Hlavní obsah

Dům uměleckého průmyslu v centru Prahy je kvůli rekonstrukci uzavřen

– Praha
Novinky, nes

Po půl roce prozatímního fungování se s počátkem dubna veřejnosti opět na nějaký čas uzavřel jeden z nejvýznamnějších funkcionalistických domů v centru Prahy. Od roku 1936 stojí na Národní třídě číslo 36 a jeho název DUP36 je zkratkou jeho původního jména - Dům uměleckého průmyslu.

Dům uměleckého průmyslu bude znovu otevřen až po rekonstrukciVideo: Novinky

 
Článek

Dům sloužil jako centrum českého designu, řečeno dnešním jazykem. A právě designérům a kulturním účelům obecně by měl objekt sloužit i v budoucnu poté, co bude rekonstruován.

Jak Novinkám sdělil kreativní ředitel klubu DUP36 Tomáš Studeník, o dům se za posledních třicet let nikdo nestaral, a proto chátral. Příčinou byly vleklé restituční spory. V loňském roce soud ale konečně rozhodl o vlastnictví domu, a tak jej sdružení mohlo alespoň na půl roku otevřít pro veřejnost.

Dům byl postaven jako centrum pro designéry a designérky, jejichž aktivity se soustředily především do velkého multifunkčního podzemního prostoru. Byl dost velký, aby v něm mohli vystavovat například nábytek, ale i další předměty denní potřeby a denního života, také se zde konaly přednášky a promítání.

Foto: Novinky

Dům uměleckého průmyslu na Národní třídě v Praze.

„Není to ovšem jenom jeho podzemní prostor. Nad ním je dalších šest pater, která jsou průchozí, prosvětlená, nahoře je nádherná terasa s 360stupňovým výhledem na Prahu. Dům byl na svou dobu velmi moderně řešen. Má železobetonovou konstrukci, která stojí na osmi pilířích. Na svou dobu měl velice dobře řešenou vzduchotechniku, měl dokonce otevírací střechu nad vnitroblokem,“ uvádí Tomáš Studeník.

Veřejnost dostala možnost prohlédnout si současný stav domu a jeho unikátní interiér na podzim loňského roku, kde v podzemních prostorách vznikl klub DUP36. Za pouhého půl roku stihli organizátoři uspořádat v jeho prostorách spoustu kulturních akcí, jako například výstavy, koncerty, přednášky, promítání, nedávno to byla dokonce i módní přehlídka.

Foto: Novinky

Někdejší výstavní prostor sloužil posledního půl roku ke kulturním a společenským akcím.

„Současný stav domu není dlouhodobě udržitelný. Plánujeme proto v horizontu příštích dvou tří let začít s celkovou rekonstrukcí objektu Národní 36, včetně DUPu, podzemních prostor i zbytku domu. Zatím se uvažuje o vhodných projektech pro celý dům. V úvahu připadá rekonstrukce v nějaké základní variantě - shell and core (jádro a obálka - pozn. red.), nebo jen základní úpravy, které umožní dům využít různým způsobem,“ upřesňuje Studeník.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Rádi bychom pomohli nápadu, který by udržel společensko-kulturní provoz tady dole, například nějakou formou polyfunkčního sálu, zbytek může sloužit opět jako centrum českých designérek a designérů,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

V Rusku vytiskli betonový dům během 24 hodin

Postavit dům během pouhých 24 hodin není díky technologii trojrozměrného tisku problém. Právě takový výkon předvedla mladá sanfranciská firma Apis Cor společně...

Výběr článků

Načítám