Byt má plochu podlah o velikosti 45 m², ale celkem lákavý půdorys. Kuchyň a koupelna byly umístěny stranou od hlavní plochy, kterou původně tvořily dva pokoje a obývák. Architektka nechala odstranit většinu příček a propojila tak všechny samostatné místnosti do jediného celku. Kuchyň pak přesunula do výklenku vedle koupelny, jenž byl původně vyčleněn pro jídelnu, takže pro obytnou a klidovou zónu vznikl prostor ve tvaru dlouhého kvádru.

Jeho jednu třetinu pomocí televizní stěny s nábytkem opticky oddělila a vytvořila v ní světlou, vzdušnou ložnici, která ovšem není zcela oddělena od zbytku bytu.

Zbývající hlavní prostor může majitel využívat variabilním způsobem. Tu k odpočinku, tu ke studiu, tu k práci. Zadní stěnu tvoří nejenom skříňky, ale velký upravitelný policový systém sloužící jako knihovna, místo pro výstavu sbírek a – v neposlední řadě – jako prolézačky pro kočky. (Naprosté otevření prostoru muselo čtyřnohé obyvatelky bytu vysloveně nadchnout, protože takto mají z každého místa neustálý přehled o dění v celém bytě.)

Celou zadní stěnu zabírá soustava skříněk a policový systém.

Celou zadní stěnu zabírá soustava skříněk a policový systém.

To, že kočky jedí na stole, je normální. Minimálně pro ně a jejich chovatele.

To, že kočky jedí na stole, je normální. Minimálně pro ně a jejich chovatele.

Majitel bytu má velkého koníčka. Sbírá figurky akčních hrdinů a tenisky. Přál si proto, aby obojí bylo zakomponováno do interiéru jako jeho nedílná součást i jako vyjádření jeho životního stylu.

Hlavní předností nové dispozice je mnohem větší množství světla, jež může volně proudit do všech koutů domácnosti. Žádná ze stěn světlo nyní neblokuje.

Kuchyň tak může být klidně na vzdálenější straně od okna, a přesto je v ní stále více světla než při původním uspořádání.

Police slouží nejenom jako knihovna, ale také jako výstavka sbírky figurek hrdinů a - v neposlední řadě - jako prolézačka pro majitelovy kočky.

Police slouží nejenom jako knihovna, ale také jako výstavka sbírky figurek hrdinů a – v neposlední řadě – jako prolézačka pro kočky.

Společenská zóna bytu funguje jako obývací pokoj, studovna, pracovna i promenáda pro kočky.

Společenská zóna bytu funguje jako obývací pokoj, studovna, pracovna i promenáda pro kočky.

Zajímavým detailem je zařízení koupelny, kde je dvojice umyvadel místo jednoho. Je to proto, že se klient bude brzy ženit.

Mnoho prvků zařízení bytu nechala architektka vyrobit na zakázku. Jedním z nich jsou bíločerné věšáky na oděvy v koupelně a v obýváku. Zatímco v koupelně na něm majitel suší prádlo, v obývacím pokoji supluje skříň.

Ložnici od zbytku domácnosti odděluje televizní stěna.

Ložnici od zbytku domácnosti odděluje televizní stěna.

Kuchyň je v malém výklenku, kde bývala dříve jídelna. Architektka v ní zkobinovala nerez s překližkou.

Kuchyň je v malém výklenku, kde bývala dříve jídelna. Architektka v ní zkombinovala nerez s překližkou.

Hlavním cílem architektky však bylo vytvořit prostředí, které se dokáže co nejlépe, a pokud možno okamžitě, přizpůsobit nejenom klientovu životnímu stylu, ale především jeho aktuální potřebě.

I proto se všude, kde to jen trochu šlo, vyhnula tradičnímu nábytku, jenž by někdy až zbytečně konkretizoval způsob užití daného prostoru, a navrhla prostorově otevřená, flexibilní řešení.

V koupelně jsou již připravena dvě umývadla. I ona mají industriálně laděný design.

V koupelně jsou již připravena dvě umyvadla. I ta mají industriálně laděný design.

Koupelna je obložena obklady ve vysokém bílém lesku, který podtrhuje industriální ladění bytu.

Koupelna je obložena obklady ve vysokém bílém lesku, které podtrhují industriální ladění bytu.

Interiér pak, opět v duchu klientova stylu, navrhla převážně v lehce industriálním stylu. V kuchyni využila jak nerez, tak překližku, v obývací zóně zakomponovala stará průmyslová svítidla a sladila je s vintage sedačkou.

Hojně využívaná bílá barva není proto v tomto případě jen snahou opticky zvětšit prostor bytu, ale zároveň tato barva nejlépe působí jako neutrální pozadí pro různorodé děje a potřeby mladého klienta.

Původní podoba bytu

Původní podoba bytu

FOTO: ST Design Studio (2x)

Nová podoba bytu

Nová podoba bytu