Hlavní obsah

Ze starých stájí vznikl příjemný moderní domek

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí majitelé vlastní bývalé stáje na jednom z kopců na Ibize. Rozhodli se je proměnit v moderní domek, který si ale uchová původního ducha. S prosbou o návrh se obrátili na holandské architekty z ateliéru Standard Studio.

Foto: Youri Claessens

Interiér domu stále v náznacích připomíná původní účel, jemuž sloužil.

Článek

Domek s charakteristickými bíle nahozenými stěnami slouží jako příbytek pro hosty. V době, kdy není obýván, využívají jej majitelé pro svůj obchůdek Ibiza Interiors jako ukázkově zařízené bydlení. Než se tak ale stalo, bylo třeba na něm odvést hodně práce.

Foto: Youri Claessens

Dům původně sloužil jako stáj. V horní úrovni byl sklad krmiva. V současnosti je z něj luxusní příbytek pro hosty majitelů.

Foto: Youri Claessens

Čistě bíle omítnuté zdi jsou jedním z rysů, jimiž se architekti snažili přiblížit původnímu charakteru stavby i místní architektury.

Jako v případě mnoha podobných staveb, byl i tento 200 let starý domek, jenž původně sloužil jako stáj se skladem krmiva v horní části, po léta zanedbávaný a jeho stav tomu cele odpovídal. Zachovat z něj bylo tedy možné pouze několik zdí a kusy střechy. Rozvody vody, elektřiny či kanalizace samozřejmě nepoznal.

Foto: Youri Claessens

Velkou radost udělala architektům možnost zachovat původní trámy vyrobené z mírně opracovaných kmenů stromů.

Foto: Youri Claessens

Stylovým a přitom praktickým prvkem jsou v interiéru niky ve stěnách sloužící jako poličky.

Bylo třeba instalovat solární panely, aby dům získal zdroj elektrické energie. Voda, jež je v domě rozvedena, pochází ze soukromé studny majitelů.

Interiér je nově vyhříván podlahovým topením. Dům je v současnosti zcela soběstačný a není nijak závislý na místní infrastruktuře.

Foto: Youri Claessens

Protože dům funguje zároveň i jako showroom firmy majitelů, lze v něm objevit i spoustu uměleckých dekoračních předmětů.

Foto: Youri Claessens

Dům vyzařuje příjemnou poklidnou atmosféru, která přímo vybízí k relaxaci.

Holandští architekti se rozhodli při rekonstrukci používat pouze základní a přírodní materiály, ideálně z místních zdrojů, aby si domek uchoval v největší možné míře autentický vzhled a charakter.

Foto: Youri Claessens

Zajímavý vzhled, který ovšem dobře zapadá do zvoleného stylu designu, mají ocelové skříňky linky Eginstill, jež zakrývá mramorová pracovní plocha.

Foto: Youri Claessens

V kuchyni je jedna z původních kamenných zdí, které bylo možné zachovat. Architekti ji ochotně nechali přiznanou.

Příkladem mohou být okenní rámy ze dřeva stromu iroko, které jsou místní výroby. Nově dostavěné betonové zdi jsou pak nahozeny bílou omítkou vyrobenou podle tradiční místní receptury.

Foto: Youri Claessens

Kontrast moderního a historického, kontrast bílé a černé, to jsou hlavní ryse interiéru domku.

Architekty velice potěšilo, že mohli zachovat původní dřevěný trámový strop, stejně tak jako původní kamenné zdivo, jež ponechali přiznané v kuchyni a koupelně.

Foto: Youri Claessens

Druhou původní zeď lze objevit v koupelně.

Samotný interiér domu je zařízen kusy mobiliáře, které vyrobily firmy, s nimiž architekti dlouhodobě spolupracují doma v Amsterdamu. Postele Coco-mat jsou typické použitím ryze přírodních materiálů, což se velice dobře hodí ke stylu zařízení domku.

Nenápadnou eleganci dodává interiéru čalouněný nábytek Etoffe Unique, svítidla i koberce pocházejí od prodejce Modern Vintage specializovaného na historicky laděné interiéry.

Foto: Youri Claessens

Výhled jenž se návštěvám majitelů nabízí z jejich dočasného příbytku.

Výsledný efekt si majitelé, kteří jsou sami odborníky na design a zařízení interiérů, nemohou vynachválit. Architektům se podařilo uchovat maximum z původního charakteru domu, ponechat mu autentický historický ráz, ale zároveň z něj ve stejné míře vytvořit elegantní moderní prostor, kterému nic potřebného nechybí.

To vše pak jako třešinka na dortu doplňují nádherné výhledy do okolní přírody plné zeleně.

Foto: Standard Studio

Půdorys domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám