Hlavní obsah

Krbová kamna vyhřejí i velký dům

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled do ohniště a úsporné teplo slibují krbová kamna jako doplňkový zdroj vytápění na chatě či na chalupě. S teplovodním výměníkem ale zvládnou vyhřát i prostorově velkorysou stavbu.

Foto: Karma

Volně stojící plynový krb Intelligence nasává vzduch z venkovního prostředí. Odtah spalin je vyveden ve zdi. Při výkonu 5 kW je vhodný do prostor o velikosti až 100 m3.

Článek

Pro připojení krbových kamen potřebujeme laicky řečeno pevnou, nehořlavou podlahu a otvor do komína vedle kamen.

Máme-li v interiéru dřevěnou podlahu, položíme v okolí kamen podložku z plechu, tvrzeného kaleného skla nebo na zem poklademe keramickou dlažbu. Podlaha by přitom měla být vzhledem k hmotnosti krbových kamen dostatečně nosná.

Vše kolem komína

Při výběru krbových kamen nás zajímají tah komína a průměr kouřovodu, což jsou údaje, které nalezneme v informacích dodavatele komína. Na jejich základě nám prodejce doporučí vhodný model kamen.

Foto: Schiedel Kerastar

Třívrstvý systém s tenkostěnnou keramickou vnitřní vložkou, tepelnou izolací a vnějším nerezovým pláštěm je univerzálně použitelný pro odvod spalin od běžných spotřebičů na všechny druhy paliv. Pomůže tam, kde se původně nepočítalo s komínem.

Je-li stavba bez komína, využijeme dodatečně stavebnicový třísložkový systém, který sestává z komínové tvárnice a z vnitřní keramické vložky vystředěné skládanými tepelně izolačními rohožemi z minerálních vláken.

Dalším řešením je lehký nerezový systém s vnitřní keramickou vložkou, který nepotřebuje základ, kotví se přímo na nosné zdivo. K výstavbě tohoto typu komína stačí zařídit prostup stěnou nebo střechou.

Zprovoznění krbových kamen a jejich napojení na komín svěříme odborné topenářské firmě!

Správný výkon

Krbová kamna se správným výkonem vybereme podle velikosti vytápěného prostoru v m3 (plocha x výška místnosti). Volba přiměřeného výkonu je důležitá, protože v malém pokoji máme tendenci výkonnější kamna kvůli horku tlumit.

Skutečnost, že kamna dusíme, poznáme čichem – cítíme dehet. A sklo na dvířkách zevnitř velmi rychle pokryje spalinová špína.

Foto: Mountfield

Krbová kamna Azul jsou obložena pískovcem. Mají propracované ovládání přívodu vzduchu, které se nachází na zadním rohu a nenarušuje tak čisté linie kamen.

Pokud zvolíme do větší místnosti kamna s nízkým výkonem, jeho neustálým navyšováním se začnou přehřívat, což sníží životnost kamen, může dojít až k jejich poškození.

Při volbě správného výkonu vycházíme z orientačního výpočtu, že 1 kW stačí pro vyhřátí 20 m2 starého domu nebo k vytopení 40 m2 novostavby. Vytápíme-li např. 100 m2 novostavby, pak vydělíme 100 m2 zmíněnými 40 m2 (prostor vyhřátý výkonem 1 kW) a získáme číslo 2,5, což je zhruba výkon krbových kamen, která potřebujeme. Záleží přitom také na kvalitě zateplení budovy. Čím je lepší, tím jsou nároky na výkon nižší.

Foto: Mountfield

Malá krbová kamna Trentino 11 díky systému terciálního spalování umožňují i přes menší rozměry výbornou regulovatelnost a výkon na hranici 8 kW.

Typy krbových kamen

Mezi nejprodávanější patří plechová a kachlová kamna. Plechový plášť se nahřívá rychleji než kachlový a také stejně rychle zchladne. Kachlový plášť hřeje déle, keramický obklad velmi dobře akumuluje teplo.

Dobrým spojením jsou plechová kamna s kachlovým obložením. Ještě déle než kachlová kamna se nahřívají robustnější litinová, podstatně déle pak teplo vydávají.

Foto: Romotop

Vyvýšené topeniště umístěné na elegantní nožce a otočný mechanismus krbových kamen Stromboli N03 dávají možnost cítit sálající teplo ve všech koutech místnosti. Kamna mají centrální přívod vzduchu a horní odvod spalin. Cena 33 900 Kč

Podle způsobu předávání tepla rozlišujeme krbová kamna sálavá (jednoplášťová) a konvekční (dvouplášťová). V prvním případě se teplo šíří sáláním přes povrch kamen do místnosti bez pohybu vzduchu a víření prachu. Sálavá krbová kamna oceníme v pokojích s vysokým stropem.

Konvekční kamna uvolňují teplo do prostoru speciálními průduchy. Předávají ho prouděním a zároveň sálají přes sklo dvířek. V jejich spodní části dochází k přisávání studeného vzduchu do prostoru mezi spalovací komorou a venkovním opláštěním. Zde se vzduch ohřívá a stoupá vzhůru, dochází k jeho cirkulaci. Díky ní konvekční kamna prohřejí i větší prostory.

