Hlavní obsah

Řadový dům se jako architektonická premiéra více než vydařil

Novinky, nes

Premiérou se stal v jistém smyslu projekt řadového domu, který v ukrajinském Charkově navrhla dvojice tamních architektů - Alexander a Marina Pominčukovi. Řadový dům navrhovali totiž poprvé a hned upoutali pozornost světových odborných médií. Chváleni jsou zejména za nápadité řešení fasád i za uspořádání interiéru jednotlivých bytů, jejichž důležitým prvkem je schodiště.

Foto: Ivan Avdeenko

Z přízemí se vychází na zahradu za domem.

Článek

Komplex řadových domů na první pohled upoutá velice kompaktním vzhledem. Není divu, architekti se museli se svým návrhem vejít na velice omezený prostor. Nakonec jimi navržená stavba zabírá 285 čtverečních metrů. Domy také nesměly vypadat příliš robustně, aby příliš nezatížily celkový vzhled okolní zástavby.

Foto: Ivan Avdeenko

Velký obdiv si architekti u odborných periodik vysloužili především za svůj návrh fasády řadových domků.

Foto: Ivan Avdeenko

pro domy nebylo v dalé lokalitě moc místa. I proto musel být jejich návrh především kompaktní.

Foto: Ivan Avdeenko

Zatímco před domy mnoho volného prostoru není, za domy je zahrada.

To, čím si ale objekty získají oko i srdce kolemjdoucího, je řešení jejich fasád. S hravostí a nápaditostí je totiž autoři návrhu pokryli dřevěnou mřížkou uspořádanou do nepravidelných geometrických útvarů.

Zatímco dřevu pak ponechali jeho původní barvu, obložení bočních stěn, stejně jako s nimi sladěné rámy oken a dveří, mají barvu granitu. Celek působí nečekaně vstřícným, útulným dojmem.

Foto: Ivan Avdeenko

Hezkým designovým nápadem je použití pestrých dlaždic na obklad stěny za pracovní deskou v kuchyni.

Foto: Ivan Avdeenko

Klientka si ve své domácnosti mohla dovolit vyčlenit velkorysý prostor pouze pro kuchyni.

Foto: Ivan Avdeenko

Kuchyň je místem, kde je na zemi položena vinylová podlaha. V ostatních částech bytu jsou to parkety.

Stejné útulnosti dosáhli pak oba architekti i v interiéru, byť k tomu využili trochu jiných prostředků. Jak sami říkají, první byt, který v domech navrhli, obývá mladá klientka, s níž se dohodli na stylu jemně inspirovaném středomořským rázem.

Foto: Ivan Avdeenko

Koupelna je v přízemí, ukryta v samostatném boxu.

Foto: Ivan Avdeenko

Jedna ze stěn boxu s koupelnou slouží i jako úložný prostor.

Foto: Ivan Avdeenko

Koupelna v přízemí

Domácnosti dominuje především bílá barva, v níž je barevná jenom výmalba některých stěn, a také některé kusy nábytku. Proteplujícím prvkem jsou dřevěné parketové podlahy, na něž navazuje v kuchyňské zóně vinyl, ovšem v imitaci borového dřeva.

Hezkým prvkem jsou keramické dlaždice použité jako obklad na stěně za pracovní deskou v kuchyni a poté zopakované i na stěně za pračkou v prvním patře.

Středomořskému duchu hodně napomáhá volba první doplňkové barvy v interiéru - jasná, světle modrá. Druhou doplňkovou barvou je žlutá, použitá hlavně v kuchyni.

Foto: Ivan Avdeenko

Hezkým nápadem je pohodlné sedátko pod oknem přímo lákající k četbě.

Foto: Ivan Avdeenko

V mezaninu je uložena první ložnice a pracovna.

Interiér domu je rozčleněn do dvou podlaží, mezi něž je vložen mezanin. Vše propojuje schodiště. To funguje nejenom jako hlavní dopravní tepna, ale také jako místo, kudy poplyne veškerá komunikace.

Svůj pohled na úlohu schodiště v bytě připodobnili architekti k pohledu na knihovnu. Každá z částí bytu, do níž se nabízí pohled ze schodiště, je jako pohled do jiného oddílu knihovny s jiným žánrem.

V tomto případě se návštěvníkovi v přízemí nabízí pohled především na velkoryse pojatou kuchyni s jídelním stolem. V samostatném boxu je umístěna koupelna a na vyvýšeném podiu za ní je pak hala. Z kuchyně se vychází do zahrady, která je za domem.

Foto: Ivan Avdeenko

V prvním patře je druhá ložnice s proskleným koupelnovým boxem.

Foto: Ivan Avdeenko

V prvním patře je ložnice s proskleným boxem koupelny.

V mezaninu je první ložnice s pracovním stolkem a pohodlným sedátkem pod oknem určeným pro četbu.

Horní patro má ryze soukromý charakter. Je zde druhá ložnice doplněná proskleným boxem s koupelnou. V ní je nejenom toaleta a sprchový kout, ale také prádelní zóna.

Foto: Alexander a Marina Pominčukovi

Průřez domem

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám