Hlavní obsah

Kompletní rekonstrukce bytu prospěla. Z divočiny se stala klidná domácnost

Novinky, nes

Byt v neobyvatelném stavu koupil v pražských Vršovicích náš čtenář Martin. Plánoval jej jako investici do budoucna s tím, že by jej jednou mohl využívat někdo z rodiny. Veškeré práce si zvládl provést sám, aby měl - jak říká - jistotu, že budou odvedeny kvalitně.

Foto: Archiv čtenáře (12 x)

Majitel přesunul kuchyň do obývacího pokoje. Dvířka zvolil ve vysokém bílém lesku. Žlutý panel za pracovní plochou je akrylátový.

Článek

Byt má celkovou plochu podlah 53 m². Jeho původní dispozice byla kdysi 2+1. Předchozí majitelé ji ovšem změnili na 3+kk. Kuchyňský kout byl přitom nečekaně umístěn do předsíně. Martin proto stávající dispozici zachoval, ovšem s jistými úpravami.

Kompletní rekonstrukce mu nakonec zabrala s delšími přestávkami takřka dva roky. Do této doby ovšem započítává i dobu, kdy plánoval a navrhoval veškeré změny.

Foto: Archiv čtenáře

V předsíni a v některých dalších místnostech majitel vytvořil podhledy, do nichž zasadil LED světla.

Nejenomže měnil mírně podobu místností (rozšířil předsíň na úkor ložnice v blízkosti dveří, aby vzniklo místo na vestavnou skříň), posunoval dveře některých místností, ale musel také vyměnit veškeré inženýrské sítě.

Pro zajímavost: elektroinstalace byly ještě hliníkové. Vyměnit bylo samozřejmě potřeba i rozvody vody. To ovšem Martinovi nakonec vyhovovalo. Mohl upravit jejich směřování a vedení tak, aby v budoucnosti, v případě potřeby oprav, byly snadno přístupné.

Foto: Archiv čtenáře

Vzhled všech místností je sjednocen.

„Také jsem vyboural dveře do obývacího pokoje. Tím jsem jej propojil s předsíní a byt se prosvětlil,” píše Martin.

Foto: Archiv čtenáře

Zajímavým nápadem jsou malé niky vytvořené na stěně obývacího pokoje v blízkosti kuchyně.

Foto: Archiv čtenáře

Do malých výklenků bude možné umístit jak dekorativní prvky, tak ale třeba koření.

Jako mnoho majitelů starších bytů musel čtenář změnit zařízení koupelny. Kvůli vaně v ní nebylo téměř k hnutí. Martin ji proto odstranil a nahradil praktičtějším sprchovým boxem s hlubokou vaničkou. Zároveň pozměnil umístění umyvadla, pračky i sprchového boxu.

Foto: Archiv čtenáře

Nový vzhled ložnice. Celostěnná tapeta s výhledem na moře i výmalba ve vínové barvě zmizely.

Proměnou prošly rovněž stropy a podlahy v celém bytě. V předsíni, koupelně a na WC jsou podhledy a v nich instalované LED osvětlení. V pokojích a v předsíni pak majitel nechal položit kvalitní plovoucí podlahy, s nimiž v pokojích barevně sladil nové vnitřní parapety.

Foto: Archiv čtenáře

Velká nika vedle okna v malém pokoji slouží jako úložný prostor.

Zajímavým rysem bytu je využití výklenků ve zdi, kde Martin vytvořil malé niky pro umístění dekoračních předmětů. Je možné je spatřit v obývacím pokoji a v předsíni, na sloupech, které bylo třeba dozdít, aby vestavná skříň mezi nimi mohla být dostatečně hluboká.

Foto: Archiv čtenáře

Na krémové obklady navazují na úrovni umyvadla a také ve sprchovém boxu vertikální široké světle hnědé pruhy lemované kostičkou.

Foto: Archiv čtenáře

V koupelně se vše změnilo, včetně umístění jejího zařízení. Povedeným nápadem je zopakování tenké hnědé bordury ještě v horní části stěn.

Většina místností byla původně vymalovaná sytými živými barvami. Martin celkový vzhled interiéru velice zklidnil a modernizoval. „Na stěny i stropy jsem všude použil hladkou sádrovou omítku, která minimalizuje usazování prachu, zjednodušuje nároky na údržbu a obecně zlepšuje klima v bytě. Její další velkou výhodou je možnost snadné opravy a zapravení, díky čemuž místo oprav po jemném přebroušení není znatelné,” vysvětluje Martin.

Foto: Archiv čtenáře

Vanu nahradil sprchový kout.

Foto: Archiv čtenáře

Toaleta má zásobník na vodu skrytý za stěnou, přístup ke stoupačkám je maskován skleněnými dvířky s motivem bambusu.

Kuchyňský kout je nově instalován v obývacím pokoji. Martin si jej nechal vyrobit na míru s tím, že do něj nechal rovnou zabudovat i vestavné spotřebiče. Nechybí myčka, indukční varná deska, elektrická trouba ani digestoř. Při volbě vzhledu linky se rozhodl pro provedení dvířek ve vysokém lesku se skrytými úchyty, tlumením a výsuvy s měkkými dorazy. Deska za pracovní plochou je z lesklého barevného akrylátu, aby její údržba byla co nejsnazší. K osvětlení pracovní plochy i horních skříněk pak majitel použil LED svítidla v lištách.

Foto: Archiv čtenáře

Původní stav bytu

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám