Hlavní obsah

Klasické záclony a závěsy jsou stále populární. Do bytu vnesou dynamiku

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože dnes existují různé systémy zastínění, klasické záclony a závěsy si stále udržují vysokou oblibu. Vzdušné nařasené látky vytvářejí protiklad ke strohým roletám či žaluziím nebo posuvným panelovým stěnám.

Foto: Bellissimo (3x)

Obloukové okno – záclona výška 290 cm (3200 Kč/bm), kolejnice do obloukového okna délka 300 cm (1667 Kč), montáž (875 Kč).

Článek

Hodí se spíš do klasických interiérů, kde se podílejí na estetickém dojmu místnosti, ale také ji chrání před sluncem a zabraňují nežádoucím pohledům dovnitř.

Ač se to možná nezdá, také garnýže jsou jejich důležitou součástí. Jsou nejen velmi užitečné, pokud si potrpíme na záclony a závěsy, ale jsou zároveň jedinečnou dekorací tradičního i moderního bytu. Garnýž nevybíráme jen podle délky, zaměříme se i na její materiál.

Garnýžové systémy

Rozlišujeme ozdobné a technické garnýže. Ozdobné tyče jsou i při zatažení závěsů viditelným zdobným prvkem interiéru. Jsou z různých materiálů – dřeva, mosazi, železa, nerezu, ale také z akrylátů nebo skla. Mohou být jednotyčové, dvoutyčové i třítyčové s různými typy zakončení a různých průměrů.

Foto: Bellissimo

Dvojitá garnýž, délka 185 cm (4157 Kč), montáž 1050 Kč.

Klasické ozdobné tyče se vyrábějí ve standardních průměrech s kroužky, zato vzhled moderních ozdobných tyčí podléhá trendům. Dnes to jsou hranaté nerezové nebo mosazné profily s možností posunu závěsů šňůrou.

Jsou to dřevěné, mosazné, akrylátové, nerezové nebo železné tyče o průměrech od 10 mm do 60 mm s rozličnými koncovkami. Kvalitní tyče mají kroužky s teflonovou nebo alespoň plastovou výstelkou, zaručující tiché a snadné klouzání kroužků po povrchu tyče. Zároveň i chrání tyč před otěrem.

Ozdobné moderní garnýže nabízejí navíc i slitiny hliníku nebo titanu. Důležitou roli hraje také tvar. V poslední době jde o různé čtvercové nebo obdélníkové průřezy. Nový trend v designu představují celohliníkové garnýže s efektem broušeného povrchu. Mají elegantní vzhled a vyzařuje z nich luxus.

Foto: Kika

Garnýž — kolejnice Saskia, délka 140 cm, průměr 12 mm, 2 tyče, vzhled ušlechtilá ocel (999 Kč).

Technické systémy vyžadují dokonalou funkčnost a snadnou manipulaci, od ovládání rukou za látku přes šňůrové nebo řetízkové ovládání až po motorové systémy s dálkovým ovládáním.

Dekorativní i praktické

Nejen záclony, ale i závěsy poskytují úplné zatemnění nebo jen lehké odstínění. Používají se tradiční přírodní materiály (bavlna, len, hedvábí, vlna), ale i polyesterové látky s podílem kovu zapracované netradičním způsobem. Textilie z umělých vláken imitujících bavlnu, vlnu a hedvábí jsou lehké jako vánek.

Foto: Jysk

Závěs Yngen dvojitý v krémové barvě (1 kus/699 Kč), rozměr 140 245 cm, 100% polyester, praní na 30 °C, nesušit v sušičce.

Zajímavou kombinací jsou tzv. koordináty, kde se vzor závěsu opakuje v jednodušší nebo průsvitné formě i na zácloně. Záclony i závěsy se šijí do řasicích stuh, efektní je zavěšení na šitá poutka nebo provlečení nerezovými, mosaznými či dřevěnými kroužky.

Jednoduchá elegance

Přírodní styl uplatňujeme v interiérech, kde hraje hlavní roli dřevo. Jednoduchý způsob ušití i zavěšení preferujeme u záclon potištěných, které jsou samy o sobě dekorativní. Takové záclony stačí doplnit např. šálem sytější barevnosti.

