Dámy mírně pozměnily dispozici bytu a vtiskly mu zcela novou barevnou paletu. V té se střídá přiznaný beton s čistě bílými stěnami a pastelově bledě modrá se světlou barvou přírodního dřeva.

Byt o výměře 110 m² se nachází v domě ze 70. let minulého století a za celou dobu jeho existence v něm nebyly provedeny žádné změny. Není proto divu, že po takové době hlasitě volal po celkové rekonstrukci. Také jeho dispozice byla už poněkud zastaralá.

V bytě byly původně parketové podlahy, které bylo možno zachovat.

V bytě byly původně parketové podlahy, které bylo možno zachovat.

FOTO: Julia Ribeirová

Architektky vytvořily interiér, kde se jednotlivé prvky a použité materiály vyvažují. Přiznaný beton vyvažuje velké množství dřevěných detailů, podlaha a nábytek.

Architektky vytvořily interiér, kde se jednotlivé prvky a použité materiály vyvažují. Přiznaný beton odlehčuje velké množství dřevěných detailů, podlaha a nábytek.

FOTO: Julia Ribeirová

Architektky vymyslely nové uspořádání, které lépe odpovídá životnímu stylu mladých lidí. Nosné zdi bytu, jež nechaly očistit až na beton, který zachovaly v přiznané podobě, nebylo možné samozřejmě nijak měnit. Zato s příčkami pohnuly tu i onde, eventuálně je zcela odstranily, takže se podařilo kuchyň organicky propojit s jídelnou a obývacím pokojem.

Zajímavou kombinací je přiznaný beton a doplńky v pastelové modré barvě.

Zajímavou kombinací je přiznaný beton a doplňky v pastelové modré barvě.

FOTO: Julia Ribeirová

Byt, který dostaly architektky za úkol rekonstruovat a modernizovat, neproběhly žádné úpravy od 70. let minulého století.

Byt, který dostaly architektky za úkol rekonstruovat a modernizovat, nepodstoupil žádné úpravy od 70. let minulého století.

FOTO: Julia Ribeirová

Část bytu, která byla vyhrazena jako obslužná, se zmenšila, díky čemuž mohla vzniknout domácí pracovna navazující na soukromou část domácnosti sestávající z ložnice a dvou pokojů. Jeden z nich zůstal zachován, druhý architektky po dohodě s majiteli proměnily v televizní místnost.

Obnažení nosných zdí až na beton a jeho ponechání v této podobě bylo jedním ze záměrů architektek.

Obnažení nosných zdí až na beton a jeho ponechání v této podobě bylo jedním ze záměrů architektek.

FOTO: Julia Ribeirová

Jeden ze dvou pokojů se změnil v televizní místnost.

Jeden ze dvou pokojů se změnil v televizní místnost.

FOTO: Julia Ribeirová

Ve společenské i soukromé části bytu bylo možné zachovat původní parketové podlahy, musely se ale zbrousit a nalakovat. Naopak rozvody vody a elektřiny bylo třeba kompletně rekonstruovat.

Úpravou dispozice bytu architektky vytvořili novou místnost - pracovnu.

Úpravou dispozice bytu architektky vytvořily novou místnost - pracovnu.

FOTO: Julia Ribeirová

Jedna z koupelen je obložena dřevem.

Jedna z koupelen je obložena dřevem.

FOTO: Julia Ribeirová

Rekonstrukcí prošly také dvě koupelny a jedna toaleta.

Každá z místností je zařízena v jiném stylu. Jedna má dřevěné obklady, druhá kobaltově modré keramické hexagonální kachlíky, třetí je laděna v moderním duchu s čistými jasnými liniemi a kontrastní kombinací šedé a žloutkově žluté.

Ve druhé koupelně jsou obklady keramické, v kobaltově modré barvě s hexagonálním vzorem.

Ve druhé koupelně jsou obklady keramické, v kobaltově modré barvě s hexagonálním vzorem.

FOTO: Julia Ribeirová

Na toaletě se doplňuje šedá barva se žloutkově žlutou.

Na toaletě se doplňuje šedá barva se žloutkově žlutou.

FOTO: Julia Ribeirová

Při zařízení bytu se architektky snažily dosáhnout vyváženosti mezi studenými a teplými tóny, mezi světlými a tmavými barvami, mezi přírodními elementy a industriálními. Proto obnažený beton na nosných zdech (a někde i nezasekané rozvody) doplnily čistě bílou výmalbou.

Dřevěné podlahy hezky ladí se světlým dřevěným nábytkem, všude prosvítají detaily ve světlých pastelových barvách, zejména v bledě modré.

Nové uspořádání bytu

Plán bytu v novém uspořádání

FOTO: Tria Arquitetura