Současní majitelé dům koupili od starší dámy, která na něm neprováděla žádné zásadní úpravy od té doby, co byl postaven. Dosavadní podoba ovšem byla poněkud tmavá a pochmurná. Dokonce si majitelé ani příliš neužili zmiňovaných výhledů do kraje.

Majitelé si přáli dům ze 70. let modernizovat a rozšířit. Archtiekti dali ve svém návrhu jasně najevo, kde jejich práce začíná a kde končí.

Majitelé si přáli dům ze 70. let modernizovat a rozšířit. Architekti dali ve svém návrhu jasně najevo, kde jejich práce začíná a kde končí.

FOTO: Martin Gardner

Nově vytvořené boxy jsou obloženy panely z vláknitého cementu.

Nově vytvořené boxy jsou obloženy panely z vláknitého cementu.

FOTO: Martin Gardner

Noví majitelé proto požádali architekty z místního ateliéru AR Design Studio o proměnu domu. Toužili především po rozšíření společných prostor v domě a také pro jeho prosvětlení. Architekti jim vyhověli a ke stávajícím 242 čtverečním metrům plochy podlah přidali dalších 26 čtverečních metrů.

Novou tvář má i vstup do domu. Také ten architekti vložili do jasně ohraničeného boxu. Tentokrát ovšem vertikálně orientovaného.

Novou tvář má i vstup do domu. Také ten architekti vložili do jasně ohraničeného boxu. Tentokrát ovšem vertikálně orientovaného.

FOTO: Martin Gardner

Od vstupu lze po schodech sejít do sníženého přízemí, kde jsou jak soukromé pokoje, tak malý společneský prostor a vychází se tudy na zahradu. Po schodech vzhůru se vystupuje do zvýšeného přízemí, které je hlavním podlažím domu.

Od vstupu lze po schodech sejít do sníženého přízemí, kde jsou jak soukromé pokoje, tak malý společenský prostor, a vychází se tudy na zahradu. Po schodech vzhůru se vystupuje do zvýšeného přízemí, které je hlavním podlažím domu.

FOTO: Martin Gardner

V trojpodlažním domě je pět soukromých pokojů, které lze objevit jak v horních, tak i nižších podlažích. V přízemí byly a jsou převážně společenské prostory, kde se rodina setkává při společném programu i jídle a kde se rovněž schází se svými návštěvami, které tak ráda hostí.

Právě tento velký společenský prostor má celou dlouhou stěnu prosklenou a nabízí tak obyvatelům ničím nerušené výhledy do zahrady a daleko do kraje.

Díky rozšíření bylo mořžné pro kuchyň najít dostatečně velký prostor a zároveň ji propojit s ostatními zónami velké společenské místnosti.

Díky rozšíření bylo možné najít pro kuchyň dostatečně velký prostor a zároveň ji propojit s ostatními zónami velké společenské místnosti.

FOTO: Martin Gardner

Z kuchyně lze vejít do spíže, nebo do technické místnosti domu. Jejich dveře jsou ovšem dobře maskované.

Z kuchyně lze vejít do spíže, nebo do technické místnosti domu. Jejich dveře jsou ovšem dobře maskované.

FOTO: Martin Gardner

Architekti po domluvě s klienty zavrhli možnost snažit se o nějaký vyloženě nenápadný zásah do vzhledu domu tak, aby nebylo poznat, kde začíná původní a nová část. Namísto toho nově dostavěné prvky vizuálně jasně oddělili.

Na podkladu cihlové fasády tak vytvořili na obou stranách domu výrazný, ovšem vkusný box obložený panely z vláknitého cementu v granitové barvě. Na straně směřující do zahrady má tento box horizontální orientaci a rámuje nově přistavěnou část i původní objem, který je nyní zakomponován do nových společenských prostor.

V centrální části hlavního podlaží je umístěna hlavní jídelna. Za jejím stolem je dostatek místa pro celou rodinu i její hosty.

V centrální části hlavního podlaží je umístěna hlavní jídelna. Za jejím stolem je dostatek místa pro celou rodinu i její hosty.

FOTO: Martin Gardner

Interiér je vymalován ve světlých barvách, aby na stěnách a stropě vynikla stínohra slunce a stromů na zahradě.

Interiér je vymalován ve světlých barvách, aby na stěnách a stropě vynikla stínohra slunce a stromů na zahradě.

FOTO: Martin Gardner

Na čelní fasádě domu je stejně vyhlížející box, který je ovšem orientovaný vertikálně, výškou zasahuje přes dvě podlaží a lemuje vstup do domu a zádveří.

Jednou z předností domu je jeden z nejhezčích výhledů v celém Winchestru.

Předností domu je jeden z nejhezčích výhledů v celém Winchestru.

FOTO: Martin Gardner

FOTO: Martin Gardner

Jak vysvětlují architekti, vlastní interiér navrhli v jemných barvách, které jsou zvoleny tak, aby „nepřebíjely“ krajinu za okny. Všechny barvy na stropech a stěnách jsou světlé i proto, aby na nich hezky vynikla hra světla a stínu, jak se sluneční paprsky prodírají během dne z různých úhlů přes větve okolních stromů a dopadají skrz velké okno dovnitř domu.

Původní podoba domu před rozšířením

Původní podoba domu před rozšířením

FOTO: Martin Gardner

Původní podoba hlavního podlaží: 1 - hala, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - obývací pokoj, 5 - komora, 6 - toaleta

Původní podoba hlavního podlaží: 1 - hala, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - obývací pokoj, 5 - komora, 6 - toaleta

FOTO: AR Design Studio (2x)

Nová podoba hlavního podlaží: 1 - neoficiální jídelna, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - technické zázemí, 5 - spíž, 6 - vstup, 7 - WC, 8 - dvorek před vchodem, 9 - záhon, 10 - horní zahrada, 11 - venkovní jídelna, 12 - obývací pokoj, 13 - spodní terasa.

Nová podoba hlavního podlaží: 1 - méně oficiální jídelna, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - technické zázemí, 5 - spíž, 6 - vstup, 7 - toaleta, 8 - dvorek před vchodem, 9 - záhon, 10 - horní zahrada, 11 - venkovní jídelna, 12 - obývací pokoj, 13 - spodní terasa