Hlavní obsah

Zimní zahrada se proměnila v přístavbu, s domem doslova srostla

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům, který se jmenuje Delfíní, stojí v samém srdci památkové rezervace anglického Winchesteru. Když se majitelé rozhodli proměnit jeho zimní zahradu v přístavbu, bylo zřejmé, že architekti, kteří se práce ujmou, budou muset mít převelice citlivou ruku. Nově dostavěná část nakonec působí dojmem, jako by byla součástí domu odjakživa. Pod jejím návrhem je podepsáno studio OB Architecture.

Foto: Martin Gardner

Nově doplněná přístavba s mistrovstvím chameleona splynula s okolním prostředím.

Článek

Majitelé domu si přáli reorganizovat jeho přízemí. Součástí změn měl být nápad, jak do něj plnohodnotně integrovat prostor zimní zahrady, která do té doby byla pouze přilepena k boční a zadní zdi domu.

Foto: Martin Gardner

Přístavba umožnila vysunout obývací pokoj mimo před původní přízemí domu.

Původně byla v přízemí domu kromě vstupní haly prostorná samostatná kuchyň, menší úložný prostor a obývací pokoj, na nějž navazovala zmíněná zimní zahrada. Architekti toto uspořádání významně proměnili.

Původní kuchyň rozdělili napříč, v jedné úzké „nudli” vytvořili pracovnu, zatímco druhá slouží jako technické zázemí domu. Nově je pak kuchyň posunuta do míst, kde původně začínal obývací pokoj, druhou půli zabírá jídelna, která na kuchyň plynule navazuje.

V místě přístavby, která je o maličko širší než původní dům – architekti využili prostor pozemku beze zbytku –, je nově obývací pokoj. Přechod mezi jídelnou a obývákem je plynulý, všechny tři zóny jsou tak propojeny do jednoho velkého prostoru. V exteriéru pak na obývák navazuje nově vytvořená terasa, za níž je ponechán kus volného trávníku, za ním již stojí garáž.

Foto: Martin Gardner

Dům byl postaven v georgiánském stylu, navíc stojí uprostřed památkové rezervace města. Při návrhu přístavby si proto architekti museli počíánat velmi opatrně.

Jedním z přání klientů bylo mít možnost v nově vytvořeném otevřeném prostoru vařit. Majitel domu je totiž nejenom šikovný v kuchyni, ale zároveň je také nadšeným sběratelem veteránů, a tak měl sen, že by rád vařil v kuchyni, z níž by ale zároveň viděl na své miláčky na čtyřech kolech.

Foto: Martin Gardner

Při vaření v kuchyni se majitel domu může nově kochat pohledem na své veterány v garáži.

Jistým zádrhelem mezi požadavky klientů bylo přání, aby celkové řešení bylo moderní.

Jak poznamenávají architekti, dům samotný, jenž je postaven v georgiánském stylu, není zase až tak starý (samozřejmě míněno v kontextu okolní historické zástavby), přesto bylo nezbytné přistoupit k tomuto požadavku nesmírně citlivě. V blízkém okolí je mnoho historicky cenných objektů a dům nesměl po úpravě charakter místa narušit.

Foto: Martin Gardner

Obývací pokoj je o malinko širší, než původní dům.

Architekti interiér domu uspořádali a nechali zařídit zcela moderně, ovšem z exteriéru se přístavba v maximální možné míře chová jako chameleon a díky cihlovým stěnám působí v podstatě jako sice tvarově trochu nečekaná, ale rozhodně původní část domu.

Přístavba je totiž postavena z cihel, které architekti vybrali tak, aby přesně ladily s cihlovými zdmi původní stavby a ostatně i protější garáže.

Foto: OB Architecture

Původní půdorys přízemí

Foto: OB Architecture

Půdorys nové podoby přízemí

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám