zeleninu lze zpracovat na mnoho způsobů. Nechte se inspirovat!

Foto: Bonami (2x)

Šťáva z bezedné lahve. S lahví Flavour připravíme jedinečný nápoj i z kohoutkové vody. Do vnitřního těla vložíme čerstvé ovoce a přidáme tekutinu. Když se vypije, dolijeme novou. Výhoda: stále připravená čerstvá šťáva. Cena 549 Kč

Článek

Ovoce do tekuté podoby zpracují mixéry a smoothie makery. Umějí spolehlivě mixovat, některé jsou multifunkční a nasekají i led. Důležité je, aby se s nimi snadno manipulovalo, lehce se ovládaly.

Hitem jsou výrobky s přenosnou lahví, kterou lze vzít s sebou rovnou s čerstvě připraveným koktejlem. Za standard se považuje výkon 300 W, cena okolo 800 Kč.

Foto: Bonami

Opilé ovoce. Čerstvé ovoce v kombinaci s vodkou je dobrý tip na party. Potřebujeme lahev, v níž se vše promíchá do jedinečné chuti. Nakrájíme ovocné kousky a dáme je do spodní části. Našroubujeme na tělo, dolijeme vodku. Materiál nerez, plast, silikon.

Foto: Tchibo

Praktická a hezká pro oko. Při zpracování zeleniny a ovoce potřebujeme nejen kvalitní nůž, ale i prkénka. V létě se držme ovocných motivů a pořiďme si novou sadu. Je z melaminu, tvarově stálá, hygienická. Každé prkénko má rozměr 24 x 16 cm, cena 299 Kč.

Foto: Uashmama

Nakupujeme na trhu. Farmářské trhy nabízejí produkty přímo od zemědělců – zeleninu a ovoce v bio kvalitě, bez chemického ošetření. Taška je lehká, skladná, na dotek měkká. Má jedno ucho z pratelné tkaniny, unese 5 kg. Rozměr 24 x 24 x 70 cm, cena 1543 Kč.

Sušičky ovoce mají různý počet plat a různý příkon. Výběr záleží na tom, jaké množství ovoce chceme najednou zpracovávat. Preferujeme přístroje, které nabízejí více stupňů sušení, mají časový spínač a dovolí naráz sušit několik druhů ovoce.

Sušení se nevyplatí uspěchat např. vyšší teplotou (ztratí se vitamíny), chce to čas. Jablka potřebují 8 až10 hodin, meruňky 10 až 20 hodin. Ceny sušiček se pohybují při výkonu 500 W kolem 2000 Kč.

Foto: Philco

Jahodový koktejl do sklenic. Stolní mixér s motorem 800 W si poradí i s ledem. Má bytelnou konstrukci a odolnou nádobu ze skla, na dokonalé míchání, sekání a drcení. Mixér má 2 rychlosti a otvor na přidávání ingrediencí. Objem nádoby 1,5 l, cena 1599 Kč.

Foto: Concept

Sušené a bez přidaného cukru. Začněte s vlastním sušením. - Při sklizni je ovoce i zeleniny najednou moc a my nevíme, co s tím. Tato sušička má 12 sítek, průměr 32 cm, je vhodná na ovoce, zeleninu, houby, bylinky i květiny. Cena 1699 Kč.

Foto: Gorenje

Lis na olej. Za studena lisované oleje ze semínek a ořechů si zachovají všechny důležité živiny a jsou velmi zdra -vé. Olej lze použít jako kapání na saláty, ke kosmetickým účelům. V hezké karafě potěší jako vzácný dárek. Cena 9900 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám