Byt není zrovna velký, nabízí plochu 65 čtverečních metrů, jeho původní dispozice byla 3+1. V původní podobě byla většina instalací, ať již elektřiny, vody nebo vytápění ponechána na povrchu, bez zakrytí. Celý byt pak byl před proměnou v původním stavu, jak byl kdysi navržen a postaven, nikdy neprošel žádnou úpravou.

Stěna v hlavní místnosti slouží nejenom jako úložný prostor, je v ní zakomponovaný i pracovní stůl, televize a také například boiler a lednice.

Stěna v hlavní místnosti slouží nejenom jako úložný prostor, je v ní zakomponovaný i pracovní stůl, televize a také například boiler a lednice.

Architekti nejprve opticky zvětšili jeho objem odstraněním dvou příček a propojením společenských místností do jednoho prostoru, v němž na sebe nyní i logičtěji navazuje kuchyňská zóna, jídelní zóna a obývací část.

Díky tomu, že je společenská část bytu propojena do jednoho celku, může jí nově mnohem volněji prostupovat světlo, které přichází ne právě velkými okny na východě a na severu. Byt i tak působí mnohem větším a vzdušnějším dojmem.

Kuchyň je zařízená důsledně jen v bílé barvě.

Kuchyň je zařízena důsledně jen v bílé barvě.

Aby právě tento pocit ještě více podpořili, navrhli architekti veškerý nábytek jako jednu velkou stěnu s ponechanými průchody v místě dveří. Ve stěně je dovedně skryt nejenom boiler a lednice, ale také zakrývá veškeré rozvody, které díky tomu nebylo nutné nákladným způsobem zasekávat do zdi.

Kromě toho je ke stěně připojen psací stůl, je v ní zabudovaná knihovna a další úložné prostory, v neposlední řadě se do ní vešla v rohu i televize. Různá hloubka potřebná k ukrytí různě objemných prvků dodává místnosti na dynamice.

Nejtmavším prvkem v hlavní místnosti bytu je podlaha.

Nejtmavším prvkem v hlavní místnosti bytu je podlaha.

Zvláštní pozornost věnovali architekti volbě barev. Předsíň, do níž návštěvník přichází, a odkud se vstupuje do ostatních místností bytu, je vymalovaná matnou černou barvou. Místnost tak podle jejich přesvědčení působí kompaktněji.

Zároveň dojem velkého prostoru v hlavní místnosti bytu, jež je naopak vymalována lesklou bílou barvou, působí mocněji.

Do stěny je například kromě psacího stolu zakomponovaná i nika na televizi.

Do stěny je kromě psacího stolu zakomponovaná i nika na televizi.

Bílou barvu zvolili architekti rovněž pro veškeré zařízení kuchyně, aby její přítomnost ve společném prostoru tolik nečněla na úkor jiných zón. V tomto směru šli tak daleko, jak to jen bylo možné. A tak nejsou bílá jen dvířka skříněk, nebo pracovní plocha, ale dokonce i varná plocha, dřez a kohoutek u něj.

Kuchyňská zóna je od zbytku prostor oddělena pracovním pultem.

Kuchyňská zóna je od zbytku prostor oddělena pracovním pultem.

Bílou barvu kuchyně dovedli architekti k dokonalosti bílým dřezem, bílou varnou deskou a dalšími prvky.

Bílou barvu kuchyně dovedli architekti k dokonalosti bílým dřezem, bílou varnou deskou a dalšími prvky.

Z relativně malého bytu vytvořila dvojice architektů několika úpravami a vhodnou volbou barev domov, který působí moderním, vzdušným dojmem, to vše finančně únosnou cestou.

Stejný minimalistický styl, který je v hlavní místnosti bytu použili architekti také například v ložnici.

Stejný minimalistický styl, který je v hlavní místnosti bytu, použili architekti také například v ložnici.

Původní podoba bytu

Původní podoba bytu

Nová podoba bytu

Nová podoba bytu