Foto: Ikea

Závěsy Sanela (1490 Kč), rozměry 300 x 140 cm, materiál 100% bavlněný samet prvotřídní kvality, snadno se upraví do požadované délky. Tlumí zvuk a světlo, zabraňuje pohledům dovnitř.

Stále módní jsou transparentní látky v pastelových barvách s vetkaným kovem. Nadčasové je geometrické vzorování, které se hodí ke klasickému i stylovému nábytku. Záleží na ušití, které může být jednoduché nebo zdobné.

Pruhy, kostky a kruhy budou vždy moderní a dobře kombinovatelné. Pojítkem by měla být barevnost. Látky, které se objevují na závěsech, lze uplatnit na přehozech, ubrusech či polštářcích, což celý interiér sceluje.

Nové technologie

Nový rozměr do prostoru vnášejí strukturované materiály. Díky moderním technologiím vznikají nevšední látky, např. s vytkávanými vzory či samety s různou výškou vlasu nebo různě vyšívané látky.

Foto: Bellissimo

Záclona výška 300 cm (758 Kč/bm), závěs šíře 140 cm (2029 Kč/bm), kolejnice 23,4 m (10 449 Kč), montáž kolejnic 8225 Kč, boční střapce (1880 Kč/ kus), šití záclon a závěsu (12 939 Kč).

Oblíbené jsou i futuristické textilie s vetkávanými kovovými vlákny a leskem, svítící textilie se zabudovanými čipy, látky vyřezané laserem, dekorace vložené mezi dvě vrstvy materiálu, textilie zdobené přívěsky i látky tkané v několika vrstvách.

Barvy a vzory

Při nákupu je jasné, že kvalita znamená vyšší cenu. Pevné materiály jako taft, hedvábí, satén nebo brokát se hodí do reprezentativnějších prostor. Na prosvětlení místnosti zvolíme lehký průsvitný materiál. Dekoračními látkami můžeme opticky měnit rozměry místností.

Červená barva místnost proteplí, modrá působí chladně, zelená uklidňuje a žlutá je veselá.

Foto: Kika

Hotový závěs Micro 140 x 245 cm, pověšení za poutka, 100% polyester, praní na 30 °C, různé barvy.

Svislé pruhy prostor zvyšují, vodorovné snižují, velké vzory zmenšují. Na celkovém dojmu se podílí i způsob zavěšení.

Další dimenzi získají závěsy kombinováním látek. Zajímavé je spojení saténu a sametu, organzy s krajkou či skládané a hladké úseky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Záclony podle typu ušití

Řasené páskou (s řasením tužkovým, ozdobným, se skupinovým řasením, se suchým zipem)

S ušitými záhyby nebo sklady

Zavěšené na šitá poutka

Zavěšené narážecími kruhy (plastovými, kovovými)

Vídeňské — vzhůru řasené

Víte, že…

Výsledná kombinace garnýže, záclony a závěsu bude efektní, poradíme-li se s designérem přímo doma. Krásu záclony umocňuje její nařasení.

Minimální doporučené řasení záclony je dvojnásobek šířky okna, lépe ale vypadá 2,5- až 3násobek. Voály jsou určené jen na dekoraci, večer je přes ně zvenčí vidět. Nehodí se ani na záclony, protože výrazně ubírají množství světla proudícího do místnosti.

Přesah garnýže přes okraj okna při použití závěsů má být minimálně 20 až 30 cm, aby shrnutý závěs nezasahoval do okna. I na dekorativní závěs použijeme alespoň jeden pruh tkaniny šíře 130 až 150 cm. Úzký pruh látky na okně nevypadá hezky. Dobře nepůsobí ani příliš krátké záclony, třeba do poloviny okna. Čím je záclona delší, tím vypadá elegantněji.

Pro větší výhled z okna použijeme raději římské rolety ze záclonoviny nebo překřížené záclony. Špatně našitá řasicí páska znehodnotí celkový dojem z jinak krásné záclony nebo závěsu. Správně ušitá záclona má začínat přesně u spodního okraje kroužku garnýže a v případě technických garnýží je má zcela překrývat.

Sladit barvu sedačky a závěsu se podaří, budeme-li mít s sebou vzorek látky ze sedačky. Jistější ale je návštěva designéra na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám