Majitelé domu si přáli reorganizovat jeho přízemí. Součástí změn měl být nápad, jak do něj plnohodnotně integrovat prostor zimní zahrady, která do té doby byla pouze přilepena k boční a zadní zdi domu.

Přístavba umožnila vysunout obývací pokoj mimo před původní přízemí domu.

Přístavba umožnila vysunout obývací pokoj před původní přízemí domu.

FOTO: Martin Gardner

Původně byla v přízemí domu kromě vstupní haly prostorná samostatná kuchyň, menší úložný prostor a obývací pokoj, na nějž navazovala zmíněná zimní zahrada. Architekti toto uspořádání významně proměnili.

Původní kuchyň rozdělili napříč, v jedné úzké „nudli” vytvořili pracovnu, zatímco druhá slouží jako technické zázemí domu. Nově je pak kuchyň posunuta do míst, kde původně začínal obývací pokoj, druhou půli zabírá jídelna, která na kuchyň plynule navazuje.

V místě přístavby, která je o maličko širší než původní dům – architekti využili prostor pozemku beze zbytku –, je nově obývací pokoj. Přechod mezi jídelnou a obývákem je plynulý, všechny tři zóny jsou tak propojeny do jednoho velkého prostoru. V exteriéru pak na obývák navazuje nově vytvořená terasa, za níž je ponechán kus volného trávníku, za ním již stojí garáž.

Dům byl postaven v georgiánském stylu, navíc stojí uprostřed památkové rezervace města. Při návrhu přístavby si proto architekti museli počíánat velmi opatrně.

Dům byl postaven v georgiánském stylu, navíc stojí uprostřed památkové rezervace města. Při návrhu přístavby si proto architekti museli počínat velmi opatrně.

FOTO: Martin Gardner

Jedním z přání klientů bylo mít možnost v nově vytvořeném otevřeném prostoru vařit. Majitel domu je totiž nejenom šikovný v kuchyni, ale zároveň je také nadšeným sběratelem veteránů, a tak měl sen, že by rád vařil v kuchyni, z níž by ale zároveň viděl na své miláčky na čtyřech kolech.

Při vaření v kuchyni se majitel domu může nově kochat pohledem na své veterány v garáži.

Při vaření v kuchyni se majitel domu může nově kochat pohledem na své veterány v garáži.

FOTO: Martin Gardner

Jistým zádrhelem mezi požadavky klientů bylo přání, aby celkové řešení bylo moderní.

Jak poznamenávají architekti, dům samotný, jenž je postaven v georgiánském stylu, není zase až tak starý (samozřejmě míněno v kontextu okolní historické zástavby), přesto bylo nezbytné přistoupit k tomuto požadavku nesmírně citlivě. V blízkém okolí je mnoho historicky cenných objektů a dům nesměl po úpravě charakter místa narušit.

Obývací pokoj je o malinko širší, než původní dům.

Obývací pokoj je o malinko širší než původní dům.

FOTO: Martin Gardner

Architekti interiér domu uspořádali a nechali zařídit zcela moderně, ovšem z exteriéru se přístavba v maximální možné míře chová jako chameleon a díky cihlovým stěnám působí v podstatě jako sice tvarově trochu nečekaná, ale rozhodně původní část domu.

Přístavba je totiž postavena z cihel, které architekti vybrali tak, aby přesně ladily s cihlovými zdmi původní stavby a ostatně i protější garáže.

Původní půdorys přízemí

Původní půdorys přízemí

FOTO: OB Architecture (2x)

Půdorys nové podoby přízemí

Půdorys nové podoby přízemí