Hlavní obsah

Malé koupelně sluší velkoformátové obklady

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelnu sjednotí, opticky zvětší, díky menšímu množství spár působí elegantněji a jejich povrch se lépe udržuje. To vše dokážou velkoformátové obklady a dlažba. Ale i tady platí – něco za něco. Prim hraje především preciznost provedení a pečlivá příprava.

Foto: Rako (3x)

Kdo nechce v koupelně příliš experimentovat a dává přednost jednoduchému modernímu stylu, zvolí kolekci Casa ve formátu 30 x 60 cm. Barvy neutrální – šedá a bílá.

Článek

Velké formáty jsou mnohem náročnější na rozvržení spár a specifické nářadí, pokládka je pracnější, vyžaduje větší zkušenosti a počítat musíme i s větším prořezem dlaždic.

Foto: Sapho

Moderní a dekorativní obklad z kolekce Magical je originální díky plastickému povrchu.

Za velký formát se považuje už rozměr 30 x 60 cm, dále pak obvyklý rozměr ve tvaru čtverce 60 x 60 cm, formát 80 x 80 cm a 40 x 80 cm. Vybrat lze obklady i mnohem větší, třeba 20 x 120 cm nebo 30 x 120 cm.

Kontrast je vítaný

Platí, že jemné odstíny opticky prostor zvětší, odlehčí stěny i podlahu. V malé koupelně je šikovné zkombinovat i velké a menší formáty ve stejném odstínu, použít nadčasové barvy: zářivě bílou, slonovou kost či jemně krémovou.

Foto: Keramika Soukup

V kolekci Hex Pietra najdeme geometrické tvary a 3D efekty. Série je univerzální, je možné ji použít na obklad i dlažbu.

Decentnější odstín se ale nebojíme oživit sytou barvou, kontrast bude silnější.

Skvělá je rovněž kombinace lesklých a matných povrchů, rozdílný směr obkladu. Vertikální orientace obdélníkových formátů působí dynamicky, horizontální naopak zklidní. Nízký strop např. opticky zvětšíme, když použijeme obdélníkové obklady vertikálně.

Foto: Rako

Mramor dobývá každou místnost, včetně koupelny. Série Boa nabízí luxusní provedení ve stylu elegantní klasika. Základ tvoří matné obkladačky se saténovým povrchem v designu přírodního mramoru.

Venkovský styl zvládnou dlaždice a obklady v imitaci přírodních materiálů (dřevo, hrubší textilie). Koupelnu zútulní, zkusit lze i porézní hrubší povrch.

Elegantní styl umí vykouzlit materiál se vzhledem mramoru. Jedinečná je kombinace mozaiky se třpytivým efektem.

Retro styl podpoří obklady s prolamovanými reliéfy, mozaika nebo řezaná dekorace (působivý je šestihranný malý formát na podlaze).

Foto: Sapho

V retro stylu najdeme obklady Dunas, které připomínají klasický parketový stromeček. Barva bílá, provedení mat.

Specifika velkých formátů

Jde hlavně o praktické zkušenosti a správné nářadí. S laickým přístupem nepochodíme, stejně není vhodné používat hobby pomůcky. Nutná je mj. řezačka určená pro odpovídající formát, dále úhlová bruska s diamantovým kotoučem pro dořezávání, zubová stěrka s většími zuby (min. 10 mm), pro vytvoření vyššího lože a možnou korekci vyrovnávání.

Náročnější je i příprava podkladu. Pro velký formát musí být opravdu dokonale rovný. Zde je i rozdíl 1 až 2 mm na 2 metrech příliš! Rovinnost má zásadní vliv na výsledek. Proto počítejme s použitím samonivelační hmoty, která pokládku samozřejmě prodraží.

Foto: Sapho

Slinutá mrazuvzdorná dlaždice s obkladem z kolekce Hexatile/Harmony se hodí do zrekonstruovaných domů z první republiky. Styl retro a patchwork, povrch mat.

Velký formát komplikuje i rozvržení spárořezu, protože dořezy velké dlaždice vždy pohledově ruší. U malých formátů stačí, když je dořezávaná část větší než polovina formátu. To ale u velkých rozměrů není možné. Důležité je rovněž sladit šířku spár na podlaze i stěně, to platí i pro mozaikový formát. Lepení musí být vždy oboustranné: lepidlo se nanáší na dlaždici i na podklad!

Penetrace se týká velkých formátů, stejně jako malých. Pro správné přilnutí a vyzrání následných vrstev ji nelze vynechat.

Další triky

Vhodná je tzv. kalibrovaná dlažba (zabroušení hran hotové dlaždice nebo obkladačky). Pokládá se s velmi úzkou spárou, přibližně jen 2 mm. Výsledkem je, že podlaha či stěna vypadají jednolitě. Prostor se opticky zvětší, a to je naším cílem.

Foto: Keramika Soukup

Matné obklady v pastelových barvách nabízí kolekce Smoky. Doplněná je patchworkovým dekorem a listelou.

Pro malou koupelnu je zásadní dobré plánování. Prostor je omezený a potřebujeme využít každý centimetr.

Vyplatí se vhodně umístěná zrcadla bez rámu, nasvícení více míst a samozřejmě vizualizace zpracovaná od zkušené firmy. Jedině tak si vytvoříme reálnou představu o výsledku.

Dokonalý imitátor

Obklady a dlažba mají rozmanité formáty, odstíny, plasticitu povrchu, mohou být v lesku i matu. Kdo umí správně zkombinovat jednotlivé vlastnosti, vytvoří stylovou koupelnu.

Foto: Rako

Série UP je kompromisem mezi nadčasovou klasikou a dokonalou účelností. Nabízí čtyři jednobarevné lesklé obkládačky, které doplňuje bílá. Základní povrch má jemnou kresbu.

Velkým pomocníkem jsou přitom nové technologie, především digitální. Díky nim povrch obkladů skvěle napodobí dřevo, kámen, beton, cement, kov, hřejivé látky, přírodní povrch.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám