Hlavní obsah

Architektky navrhly interiér, který hraje střídmými barvami

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé bytu v brazilském Sao Paulu se obrátili na místní studio Tria Aquitetura s prosbou proměnit jejich domov. Architektky Sarah Bonannová a Marina Cardoso de Almeida, které studio vedou, dostaly za úkol domov rekonstruovat a nově zařídit.

Foto: Julia Ribeirová

Kuchyň je nově propojena s jídelnou a obývacím pokojem.

Článek

Dámy mírně pozměnily dispozici bytu a vtiskly mu zcela novou barevnou paletu. V té se střídá přiznaný beton s čistě bílými stěnami a pastelově bledě modrá se světlou barvou přírodního dřeva.

Byt o výměře 110 m² se nachází v domě ze 70. let minulého století a za celou dobu jeho existence v něm nebyly provedeny žádné změny. Není proto divu, že po takové době hlasitě volal po celkové rekonstrukci. Také jeho dispozice byla už poněkud zastaralá.

Foto: Julia Ribeiro

V bytě byly původně parketové podlahy, které bylo možno zachovat.

Foto: Julia Ribeiro

Architektky vytvořily interiér, kde se jednotlivé prvky a použité materiály vyvažují. Přiznaný beton vyvažuje velké množství dřevěných detailů, podlaha a nábytek.

Architektky vymyslely nové uspořádání, které lépe odpovídá životnímu stylu mladých lidí. Nosné zdi bytu, jež nechaly očistit až na beton, který zachovaly v přiznané podobě, nebylo možné samozřejmě nijak měnit. Zato s příčkami pohnuly tu i onde, eventuálně je zcela odstranily, takže se podařilo kuchyň organicky propojit s jídelnou a obývacím pokojem.

Foto: Julia Ribeiro

Zajímavou kombinací je přiznaný beton a doplńky v pastelové modré barvě.

Foto: Julia Ribeiro

Byt, který dostaly architektky za úkol rekonstruovat a modernizovat, neproběhly žádné úpravy od 70. let minulého století.

Část bytu, která byla vyhrazena jako obslužná, se zmenšila, díky čemuž mohla vzniknout domácí pracovna navazující na soukromou část domácnosti sestávající z ložnice a dvou pokojů. Jeden z nich zůstal zachován, druhý architektky po dohodě s majiteli proměnily v televizní místnost.

Foto: Julia Ribeiro

Obnažení nosných zdí až na beton a jeho ponechání v této podobě bylo jedním ze záměrů architektek.

Foto: Julia Ribeiro

Jeden ze dvou pokojů se změnil v televizní místnost.

Ve společenské i soukromé části bytu bylo možné zachovat původní parketové podlahy, musely se ale zbrousit a nalakovat. Naopak rozvody vody a elektřiny bylo třeba kompletně rekonstruovat.

Foto: Julia Ribeiro

Úpravou dispozice bytu architektky vytvořili novou místnost - pracovnu.

Foto: Julia Ribeiro

Jedna z koupelen je obložena dřevem.

Rekonstrukcí prošly také dvě koupelny a jedna toaleta.

Každá z místností je zařízena v jiném stylu. Jedna má dřevěné obklady, druhá kobaltově modré keramické hexagonální kachlíky, třetí je laděna v moderním duchu s čistými jasnými liniemi a kontrastní kombinací šedé a žloutkově žluté.

Foto: Julia Ribeiro

Ve druhé koupelně jsou obklady keramické, v kobaltově modré barvě s hexagonálním vzorem.

Foto: Julia Ribeiro

Na toaletě se doplňuje šedá barva se žloutkově žlutou.

Při zařízení bytu se architektky snažily dosáhnout vyváženosti mezi studenými a teplými tóny, mezi světlými a tmavými barvami, mezi přírodními elementy a industriálními. Proto obnažený beton na nosných zdech (a někde i nezasekané rozvody) doplnily čistě bílou výmalbou.

Dřevěné podlahy hezky ladí se světlým dřevěným nábytkem, všude prosvítají detaily ve světlých pastelových barvách, zejména v bledě modré.

Foto: Tria Arquitetura

Nové uspořádání bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám