Hlavním záměrem architektů bylo především otevřít zadní stěnu domu směřující do zahrady vsazením velikého okna. Stejně tak chtěli učinit se stranami domu.

Řešením se nakonec ukázala být v maximální míře prosklená přístavba. Velké prosklené posuvné dveře směřující do zahrady hezky propojují vnitřek domu s venkovním prostorem, boční okna pak přivádějí světlo dovnitř domu i v ranních a pozdních hodinách.

V rámci úprav interiéru se podařilo vytvořit novou místnost ve sklepních prostorách.

V rámci úprav interiéru se podařilo vytvořit novou místnost ve sklepních prostorách.

FOTO: Dennis De Smet

Střecha v původní podobě působila až nepříjemně mohutným dojmem. Architekti ji proto odlehčili tím, že její barvu přiblížili barvě cihel.

Střecha v původní podobě působila až nepříjemně mohutným dojmem. Architekti ji proto odlehčili tím, že její barvu přiblížili barvě cihel.

FOTO: Dennis De Smet

Novinkou je i střešní okno vsazené přímo nad vstup. Prosklením podlahy horního patra se světlo z něj dostane až do přízemí, do haly.

Novinkou je i střešní okno vsazené přímo nad vstup. Prosklením podlahy horního patra se světlo z něj dostane až do přízemí, do haly.

FOTO: Dennis De Smet

V úctě k původní architektuře se autoři rozhodli, že přístavbu nebudou maskovat jako původní součást objektu, ale že zcela otevřeně přiznají, odkud až kam sahá jejich vlastní práce.

Novou část proto ohraničili zřetelnými černými rámy, do nichž jsou zasazeny prosklené plochy. V rámci rekonstrukce původního domu pak ovšem použili stejné černé rámy i k oknům, aby se vzhled přístavby logicky vizuálně propojil.

Architekti vzhled přístavby provázali se vzhledem stávající stavby prostřednictvím černých okenních rámů a prostorů v jejich okolí.

Architekti vzhled přístavby provázali se vzhledem stávající stavby prostřednictvím černých okenních rámů a prostorů v jejich okolí.

FOTO: Dennis De Smet

Prosklenou podlahou na chodbě v horním patře přichází světlo i do vstupní haly v přízemí.

Prosklenou podlahou na chodbě v horním patře přichází světlo i do vstupní haly v přízemí.

FOTO: Dennis De Smet

Součástí úprav původního domu byla rovněž výměna střešní krytiny a izolace. Původní černá břidlice začala mít po letech nepříliš vábný narůžovělý odstín a působila „těžce“. Architekti proto nechali položit krytinu novou a předtím střechu důkladně zaizolovali.

I v nové podobě je střecha břidlicová, odstín materiálu je ovšem jiný, blíží se hodně pískovému zbarvení cihel zdí domu. Architekti tím setřeli přílišný rozdíl mezi domem a jeho střechou, takže stavba působí jako celek výrazně kompaktněji.

Díky přístavbě původně poněkud pochmurný dům získal spoustu světla a jeho interiér je hezky provázán se zahradou.

Díky přístavbě původně poněkud pochmurný dům získal spoustu světla a jeho interiér je hezky provázán se zahradou.

FOTO: Dennis De Smet

Zajímavým architektonickým detailem je způsob zasazení posuvných skleněných dveří. Ty končí o něco výše, než je strop. Architekti vysvětlují, že díky tomu je z oken lépe vidět, například i špičky okolních stromů.

Zajímavým architektonickým detailem je způsob zasazení posuvných skleněných dveří. Ty končí o něco výše, než je strop. Architekti vysvětlují, že díky tomu je z oken lépe vidět, například i špičky okolních stromů.

FOTO: Dennis De Smet

FOTO: Dennis De Smet

Přidáním nového prostoru se logicky pozměnilo také uspořádání interiéru domu. Architekti přemístili kuchyň tak, aby byla propojena se zahradou a částečně i s nově vytvořenou společenskou zónou a byl z ní hezký výhled na zahradu.

Stavební úpravy se mírně dotkly i sklepního prostoru, kde se podařilo vytvořit nový pokoj.

Hezkým detailem je volba barvy dřevěné podlahy. Barvou se velmi blíží barvě fasád domu, což funguje jako prvek propojující hezky interiér a exteriér domu.

Hezkým detailem je volba barvy dřevěné podlahy. Odstínem se velmi blíží barvě fasád domu, což funguje jako prvek propojující interiér a exteriér domu.

FOTO: Dennis De Smet

Kuchyň je od společenské zóny částečně oddělena stěnou. Je z ní však hezky vidět na zahradu, s níž je propojena.

Kuchyň je od společenské zóny částečně oddělena stěnou. Je z ní však hezky vidět na zahradu, s níž je propojena.

FOTO: Dennis De Smet

FOTO: Dennis De Smet

Také v horním podlaží došlo k jistým změnám. Tou nejdůležitější je vsazení střešního okna v prostoru nad halou, čímž se prosvětlil i prostor v horním podlaží, zvláště v chodbě.

A aby mohlo světlo pronikat dále do interiéru, až do zmiňované haly, nechali architekti část podlahy v místech pod střešním oknem prosklít.

Stav před proměnou - čelní strana domu

Stav před proměnou – čelní strana domu

FOTO: Dennis De Smet

Stav před proměnou

Stav před proměnou

FOTO: Dennis De Smet

Architekti, kteří nad projektem dočasně spojili své síly, si pochvalují možnost významným způsobem upravit nejenom vzhled domu, ale také prosvětlit jeho interiér a nabídnout mladé rodině příjemný, moderní domov rozložený v současnosti na celkové ploše 370 čtverečních metrů.

Schema: François Martens a Edouard Brunet