Tento typ kamen je bezpečnější pro domácnost s dětmi, protože povrch topného tělesa nemá během provozu tak vysokou teplotu.

Foto: Hornbach

V sálavých litinových krbových Jas Acumotte bez výměníku je nejlepší topit dřevem. Cena 5990 Kč

Cena sálavých krbových kamínek pro vytápění jedné místnosti začíná na 4500 Kč, kvalitní konvekční krbová kamna stojí od 22 000 Kč.

Teplovodní výměník

Krbová kamna s teplovodním výměníkem (s fixním i vyjímatelným) umožňují připojení stávajících či nových topných těles, centrálního kotle, radiátorů, případně zásobníkového ohřívače vody. Zvládnou vytápět celý dům, takže zastanou úlohu hlavního zdroje tepla.

Vyjímatelný výměník můžeme vyjmout a nahradit záslepkou, což je výhodné při odpojení od topného systému, např. kvůli jeho opravě, renovaci.

Foto: Hornbach

Krbová kamna Alytus s keramickým opláštěním od Hass+Sohn mají výměník, externí přívod vzduchu a terciální spalování. Jmenovitý tepelný výkon 10 kW (pro teplou vodu 7,2 kW, tepelný výkon vzduchu 2,8 kW). Cena 26 500 Kč.

Instalace krbových kamen s teplovodním výměníkem řídí technická norma ČSN. Ve svých obvodech musí mít nainstalovány bezpečnostní prvky pro případ výpadku elektrického proudu k oběhovému čerpadlu tak, aby nedošlo k přehřátí, a tím k přetlakování systému.

Stav s přetlakovaným systémem bez bezpečnostních prvků by mohl způsobit výbuch, respektive roztržení výměníku, což by mohlo způsobit vážná zranění a popáleniny.

Cena krbových kamen s teplovodním výměníkem začíná na 10 000 Kč.

Další možnosti

Krbová vložka je na rozdíl od krbových kamen obezděná, klade vyšší nároky na instalaci a komín. Je kompromisem mezi klasickým otevřeným krbem (pohledově) a krbovými kamny (topnými vlastnostmi).

Stejně jako kamna jsou krbové vložky jedno- a dvouplášťové. Prodávají se v různých modelech a typech prosklení (panoramatické, rohové). Krb s vložkou má vyšší výkon než otevřený krb, vytopí více místností najednou. Cena krbové vložky se pohybuje od 20 000 Kč plus obestavění.

Foto: Mountfield

Kachlová kamna s místem na uložení palivového dřeva a s odkládacím okénkem ve vrchní části kamen pro nahřívání nápojů po celý den.

Plynové krby a krbové vložky slibují čistý provoz s možností manuální i dálkově ovládané teploty. Ve většině případů nevyžadují plnohodnotný komín, stačí vývod na fasádu, tzv. balanční odtah, který také nasává vzduch potřebný k hoření.

Moderně řešené plynové kazety jsou určené pro vytápění zemním plynem, vestavují se do starých i nových krbů. Odpadají s nimi starosti se zajišťováním a skladováním paliva. Vestavný plynový krb stojí kolem 48 000 Kč.

Elektrický krb nepotřebuje komín ani tuhá paliva, je zcela bezúdržbový. Imituje vzhled/efekt a funkci klasických krbů. Instalovat ho můžeme i v panelovém domě, existují také přenosné varianty. Slouží spíše jako doplňkové topení. Stojí kolem 25 000 Kč, miniaturní 2kg krby seženeme už za 1500 Kč.

Foto: Hornbach

Biokrb z nerezové oceli pro bytové i nebytové prostory. Cena 2790 Kč.

Biokrb nevytopí místnost, je spíše originální dekorací. Využijeme ho i v bytě, nepotřebuje vývod komínu. Palivem je obvykle etanol, který spotřebovává kyslík v místnosti, proto je důležité větrat.

K dostání jsou biokrby závěsné, stolní, volně stojící na zemi i zabudované do stěny. Některé v sobě mají integrované zvlhčovače vzduchu, lze do nich přidat vonné oleje. Ceny biokrbů se pohybují kolem 1500 Kč podle velikosti, materiálu a designu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Minislovníček

Terciální spalování (dvojí spalování) je spalovací proces zužitkovávající zbytkové hořlavé plyny, které by jinak odešly komínem se zplodinami. ČSN EN 13 240 je značení krbových kamen nebo krbových kamen s výměníkem, která splňují předepsané normy v ČR.

Externí přívod vzduchu (centrální přívod vzduchu) znamená přísun vzduchu pro spalování z venkovních prostor. Nedochází tedy ke spalování kyslíku z obytné místnosti.

Kvalitní palivo je nutné

Vlhkost dřeva na otop nesmí překročit 20 %, jinak se teplo spotřebovává na odpaření vody v něm obsažené. Kvůli vlhkosti také vznikají nežádoucí spaliny, usazují se saze na skle a interiér se vytápí pomalu.

Ideální je tvrdé dřevo z českých listnatých stromů. Spolehnout se můžeme i na kvalitní dřevěné brikety a podle typu kamen na pelety či uhlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám