Hlavní obsah

Jak z půdní vestavby vytvořit plnohodnotný domov

Právo, Gisela Růžičková

Půdní vestavba je elegantní způsob, jak získat plnohodnotné bydlení. Navíc jde o ekonomicky výhodnější řešení než přístavba nebo nadstavba. Už proto, že se nezvětšuje zastavěná plocha, takže se nemusejí dělat další časově i finančně náročné zemní práce.

Foto: Velux (3x)

Původní trámy dodají podkroví neopakovatelnou atmosféru.

Článek

Architektonicky a finančně se nemovitost zhodnotí, efektivně se využije prostor a díky kvalitnímu zateplení se sníží i náklady na topení.

V případě, že je střecha v pořádku, je nutné prostor pod střechou alespoň zateplit, vybudovat příčky, podlahy, okna, dveře, přístupové schodiště, důležité je také napojení na vodovodní, elektrické a odpadní rozvody a vybudovat různé prostupy střechou.

Foto: Velux

Zhodnocením půdy vznikl nadstandardní podkrovní prostor.

S vestavbou podkroví většinou ovšem renovujeme i střechu včetně krovu. Ta musí vyhovovat protipožárním předpisům a musí být vybavena bleskosvody.

Před zahájením půdní vestavby je třeba získat stavební povolení vydané příslušným stavebním úřadem, nebo stavbu ohlásit. Pokud půdní vestavbu svěříme zkušené stavební firmě, obvykle se postará nejen o veškeré stavební práce, ale i o vyřízení potřebných dokladů.

Postupujte strategicky

Konzultace se statikem a architektem je nejdůležitějším krokem úspěšné půdní vestavby, která podléhá přísným stavebním normám. Ti zváží stav a charakter nemovitosti i dispozici stávající půdy.

Pro vestavbu se nehodí každá půda. Sklon střechy by měl být 35-55°, přičemž ideální je střecha sedlová.

Foto: J.A.P.

Na točitých schodech je vždy dominantní středový sloup.

Pro půdní vestavby se používají vylehčené stavební materiály. Jednoduchý krov je výhodou, umožňuje využívat celou výšku krovu jako obytný prostor. Krov tvoří krokvová konstrukce bez upevnění trámů.

Do užitné plochy v podkroví se započítává jen plocha, nad kterou je světlá výška nejméně 1300 mm. Světlé výšky 2600, 2500 a 2300 mm musí být minimálně nad polovinou půdorysné plochy podkroví.

Foto: Trachea

Skříňky koupelnového nábytku potištěné květinovým motivem.

Schodiště v rodinném domě nebo dvoupatrovém bytě musí být široké nejméně 80 cm. Na překonání výšky 250 cm se navrhuje obvykle 16 stupňů (schodů), pokud jde o přístup k trvale obydlenému prostoru.

Kvalitní izolace je základem dobře provedené půdní vestavby. Správně zaizolovaná střecha, stěny i podlaha chrání před deštěm, zimním chladem, letním horkem, hlukem zvenčí a zvuky vycházejícími z užívání podkroví.

Kročejová izolace zabrání rozléhání otřesů a vlnění, které vznikají při chození po podlaze půdy. Pod střechou je pak nezbytná parozábrana. Je-li doplněna o reflexní vrstvu, odráží teplo zpět do místnosti a tím pomáhá šetřit energie na vytápění.

Foto: M&T

Posuvné dveře s integrovaným kováním do plochy dveřního křídla tzv. mušlí.

Izolační materiál se vkládá mezi krokve střechy a lze jím zateplit i stěny. Jejich součástí bývá skelná vata, která pro svou nehořlavost vyhovuje protipožárním předpisům a také splňuje výše zmíněné požadavky na akustickou i tepelnou izolaci.

Podhled neboli povrch šikmých stěn se dá zhotovit z dřevěného obkladu či sádrokartonu. Lze ho montovat na celou šikminu střechy až k hřebenu nebo vytvořit vodorovný strop napojený na šikmé plochy podkroví.

Foto: KPP

Dýha z masivního dřeva s mořeným i kartáčovaným povrchem patří do podkroví.

Střešní okna rovnoměrně prosvětlí místnosti i několik hodin denně a umožňují i účinné větrání. Pokud je spodní hrana okna vzdálena 90 cm od podlahy, zajistíme výhled i sedícím osobám.

Podle sklonu střechy volíme okno s horním či spodním otvíráním. Na výběr jsou okna plastová, dřevěná i hliníková s klasickým dvojsklem či trojsklem.

Vikýř je výrazným zásahem do vnějšího vzhledu budovy. V případě použití vikýře v obytném podkroví nejde již o vestavbu a nemusíme na něj dostat stavební povolení.

Foto: Minirol

V létě zamezí pronikání tepla nikoli světla do podkroví screenové rolety.

Příčky a stropy se obvykle montují z desek sádrokartonových, sádrovláknitých či dřevotřískových. Jejich výhodou je rychlost suché výstavby (bez malty), menší zatížení nosných konstrukcí, rovný podklad pro případné obklady a snadnější montáž instalací. Na desky lze aplikovat omítku, tapety, malbu nebo je obložit.

Příčky ze sádrokartonu unesou i běžný keramický obklad. Na dostatečně únosných místech se mohou postavit těžší příčky i z tradičních zdicích materiálů, třeba z pórobetonu nebo cihel příčkovek. Výhodou je také dostatečná pevnost pro zavěšení umyvadel, WC či skříněk.

Foto: Velux

Střešní okna se postarají o prosvětlení a provětrání podkroví.

Plovoucí podlahu lze zhotovit z desek (sádrokartonových, cementotřískových, dřevoštěpkových nebo jiných) systémem suché montáže. Na nášlapnou vrstvu použijeme podlahovou krytinu z vinylu, dřeva, lamina, PVC nebo keramickou dlažbu.

Více originality do podkroví

Dveře ze skla zajistí dostatek denního světla ve všech místnostech podkrovního příbytku. Nejenže propustí světlo z okolních pokojů, ale zachovají i vzdušnost celého interiéru. Díky speciálnímu kalenému sklu jsou vysoce odolné vůči nárazu.

Točité schodiště z prostoru neukrojí příliš velkou část. Dominantní středový sloup kotví schodiště do podlahy a vycházejí z něho jednotlivé stupně. Kromě úspory místa nabízí tento typ schodiště i originální vzhled.

Stahovací půdní schody jsou perfektním řešením tam, kde půdní prostory nevyužíváme každý den, ale potřebujeme, aby byly dobře dostupné.

Foto: J.A.P.

Stahovací schody s pevnou a stabilní konstrukcí pro pohodlný a bezpečný výstup.

Zasouvací dveře do stavebního pouzdra ušetří spoustu místa, a ještě v interiéru získáme působivý prvek. Oceníme je nejen v úzkých chodbičkách, ale i v obývacím pokoji a kuchyni.

Foto: J.A.P.

Působivým prvkem podkroví jsou zasouvací dveře.

Integrované kování do plochy dveřního křídla, tzv. mušli, nabízí k průchodu celou šířku průchozího otvoru. Kování umožní, aby celé dveře zajely do pouzdra.

Digitální potisk osvěží nábytkové plochy jakýmkoli grafickým motivem nebo fotografií a promění je tak v dekorativní prvek interiéru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Screeny v oknech propustí do interiéru dostatek světla a zároveň ho ochrání před nadměrným ohříváním prostoru slunečními paprsky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám