Hlavní obsah

V Londýně otevřeli expozici matematiky od architektky Zahy Hadid

Novinky, nes

Ačkoli se svět s přední architektkou iráckého původu Zahou Hadid rozloučil v březnu tohoto roku, na mnoha místech stále budují a dokončují stavby navržené jejím týmem a nesoucí její charakteristický rukopis. V minulém týdnu si její jméno připomněli v Londýně, kde v Muzeu vědy otevřeli pro veřejnost Wintonovu galerii. Návštěvník nemusí být odborníkem, aby na první pohled vytušil, kdo je autorem návrhu interiéru expozice zasvěcené královně věd - matematice.

Foto: Luke Haye

Ústředním prvkem expozice je letadlo Handley Page Gugnunc postavené v roce 1929.

Článek

Expozice nazvaná Matematika: Wintonova galerie je první trvalá muzejní expozice na světě, kterou studio Zaha Hadid Architects vytvořilo, a kromě jiného odráží architektčinu celoživotní lásku k matematice.

„Byli jsme obrovsky nadšeni, když nám paní Zaha Hadid spolu se svým týmem před dvěma lety poprvé představila myšlenky a vize pro vzhled nové matematické galerie. A byl to hrozný šok pro nás všechny, když nás paní Hadid v březnu tak náhle opustila. Ale jsem si jistý, že právě tato galerie bude trvalým holdem této architektce a ženě, která pomáhala měnit svět, a že bude inspirací pro milióny našich návštěvníků v mnoha dalších letech,“ řekl Ian Blatchford, ředitel Muzea vědy.

Foto: Luke Haye

Fialově nasvícené oblé křivky a plochy představují proudění vzduchu kolem křídel vystaveného letadla.

Expozice je navržena tak, aby návštěvníka prostřednictvím zajímavých příběhů seznámila s tím, jak matematika ovlivňovala a ovlivňuje prakticky veškeré lidské konání, a jak člověka provází na všech jeho cestách.

Ve Wintonově galerii se podařilo shromáždit přes stovku pokladů ze sbírek Muzea vědy - z oblasti vědy, technologií inženýrství a matematiky.

Foto: Luke Haye

V samém srdci galerie je hlavní objekt expozice - letadlo společnosti Handley Page, model „Gugnunc“, které bylo postaveno v roce 1929 speciálně pro soutěž bezpečných aeroplánů vyhlášenou Nadací Daniela Guggenheima za účelem propagace letectví.

Architektka právě od tohoto letadla odvinula vizuální podobu celé expozice, když do jejího středu navrhla oblé křivky a plochy nasvícené fialovými světly. Zdánlivě pouze estetické útvary ve skutečnosti znázorňují proudění vzduchu okolo křídel vystaveného dvouplošníku během letu.

Foto: Luke Haye

Vizualizace a manipulace letového pole okolo letadla Handley Page za použití výpočetních nástrojů založených na matematických zákonitostech letu.

Tvar jeho křídel ovlivnil právě převratný výzkum na poli aerodynamiky a tím tak pomohl pozměnit veřejné mínění týkající se bezpečnosti letecké dopravy.

Zaha Hadid a matematika
Sama Zaha Hadid se nadchla pro geometrii během studia matematiky na univerzitě. Obě disciplíny, matematika a geometrie, jsou úzce svázány s architekturou. Architektka pokračovala v prozkoumávání hloubky tohoto svazku po zbytek svého profesního života. Právě nový pohled na architekturu využívající zákonitosti matematiky, logiky a geometrie společně s pokročilou technologií designu se stal charakteristickým rysem jejích návrhů a nejenom své partnery ve studiu, ale celý svět tak naučila dívat se na prostor a tvar úplně jiným způsobem.„Když jsem vyrůstala v Iráku, matematika byla součástí každodenního života. Hráli jsme si s matematickými problémy stejně, jako jsme používali pero a papír pro své kresby - matematika byla na stejné úrovni jako skicování,“ řekla jednou Zaha Hadid.
Foto: Luke Haye

Návštěvníci expozice mají možnost se obdivovat více než stovce vzácných exponátů ukazujících, jak se matematika projevuje v našem každodenním životě.

Matematická expozice ve Wintonově galerii je návštěvníkům volně přístupná na adrese Exhibiton Road v Londýně a potěší nepochybně jak fanoušky matematiky, tak děl slavné spisovatelky.

„Matematika, ač tak složitá pro mnohé, je neuvěřitelně užitečná. Pro ty, jež mají nadání, je navíc krásná. Jsem potěšen, že i tato expozice bude zrovna tak užitečná, jako krásná,“ řekl při příležitosti slavnostního otevření výstavy zakladatel Wintonovy galerie David Harding.

Anketa

Líbí se vám takto navržená expozice matematiky?
Ano, vypadá rozhodně zábavněji, než běžné hodiny matematiky ve škole.
50,2 %
Nevím, matematika mě nezajímá.
2,3 %
Ne, je to na můj vkus příliš divoké.
47,5 %
Celkem hlasovalo 213 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám