Hlavní obsah

Zahradní houpačky, které potěší rodiče i děti

Právo, Karolina Černá

Zahradní houpačky v podobě sedaček a křesel slibují stabilitu a houpání v pomalejším rytmu. Zato děti uvítají divočejší zábavu, ovšem bezpečně!

Foto: Mountfield (2x)

Závěsné lehátko s ocelovou konstrukcí má stříšku pro ochranu před slunečními paprsky. Polstry jsou součástí houpačky. Max. nosnost 120 kg.

Článek

Při nákupu zahradních houpaček a křesel sledujeme pevnou konstrukci, která se jen tak nerozklíží a ustojí pohyb houpačky při větší zátěži.

Foto: Hornbach

Závěsné houpací křeslo Antila s výpletem z umělého ratanu se může pochlubit vyztuženou ocelovou konstrukcí.

Dalším kritériem je bezpečné zavěšení na kovovém nebo dřevěném stojanu, na lanech, uchycení háky a pružinami.

Promyslíme také, kolik osob a dohromady o jaké hmotnosti se na houpačku vejde. I větší houpačku by mělo být snadné rozložit a uskladnit přes zimní sezónu.

Křeslo, nebo sedačka?

Vícemístné zahradní houpačky s pevnou konstrukcí a zastíněním proti slunci jsou oblíbené při rodinných piknicích. Mírné pohupování nevylije víno ze sklenky, dobře se při něm čte, plete i vyšívá.

Některé houpačky ve tvaru pohovky lze snadno upravit pro ležení, nešetříme proto na kvalitní matraci a opěrácích. Samozřejmě také dbáme o zastínění. Nosnost houpaček pro dvě až tři osoby dosahuje 300 kg.

Foto: Mountfield

Robustní pružiny třímístné houpačky s vysoce odolnou konstrukcí z oceli zajišťují plynulý pohyb při houpání i běžném sezení. Nosnost 220 kg.

Nárokům na individuální odpočinek vyhovují závěsná křesla klasického tvaru i ve tvaru vejce. Do dvoumístné kukaně se pohodlně vejde i mladá rodina s dítětem. Nosnost křesel se pohybuje mezi 100 až 160 kg, záleží na pevnosti použitého materiálu.

Foto: Bonami

Tvar křesla určuje horní rozpěrná tyč nebo tyče, látka, příp. tvar výpletu. Záda lépe drží v křesle s pevnějším výpletem.

Závěsná křesla a kukaně jsou při houpání bezpečné a většinou díky svému tvaru kryjí před sluncem, poskytují závětří. Podle způsobu zavěšení nabízejí na rozdíl od klasických vícemístných houpaček předozadní i boční, uspávající, houpání.

Foto: Hornbach

Houpačka Four Season je určena k posezení tří osob. Když ji rozložíme, odpočívat na ní mohou až dvě osoby. Opěradlo lze polohovat. Nosnost 330 kg.

Pro malé divochy

Děti by na houpačce nejraději doslova létaly, proto je důležité nejen její bezpečné ukotvení, ale také zábrany po stranách. Nic však patrně nenahradí dozor dospělého.

Vedle tradičních jednomístných houpaček v podobě lavice či flexibilní pevné textilie existují partnerské houpačky, ve kterých děti sedí naproti sobě na dvojsedáku. Oblíbená jsou také tzv. hnízda, oválné či obdélníkové výplety nebo vyrobené z odolného textilního materiálu.

Dříve se místo hnízda používaly zavěšené pneumatiky. Hnízdo připevňujeme na stabilní větev stromu či stojan, je zavěšené háky na lanech v jednom i více záchytných bodech, záleží na jeho tvaru.

Houpačky ve tvaru míče a disku vyžadují, aby se dítě opravdu dobře drželo, při takovém houpání musí zapojit veškeré svalstvo, aby houpačku rozpohybovalo.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Orientační ceny

Závěsné měkké křeslo od 500 Kč

Závěsná houpačka třímístná od 5000 Kč

Závěsná kukaň od 6800 Kč

Závěsné křeslo výplet od 11 000 Kč

Klasická houpačka dětská od 450 Kč

Dětské hnízdo od 1800 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám