Hlavní obsah

Rekonstrukci panelákového bytu zvládli mladí majitelé sami

Novinky, nes

Už od první návštěvy bytu v panelovém domě, kdy se teprve rozhodovali, zda si jej koupí, měli pětadvacetiletý Petr s o tři roky mladší Bělou z Břeclavi jasno, jaké úpravy v něm provedou. Byt si pořídili, ale do rekonstrukce se nakonec mohli pustit až po dvou letech bydlení. Čas to nebyl marně strávený, protože každodenním životem v bytě si ještě upřesnili definitivní podobu všech plánovaných změn.

Foto: Archiv čtenáře (15x)

Nábytek v obývacím pokoji a v kuchyni si majitelé nechali vyrobit na zakázku.

Článek

Práce na úpravách bytu zahájili majitelé tradičně – vybouráním původního jádra kuchyňské linky a dalších nevyhovujících prvků, které nebyly samozřejmě nosné.

Foto: Archiv čtenáře

Nová podoba předsíně

Následovaly stavební práce a s nimi paralelně instalace nových elektrických rozvodů. Všechny tyto činnosti trvaly čtvrt roku. Poté se mohli majitelé znovu nastěhovat do svého staronového domova.

Foto: Archiv čtenáře

Na toaletu a do koupelny se vstupuje posuvnými dveřmi.

Foto: Archiv čtenáře

Závěsná toaleta má skrytý zásobníky vody za panelem.

„Tohle období pro nás nebylo vůbec lehké. Zkrachovala firma, ve které jsem byl zaměstnaný, a tak jsem přišel najednou o práci. Mezitím jsem tedy pracoval na bytě, a co jsem mohl, to jsem si udělal sám nebo s přáteli,” popisuje Petr.

Foto: Archiv čtenáře

S tím, že byt bude potřebovat rekonstruovat a pozměnit, počítali majitelé od chvíle, kdy jej poprvé navštívili.

Foto: Archiv čtenáře

Stavební práce svěřili majitelé řemeslníkovi, s rozvody elektřiny pomohl majitelův kamarád.

Foto: Archiv čtenáře

Hezký kusem mobiliáře v obývacím pokoji je konferenční stolek s úložnými prostory.

Zednické práce, obklady a rozvod vody svěřili majitelé bytu profesionálům. Ti také vyrobili dveře a nábytek na míru. Každou z firem i řemeslníky si Petr vyhledal zvlášť. Rozvedení elektroinstalací svěřil kamarádovi Pavlovi. Podlahy si položili svépomocí, a jak říká, „nebylo to složité”.

Foto: Archiv čtenáře

V kuchyni zatím chybí ještě jídelní stůl.

Foto: Archiv čtenáře

Dvířka horních kuchyňských skříněk se otevírají směrem vzhůru.

„Nepotřebovali jsme žádné firmy pro 3D návrhy ani nic podobného. Veškeré rozvržení i vybavení jsem si navrhoval sám (koupelnu, kuchyň, nábytek...) Neměl jsem s tím problém. Pracuji jako konstruktér a v minulosti jsem se zabýval i grafikou. Mám dobrou fantazii a dokážu si představit, jak bude co vypadat, fungovat apod. Proto jsme si mohli vše navymýšlet podle našich představ," uvádí Petr.

Foto: Archiv čtenáře

V rohu kuchyňské linky je umístěn dřez.

Foto: Archiv čtenáře

Detail rohu s dřezem

Po tříměsíčním vystěhování z bytu se mladý pár do svého domova vrátil, Petr si našel nové zaměstnání. Aby to ale nebylo tak snadné, musel nejprve absolvovat čtyřměsíční školení mimo republiku. Vše, co souviselo s rekonstrukcí bytu, tedy musel na dobu své nepřítomnosti připravit tak, aby jeho přítelkyně měla co nejméně starostí.

Foto: Archiv čtenáře

V některých místnostech je prozatímní nábytek.

Foto: Archiv čtenáře

Podlahy si v bytě položili majitelé svépomocí.

Při montáži dveří a kuchyně asistoval Bělin i Petrův otec a nakonec všechno dopadlo dobře.

Foto: Archiv čtenáře

Nové zařízení čeká ještě také ložnici.

„Ještě nám chybí některé věci, ale vždy, jakmile se podaří na něco našetřit, tak je pomaličku doplňujeme. Zbývá pořídit stolek do kuchyně, zástěnu do koupelny a novou skříňku s košem na prádlo vedle vany. Hlavně bychom potřebovali novou vestavnou skříň do ložnice a novou postel. To, co máme nyní, jsme dostali už jako starší, a je to několikrát skládané. A pak ještě vybavit dětský pokoj," plánuje Petr, který celou rekonstrukci hodnotí s odstupem času slovy: „Nebylo to jednoduché, ale když se chce, tak všechno jde. Díky silné vůli a odhodlání jsme to zvládli”.

Foto: Archiv čtenáře

Porovnání původního a nového půdorysu bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám