Byt má celkovou plochu podlah 53 m². Jeho původní dispozice byla kdysi 2+1. Předchozí majitelé ji ovšem změnili na 3+kk. Kuchyňský kout byl přitom nečekaně umístěn do předsíně. Martin proto stávající dispozici zachoval, ovšem s jistými úpravami.

Kompletní rekonstrukce mu nakonec zabrala s delšími přestávkami takřka dva roky. Do této doby ovšem započítává i dobu, kdy plánoval a navrhoval veškeré změny.

V předsíni a v některých dalších místnostech majitel vytvořil podhledy, do nichž zasadil LED světla.

V předsíni a v některých dalších místnostech majitel vytvořil podhledy, do nichž zasadil LED světla.

Nejenomže měnil mírně podobu místností (rozšířil předsíň na úkor ložnice v blízkosti dveří, aby vzniklo místo na vestavnou skříň), posunoval dveře některých místností, ale musel také vyměnit veškeré inženýrské sítě.

Pro zajímavost: elektroinstalace byly ještě hliníkové. Vyměnit bylo samozřejmě potřeba i rozvody vody. To ovšem Martinovi nakonec vyhovovalo. Mohl upravit jejich směřování a vedení tak, aby v budoucnosti, v případě potřeby oprav, byly snadno přístupné.

Vzhled všech místností je sjednocen.

Vzhled všech místností je sjednocen.

„Také jsem vyboural dveře do obývacího pokoje. Tím jsem jej propojil s předsíní a byt se prosvětlil,” píše Martin.

Zajímavým nápadem jsou malé niky vytvořené na stěně obývacího pokoje v blízkosti kuchyně.

Zajímavým nápadem jsou malé niky vytvořené na stěně obývacího pokoje v blízkosti kuchyně.

Do malých výklenků bude možné umístit jak dekorativní prvky, tak ale třeba koření.

Do malých výklenků bude možné umístit jak dekorativní prvky, tak ale třeba koření.

Jako mnoho majitelů starších bytů musel čtenář změnit zařízení koupelny. Kvůli vaně v ní nebylo téměř k hnutí. Martin ji proto odstranil a nahradil praktičtějším sprchovým boxem s hlubokou vaničkou. Zároveň pozměnil umístění umyvadla, pračky i sprchového boxu.

Nový vzhled ložnice. Celostěnná tapeta s výhledem na moře i výmalba ve vínové barvě zmizely.

Nový vzhled ložnice. Celostěnná tapeta s výhledem na moře i výmalba ve vínově barvě zmizely.

Proměnou prošly rovněž stropy a podlahy v celém bytě. V předsíni, koupelně a na WC jsou podhledy a v nich instalované LED osvětlení. V pokojích a v předsíni pak majitel nechal položit kvalitní plovoucí podlahy, s nimiž v pokojích barevně sladil nové vnitřní parapety.

Velká nika vedle okna v malém pokoji slouží jako úložný prostor.

Velká nika vedle okna v malém pokoji slouží jako úložný prostor.

Zajímavým rysem bytu je využití výklenků ve zdi, kde Martin vytvořil malé niky pro umístění dekoračních předmětů. Je možné je spatřit v obývacím pokoji a v předsíni, na sloupech, které bylo třeba dozdít, aby vestavná skříň mezi nimi mohla být dostatečně hluboká.

Na krémové obklady navazují na úrovni umyvadla a také ve sprchovém boxu vertikální široké světle hnědé pruhy lemované kostičkou.

Na krémové obklady navazují na úrovni umyvadla a také ve sprchovém boxu vertikální široké světle hnědé pruhy lemované kostičkou.

V koupelně se vše změnilo, včetně umístění jejího zařízení. Povedeným nápadem je zopakování tenké hnědé bordury ještě v horní části stěn.

V koupelně se vše změnilo, včetně umístění jejího zařízení. Povedeným nápadem je zopakování tenké hnědé bordury ještě v horní části stěn.

Většina místností byla původně vymalovaná sytými živými barvami. Martin celkový vzhled interiéru velice zklidnil a modernizoval. „Na stěny i stropy jsem všude použil hladkou sádrovou omítku, která minimalizuje usazování prachu, zjednodušuje nároky na údržbu a obecně zlepšuje klima v bytě. Její další velkou výhodou je možnost snadné opravy a zapravení, díky čemuž místo oprav po jemném přebroušení není znatelné,” vysvětluje Martin.

Vanu nahradil sprchový kout.

Vanu nahradil sprchový kout.

Toaleta má zásobník na vodu skrytý za stěnou, přístup ke stoupačkám je maskován skleněnými dvířky s motivem bambusu.

Toaleta má zásobník na vodu skrytý za stěnou, přístup ke stoupačkám je maskován skleněnými dvířky s motivem bambusu.

Kuchyňský kout je nově instalován v obývacím pokoji. Martin si jej nechal vyrobit na míru s tím, že do něj nechal rovnou zabudovat i vestavné spotřebiče. Nechybí myčka, indukční varná deska, elektrická trouba ani digestoř. Při volbě vzhledu linky se rozhodl pro provedení dvířek ve vysokém lesku se skrytými úchyty, tlumením a výsuvy s měkkými dorazy. Deska za pracovní plochou je z lesklého barevného akrylátu, aby její údržba byla co nejsnazší. K osvětlení pracovní plochy i horních skříněk pak majitel použil LED svítidla v lištách.

Původní stav bytu

Původní stav bytu