Hlavní obsah

Renovovaný pokoj splnil očekávání majitelů i potřeby kočičích mazlíčků

Novinky, nes

Manželský pár z japonského města Nionohama se rozhodl pro renovaci hlavní obytné místnosti svého domu. Zatímco mladý muž má zálibu v nábytku, jeho paní miluje květiny. Architekti ze studia ALTS Design office se proto rozhodli v návrhu nové podoby prostoru zohlednit oba tyto zájmy. A k tomu jako třešinku na dortu přizpůsobit zařízení celé místnosti i potřebám jejich dvou kočičích mazlíčků.

Foto: Masahiko Nishida/Fuji-Shokai

Interiér hlavní místnosti domu je zařízen tak, aby v něm pohodlně mohli žít majitelé i jejich dvě kočky.

Článek

Manželé žijí v domě společně se dvěma kočkami a nedávno se jim narodilo miminko. Právě příchod potomka se stal příležitostí pro změnu v jejich životě, která spočívala v proměně jejich bydlení.

Foto: Masahiko Nishida/Fuji-Shokai

Kromě cestiček pro kočky bylo třeba do místnosti zakomponovat i prvky určené primárně pro malého potomka.

Foto: Masahiko Nishida/Fuji-Shokai

Interiér je laděn do příjemné kombinace bílé, přírodního dřeva a medové barvy.

Hlavní obytná místnost jejich domova je rozčleněna na kuchyňskou, jídelní a obývací zónu a nabízí hezký výhled na jezero Biwa.

Architekti ji ve svém návrhu pojali jako prostor, kde se snoubí nejenom zájmy obou dospělých lidí, ale kde bude zároveň dost příležitostí pro zábavu a pohyb dvou kočičích obyvatel domu a také kde bude moci vyrůstat nejmladší člen rodiny. Pracovně tedy projekt nazvali „Kočky, nábytek a rostliny”.

Foto: Masahiko Nishida/Fuji-Shokai

Mladí manželé přivítali narození potomka jako impuls k proměně svého bydlení.

Zohlednění potřeb doslova všech obyvatel bytu je patrné například na umístění nábytku. Architekti logicky předpokládají, že právě po jeho povrchu povedou kroky koček, proto je záměrně umístěn na zdech a u zdí. Jednotlivé kusy jsou od sebe zároveň tak daleko, aby mezery mezi nimi byly pro kočky pohodlně překonatelné, případně je propojují police.

Kočky tak získaly vlastní vyvýšené trasy, které se neprotínají s těmi lidskými, které vedou středem místnosti. Pravděpodobnost škobrtnutí o zvíře při jakékoli cestě je tak chytře minimalizována.

Foto: Masahiko Nishida/Fuji-Shokai

V části bytu jsou poličky záměrně sestaveny tak, aby po nich bylo možné procházet a bay z nich bylo dobře vidět na dění v kuchyni. Tedy, pokud jste kočkou.

Dřevěný nábytek také slouží jako prostor, kde jsou umístěny četné květiny. Ve většině případů jsou uloženy tak, aby se kolem nich mohly mrštné kočky protáhnout a neshodily je.

Foto: Masahiko Nishida/Fuji-Shokai

Ve stejném stylu, jako je hlavní místnost, navrhli architekti majitelům také koupelnu.

Podobně prakticky architekti vymezili ideální prostor pro nezbytnou elektroniku v místnosti. Většina kusů spočívá na zemi. Zde ji jednak žádná z koček nemůže shodit, zároveň se tím uvolňuje místo na nábytku, kam obvykle bývá pokládána.

Foto: Masahiko Nishida/Fuji-Shokai

Půdorys bytu: 1 - obývací část, 2 - kuchyň, 3 - jídelna, 4 - koupelna, 5 - toaleta, 6 - pokoj, 7 - ložnice, 8 - vstup, 9 - balkón.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám